Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Storbråket om MFF:s blivande ordförande

Anders Pålssons föreslås bli ny ordförande i Malmö FF. Foto: BILDBYRÅN
Medieprofilen Jan Wifstrand är kritisk mot MFF:s valberedning. Foto: FREDRIK PERSSON / PRESSENS BILD
Jörgen Svensson i MFF:s valberedning. Foto: BILDBYRÅN
Fredagen den 1 mars ska Malmö FF välja en ny ordförande. Foto: BILDBYRÅN

”Förre ordföranden Håkan Jeppssons bortgång chockade alla. Ändå tycks efterspelet i MFF vara riggat.”

Jan Wifstrand, tidigare chefredaktör för Dagens Nyheter och Sydsvenskan, går till frän attack mot MFF:s valberedning som förslår företagaren Anders Pålsson, 60, som ny ordförande.

Efter Håkan Jeppssons plötsliga bortgång den 7 december gick styrelseledamoten Anders Pålsson tillfälligt in på den posten.

Inför årsmötet fredagen den 1 mars föreslår valberedningen att Pålsson väljs till ny ordförande i MFF.

Beslutet upprör medieprofilen Jan Wifstrand som är medlem i föreningen.

I ett debattinlägg, som publiceras i Sydsvenskan, är Wifstrand kritisk till valet av Pålsson.

– Han är bra på att räkna och har bidragit till att MFF kunnat bygga en solid ekonomi. Det är utmärkt. Men den föråldrade ledarstil han visat inom näringslivet duger inte. Och på riksplanet är han okänd, skriver Wifstrand. 

Han fortsätter:

– Att Pålsson aldrig har varit föremål för löpande medial bevakning kan i det utsatta läge en ordförande för MFF ibland befinner sig få vanskliga följder.

Wifstrand räknar upp åtta kandidater som han anser är bättre.

– Klubben måste föras framåt i Håkan Jeppssons anda. Medlemmarna har starka skäl att vara oroliga, avslutar Jan Wifstrand.

Bemöter kritiken från Wifstrand

Jörgen Svensson, sammankallande i valberedningen, vill inte recensera Wifstrands inlägg, utan säger så här:

– Han får naturligtvis tycka vad han vill. Det är tydliga åsikter och synpunkter – och det har han rätt att ha.

– Wifstrand vet inte hur valberedningen arbetar. Han har aldrig varit i kontakt med oss, vilket alla medlemmar har rätt till och många också gör. Man kommer med inspel, tankar och synpunkter.

Svensson fortsätter:

– Vi svarar inför årsmötet, inte för någon annan. Vi redovisar vårt arbete varje år på årsmötet. Sedan tar årsmötet ställning.

– Wifstrands personliga synpunkter på Anders Pålsson, och på valberedningens arbete, har jag ingen uppfattning om mer än att jag inte alls håller med honom.

Kommentar till att valet påstås vara riggat?

– Fullständigt fel. Så arbetar inte valberedningen. Det är en oberoende valberedning. Vi arbetar från ett visst läge och gör våra bedömningar. Det är helt taget ur luften.

Hur har ni resonerat inför årsmötet?

– Vi har inte resonerat annorlunda än vad vi gör inför andra tillfällen, även om det är ett speciellt och väldigt tråkigt tillfälle i och med Håkans bortgång. Vi gör en förutsättningslös utvärdering, förklarar Svensson – och utvecklar resonemanget:

– Man glömmer två saker. Ett. Hela styrelsen är ansvarig. Den som är ordförande blir starkt profilerad, men det finns en stark styrelse med starka individer som arbetar tillsammans. Två. MFF har i dag allsvenskans största tjänstemannaorganisation under Niclas Carlnén – den gör det dagliga operativa jobbet.

– Vi är väldigt trygga i vårt val av Anders (Pålsson). Det är inte aktuellt att försvara det. Jag ska redovisa vårt jobb på årsmötet, precis som jag brukar göra.

Kravet för att bli ordförande i MFF

Fanns det någon annan kandidat ni funderade kring?

– Jag ska inte namedroppa, som Wifstrand. Det imponerar inte på någon. Vi tittar brett och vi har en kravprofil. Vad tycker vi i valberedningen? Vad krävs? Vilken bakgrund och vilka egenskaper ska man ha för att bli ordförande i Malmö FF?

– Vi utgår ifrån det. Sedan är det klart att man tittar på kandidater i nuvarande styrelse, konstigt vore annars. Men även kandidater utanför styrelsen. Det har vi gjort även den här gången, säger Jörgen Svensson och poängterar att ”valberedningen är helt fristående från styrelsen, vi svarar mot årsmötet”.

Blev du förvånad när du läste debattartikeln?

– Ja. Det har väl alla blivit, säger Svensson.

– Som sagt, jag ska inte recensera Jan Wifstrand. Han får skriva vad han vill. Den är skriven på ett speciellt sätt, mot Anders och mot valberedningen. Jag vet inte varför. Jag vet hur vi jobbar och vilket synsätt vi har. Det är vi väldigt trygga med.

Jörgen Svensson avslutar:

– Både Wifstrand, och andra medier, beklagar att det varit tyst i frågan. Det är precis det vi vill. Det är mycket bättre att vi jobbar förutsättningslöst med ett antal kandidater än att det diskuteras från vår sida, eller andra, i olika medier.

Pålsson bemöter kritiken

Anders Pålsson tycker att ”tonen i inlägget inte var speciellt trevlig” – men säger samtidigt:

– Jan Wifstrand gör det bra. Han tar upp frågan att det ska vara högt i tak i Malmö FF när man väljer ordförande. Föreningen är värd det. Vi ska ha en bra föreningsdemokrati. 

– Det är väldigt bra att frågan med olika ordförandealternativ belyses. Samtidigt ska det finnas en höjd och saklig rätt i det som framförs.

Pålsson ser inget konstigt i att fokus nu riktas mot honom.

– Om du tittar tillbaka i MFF:s historia har det aldrig varit oproblematiskt att välja en ny ordförande. Det har alltid varit diskussioner. Det är inget konstigt att det är en diskussion här och nu. Så fungerar föreningsdemokrati.

– Det är inte jag som väljer. Det är valberedningen som hanterar de här frågorna. Jag har svarat ja – jag står till valberedningens förfogande. Sedan får de välja på sin bevekelsegrund.

Wifstrand är vass i sin kritik mot din ledarstil. Kommentar?

– Det får stå för Jan Wiftstrand. Jag vet inte vad han vet om mig som jag inte vet själv, säger Anders Pålsson.

MFF:s valberedning består av Jörgen Svensson (verksam inom försäkringsbranschen), MFF-legendaren Ingemar Erlandsson och Per Andersson, näringslivsdirektör i Malmö stad. Advokat Jan-Anders Hybelius är suppleant.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!