Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Premier League har alltid varit min dröm”

Anel Ahmedhodzic tog sitt första SM-guld 2020.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Anel Ahmedhodzic under en träning för en fjolårets Europa League-möte med Wolfsburg.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Allsvenskt genombrott. Landslagsdebut. SM-guld.

Fotbollsåret 2020 blev minst sagt framgångsrikt för Malmö FF:s supertalang Anel Ahmedhodzic. 

Frågan är om en utlandsflytt väntar 2021?

– Jag har alltid sagt att Premier League är en drömliga, säger succémittbacken.  

Egentligen började fotbollsåret i Danmark och den lilla orten Hobro på Jylland.

Dit var Anel Ahmedhodzic utlånad för att samla på sig mer speltid och rutin inför sitt kommande allsvenska genombrott. Men lånet bröts i förtid och den 28 januari var Anel hemma i södra Skåne på nytt.

Resten är en fotbollshistoria som innehåller allt från genombrott till landslagsdebut med Bosnien och slutligen, karriärens första SM-guld. 

– Jag tänker bara att det hände så mycket, både bra grejer och mindre bra grejer. Men det var en fin säsong. Speciellt på plan, säger Anel Ahmedhodzic, och blickar fåordigt framåt: 

– Mitt mål är att bli ännu bättre, försöka vinna allt som går att vinna.

Ja, Anel Ahmedhodzic slog igenom med dunder och brak i Malmö FF under det gångna fotbollsåret. Från omgång 18 till 30 spelade den unge mittbacken 90 minuter varje match, och totalt gjorde han tvål mål och en assist.

Genombrottet flög knappast under radarn och sedan SM-guldet bärgades har Anel kopplats ihop med en rad olika utländska klubbar. Däribland Atalanta och PSV Eindhoven – men även Premier League-jätten Chelsea och Zlatan Ibrahimovics Milan.

– Nej, men jag tycker det är kul att läsa det. Jag är en människa som har fötterna på jorden hela tiden, jag flyger inte i väg och drömmer mg inte bort, säger Anel, som överlåter alla transferkontakter till agent Markus Rosenberg:

– Jag har ingen stress. Jag känner att jag utvecklas mycket under Jon (Dahl Tomasson, MFF:s huvudtränare). Men som sagt, jag har klarat allsvenskan nu och jag tycker den här nivån är bra för att utvecklas. Jag känner mig redo. 

Är din ambition att flytta utomlands under 2021?

– Just nu spelar jag i MFF och det är här jag har mitt fokus. Om något ändras så ändras det.

”Ett problem under min karriär” 

Anel Ahmedhodzic understryker att det allra viktigaste för hans utveckling är att fortsätta få speltid. Oavsett om det är i Malmö eller om det är utomlands. 

Samtidigt konstaterar han att om det ska bli en utlandsflytt så ska det helst bli till en av de fem främsta ligorna i Europa. 

– Om det blir så blir det till en bra liga. Topp fem-ligorna, det är de bästa i Europa. Jag har alltid sagt att Premier League är en drömliga, säger Anel Ahmedhodzic, och tillägger på nytt: 

– Jag låter Mackan sköta allt det. Så kan jag fokusera på att jobba på mig själv. 

Anel Ahmedhodzic fick något av ett genombrott i allsvenskan säsongen 2020.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Med blicken vänd mot det guldår som passerade 2020 konstaterar Anel Ahmedhodzic att han fortfarande har en del egenskaper som han kan och vill utveckla.

För att vara mer specifik.

MFF-försvararen lyfter fram sin koncentration som ett område med förbättringspotential. 

– Jag kan göra mindre misstag och utveckla koncentrationen. Det är ett litet problem jag haft under min karriär, att jag kan tappa koncentrationen. Det är något jag kan utveckla för att bli en av de bästa i världen, säger han. 

Anel Ahmedhodzic ser också förbättringspotential hos Malmö FF som lag: 

– Jag vill att vi ska bli mer effektiva framför mål. Vi fick många chanser förra året, men satte inte dit alla. Effektiviteten är något vi behöver utveckla. 

”Sett att Djurgården hämtat spelare”

Malmö FF vann SM-guld i storslagen stil, nio poäng före tvåan IF Elfsborg. Guldet var klart redan när tre matcher återstod på skåningarnas spelschema.  

Utan att ha detaljstuderat de allsvenska rivalerna lyfter Anel fram Djurgården som en potentiell toppkandidat nästa år. 

– Jag har inte så bra koll, men jag har sett att Djurgården hämtat några spelare. Men jag vet inte hur de spelar. Jag tror vi tar guldet igen, säger han. 

Sedan guldet blev bärgat har Malmö FF knappast genomgåt några revolutionerande truppförändringar. Den inlånade stjärnan Isaac Kiese-Thelin kopplades ihop med en permanent övergång till MFF tidigare under vintern, men har sedan dess skrivit på ett låneavtal med turkiska Kasimpasa.

– Han var faktiskt en viktig spelare förra året, men det är en spelare vi kan ersätta med andra. Vi har bra spelare i truppen, vi har Marcus Antonsson som är tillbaka, säger Anel, som annars tror att Malmös kommande ungtuppar kan blomma ur rejält:

– Vi har fått in många unga som är bra, jag såg de på träningen. Det är många yngre spelare som är intressanta.