Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stjärnans hyllning: ”En av de bästa jag spelat med”

Niklas Moisainder skrev på för Malmö FF tidigare under sommaren.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Niklas Moisander firar ihop med bland annat svensken Rasmus Elm.
Foto: STANLEY GONTHA / STANLEY GONTHA © BILDBYRÅN

Han har varit i klubbar som Ajax, AZ Alkmaar, Sampodoria och Werder Bremen.

Och när Niklas Moisander ska lyfta fram en spelare lite extra är det en smålänning som kommer på tal – Rasmus Elm.

– Han är en av de bästa jag spelat med, säger den finska stjärnbacken. 

Niklas Moisander har en lång Europahistorik på sitt fotbolls-cv. Framför allt blev det flera kontinentala stormatcher för den numera 35 år gamla försvararen när han dels tillhörde Ajax och när han dels tillhörde AZ Alkmaar.

Moisander har mött klubbar som Valencia, Udinese och Anderlecht – samt varit lagkapten mot den spanska giganten FC Barcelona. 

– Det är väl därför jag är här, med min erfarenhet? Jag har varit i Europa tidigare. Men jag måste säga att vi har många duktiga spelare och ledare i den här gruppen. Det vilar inte bara på mina axlar, säger Moisander, som för lite drygt tio år sedan ställdes mot just Malmö FF ute i Europa League. 

På hemmaplan blev det först en säker seger för hans AZ Alkmaar med tydliga 4-1.

Returmötet i Malmö? Då blev det mållöst, med Moisander avstängd. 

I Alkmaars meriterade spelartrupp fanns på den tiden de båda svenskarna Pontus Wernbloom och Rasmus Elm. 

– Han (Rasmus Elm) är en av de bästa spelarna jag spelat med. Han är alltid där i min topplista över spelare jag har spelat med. Han är också en riktig bra kompis. 

”Känns skönt att vara här”

– Han hade otur med skador och problem. Det var synd, för han var så bra i Alkmaar och i Moskva. Men jag tror han själv vet hur bra han var. Jag säger det alltid till honom, att han är en av de bästa jag spelat med, fortsätter Niklas Moisainder.

Tror du MFF är bättre nu än när du mötte dem? 

– Det är svårt att säga. Fotbollen har förändrats lite, det är mer intensivt och hur vi tränar och spelar är ganska modernt. Jag tror för tio år sedan var det lite annorlunda, men det är svårt att säga. Jag kan inte säga om det är bättre eller sämre. 

Niklas Moisander gjorde allsvensk debut när MFF vann med 2-0 borta mot Mjällby. Han fick även spela en dryg kvart när Malmö vann den första kvalmatchen mot finska HJK Helsingfors.

När det vankades returmöte i Finland blev det 90 minuter för den rutinerade mittbacken. 

– Jag är positivt överraskad över nivån här, alla vet vad vi måste göra ute på planen. Jag kommer naturligtvis från två riktigt svåra år i Bremen. Vi spelade ingen bra fotboll och inget alls fungerade. 

– Så det känns skönt att vara här, konstaterar Niklas Moisander.

På tisdag väntar Niklas Moisanders troligtvis hetaste möte sedan han flyttade till Skåne och Malmö – skotska Glasgow Rangers. 

”Kan bli högt tempo” 

De skotska mästarna leds av Liverpool-legendaren Steven Gerrard och kommer närmast från rena succésäsongen, där Rangers vann ligan med en marginal på 20 poäng ner till ärkerivalen Celtic. 

– Jag tror det kan bli högt tempo eftersom de ska försöka göra mål och vi ska spela en anfallsrik fotboll. Båda vill pressa motståndaren, så jag tror det kan bli ganska högt tempo på spelet, säger Niklas Moisainder.

Tisdagens kvalmatch i Champions League mellan Malmö FF och Rangers har avspark klockan 19.00 på Eleda stadion. Returmötet spelas exakt en vecka senare, då i Skottland. 

TV: SE FLER NYHETER