”Största skandalen inom fotbollen de senaste åren”

Allsvenska juryn: ”Blåvitt måste överge allt”
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Svenska fotbollförbundets tävlingskommitté körde över Helsingborgs IF:s och Smittskydd Skånes önskan om att den allsvenska matchen mellan HIF och Djurgården skulle ställas in. 

Nu har ledamöterna i tävlingskommittén polisanmälts av den före detta kommunpolitikern i Ängelholm, Stig Andersson (Engelholmspartiet).  

– Det är den största skandal som hänt i fotbolls-Sverige de senaste åren, säger han till Helsingborgs Dagblad. 

– Det har jag inte hört. Spontant reagerar jag med stor förvåning, svarar tävlingskommitténs ordförande Christer Gustafsson.

Kort innan helgens allsvenska match mellan Helsingborgs IF och Djurgårdens IF insjuknade totalt fyra Helsingborgsspelare i covid-19. 

Smittskydd Skåne utfärdade en skarp rekommendation till HIF om att inte bedriva någon fotbollsverksamhet, vilket ledde till att HIF ställde in den matchförberedande träningen och ansökte om att få matchen framflyttad. 

Det hörsammade inte SVFF:s tävlingskommitté, utan meddelade att matchen skulle avgöras som planerat. 

Krister Azelius, ordförande i HIF, blev rasande. 

– Det här strider mot arbetsmiljörätten att genomföra den här matchen, för mig och de jag talat med råder det ingen tvekan om det, sa han till Fotbollskanalen

Politikern anmäler samtliga ledamöter i tävlingskommittén

En annan som rasar mot tävlingskommitténs beslut är Stig Andersson, idrottsprofil och tidigare kommunalpolitiker (Engelholmspartiet) i Ängelholm. Han menar att det faktum att matchen genomfördes är ”den största skandal som hänt i fotbolls-Sverige de senaste åren”

Därför har han under måndagen polisanmält samtliga ledamöter i tävlingskommittén. 

– Vi lever i en pandemi och isolerar en massa människor, jag tillhör själv en riskgrupp i och med att jag är över 70 år, säger han och fortsätter: 

– Jag blir bestört när man utsätter ungefär 30-40 människor för en smittorisk som är ganska stor. Då tänker jag i första hand på Djurgårdens spelare, domare och funktionärer. Det är en smittorisk som är helt onödig. Jag tycker att det visar på brister inom fotbollen. Man tar inte hänsyn till vad de medicinska experterna säger. Det man gör, gissar jag, i lagens mening är att man framkallar fara.

Stig Andersson säger att det finns en ””medicinsk inkonsekvens”.

– Man tillåter fotbollsmatchen att spelas men förbjuder, av medicinska skäl, Martin Olsson att deltaga i landskampen. Det ena beslutas av landslagsledningen och det andra av tävlingskommittén, men de är ju för katten båda två under fotbollförbundet, säger Andersson.

HIF:s läkare Harald Roos är kritisk även han. 

– Jag är väldigt förvånad. Jag kan inte gå i god för att det inte fanns spelare på planen som är corona-positiva, säger han till Radiosporten

Klubbens ordförande Joel Sandborg håller med.

– Vi är alla för en stark grupp i svensk fotboll och att vi ska arbeta tillsammans. Frågan är varför vi inte har en gemensam syn kring det här. I stället för att lyfta luren från olika intressenters sida och ringa mig uttalar man sig hellre i media. Det är beklagligt, säger han till Helsingborgs Dagblad.

Tävlingskommitténs svar: ”Väldigt förvånad”

Christer Gustafsson, ordförande i tävlingskommittén, blir förvånad när han får höra att han blivit polisanmäld av Andersson. 

– Det har jag inte hört. Det är du som säger det här nu så det har jag inte hunnit reflektera över. Spontant reagerar jag med stor förvåning. Jag har respekt för vårt rättsväsende men vi får titta på det när det kommer så långt. Jag kan inte säga mer i dagsläget än att jag blir väldigt förvånad, säger Gustafsson.

Stig Andersson anklagar tävlingskommittén för att inte följa kraven som man själva lagt på klubbarna.

– Det känner jag inte igen mig i, säger Christer Gustafsson och fortsätter:

– Jag förmodar att han åsyftar HIF-matchen i går och då är det Helsingborgs IF som har ansvaret för sina medarbetare och att inte tillåta att några sjuka spelare får vistas på arbetsplatsen. Egentligen kan jag tycka att det är mot Helsingborgs IF som Stig Andersson ska rikta sin anmälan, säger Christer Gustafsson.

Hur tycker du att Helsingborg skött ärendet?

– Jag har inte den insynen så det kan jag inte svara på men jag har stor respekt för att man har följt protokollet som alla elitföreningar jobbar efter på matchdagar till punkt och pricka.

Stig Andersson ger inte mycket för Christer Gustafssons uppmaning om att anmälan borde gjorts mot HIF i stället.

– Det visar bara hur lite han förstår. Helsingborgs IF drabbas av en smitta och isolerar spelarna och sätter dem i karantän. Sedan exploderar det här och då begär HIF att matchen ska flyttas på grund av smitta i laget. Om de hade tackat nej till att spela matchen så hade de blivit uteslutna ur allsvenskan. Hans svar visar återigen att han definitivt inte är vuxen sin uppgift, säger Stig Andersson.

Matchen mellan Helsingborg och Djurgården slutade med en 3-1-seger för HIF.