Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stjärnans mål: Ska göra det omöjliga

Antonio Colak har gjort succé under årets allsvenska säsong med MFF ...
Foto: ANDERS BJURÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN
... men det är ändå Samuel Adegbenro som toppar den allsvenska skytteligan.
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

Antonio Colak kan vinna både SM-guld och bli skyttekung.

För det krävs fyra mål fler än Adegbenro. 

Är det möjligt?

– Jag har gjort det innan, säger Colak.

Antonio Colak värvades till Malmö FF för att göra mål. En förväntning han levt upp till. På 25 spelade matcher har tyskkroaten gjort 14 mål och ligger på andraplats i skytteligan.

Samuel Adegbenro leder den ligan med 17 fullträffar, men Colak har inte gett upp chansen att vinna.

– Så klart är det möjligt, jag har gjort det innan, säger han.

Visst har han gjort det. 

Säsongen 2019/2020 spelade han i den kroatiska ligan för HNK Rijeka. Inför den sista omgången stod han på 16 mål, tre mål bakom spelaren som ledde skytteligan. Laget mötte NK Istra 1961 och när det hade gått 35 minuter av matchen hade Colak gjort ett hattrick. 

Det fjärde målet kom i början av den andra halvleken och Rijeka vann med 4-2.

– Den gången frågade en journalist om det var möjligt och jag sa ”fotbollen skriver alltid de mest galna historierna, så ja det är möjligt”. Det är mitt svar och jag har visat det tidigare, säger han och fortsätter:

– Men det är inte mitt huvudfokus. Jag vill vinna och kommer det som en bonus, så säger jag inte nej.

”Vet inte varför det är så”

Han kommer ihåg exakt hur alla 14 målen har sett ut under den här säsongen. Det bästa?

– Det första mot Norrköping. Det var svårt, jag sköt i vändningen.

Det han njöt mest av? Andra målet mot Sirius borta. 

Det lättaste?

– Det finns inga lätta, säger han med ett skratt.

Av säsongens 14 mål har tio av dem kommit under den första halvleken. Han har endast gjort fyra i den andra halvleken, varav två mot Sirius borta där han blev inbytt i den andra halvleken.

– När jag tittar tillbaka så brukade jag göra flest mål i den andra halvleken. Nu är det den första halvleken, men jag vet inte varför det är så. 

För att utvecklas som fotbollsspelare lägger han mycket tid på att analysera sina matcher. Framför allt tittar han på hur medspelarna agerar och hur de slår sina inlägg, allt för att veta exakt hur han ska löpa för att tajma bollen perfekt.

– Jag har en känsla för de andra, det är det jag blir bättre och bättre på. Så jag vet att okej om Adi Nalic är där med bollen och har försöker med en cross, då vet jag ungefär var den kommer.

I förhandlingar om nytt kontrakt

Guldstriden ska avgöras mot Halmstad BK. Malmö FF har allt i egna händer och behöver en poäng för att säkra SM-guldet. Men det blir en svår nöt att knäcka. Halmstad har hyllats för sin defensiv som de visat upp under säsongen.

– Jag kommer ihåg förra matchen mot dem. De kan ligga väldigt kompakt, men jag tror det kan bli en annan match för de kämpar mot Degerfors om att undvika kvalplatsen. Om de vet att Degerfors leder så måste de öppna upp och riskera lite mer. Men vi tittar inte så mycket på deras match, vi fokuserar på vår match och hur vi spelar. 

Antonio Colak är på lån i MFF från grekiska PAOK, ett lånekontrakt som går ut vid årsskiftet. Än så länge är inget nytt kontrakt påskrivit, men han gör ingen hemlighet av att han gärna stannar.

– Jag hoppas det blir så och han (red. anm. Daniel Andersson) är också väldigt optimistisk och positiv. Jag tror det kommer bli så också. Än har vi ingen press, men så klart att alla vill att det ska lösas så snabbt som möjligt. Men vissa saker har du ingen påverkan över, så vi får vänta och hoppas på ett lyckligt slut.

TV: SE FLER FOTBOLLSNYHETER: