Malmö FF:s Behrang Safari i hett möte med Östersunds Hosam Aiesh på Stadion 2017. Foto: / BILDBYRNMalmö FF:s Behrang Safari i hett möte med Östersunds Hosam Aiesh på Stadion 2017. Foto: / BILDBYRN
Malmö FF:s Behrang Safari i hett möte med Östersunds Hosam Aiesh på Stadion 2017. Foto: / BILDBYRN
2016 slog Östersund Malmö FF på bortaplan med 3–0. Foto: EMIL LANGVAD/TT / TT NYHETSBYRÅN2016 slog Östersund Malmö FF på bortaplan med 3–0. Foto: EMIL LANGVAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
2016 slog Östersund Malmö FF på bortaplan med 3–0. Foto: EMIL LANGVAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Erdal Rakip jublar efter att sent ha sänkt Östersund på Stadion i fjol. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅNErdal Rakip jublar efter att sent ha sänkt Östersund på Stadion i fjol. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Erdal Rakip jublar efter att sent ha sänkt Östersund på Stadion i fjol. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Östersund är MFF:s mardrömsmotstånd

Publicerad

Malmö FF dominerar allsvenskan och sett till de senaste två säsongerna har klubben ägt matcherna mot samtliga motståndare.

Utom Östersunds FK.

Av fyra matcher lagen emellan har MFF förlorat bollinnehavet i samtliga.

– Jag tror inte det rör Magnus Pehrsson i ryggen att det är så, säger C Mores expert Anders Andersson.

När Malmö FF 2010 vann sitt 16:e SM-guld spelade Östersunds FK i fjärdedivisionen.

När MFF sex år senare vann sitt 19:e SM-guld mötte man för första gången någonsin kometklubben Östersund i allsvenskan.

Malmö FF:s status som svensk klubb fotbolls stora dominant förstärktes sedan ytterligare när föreningen i fjol vann sitt 20:e SM-guld.

Dynastin som Malmö FF är inne i startade när klubben 2008, med Roland Nilsson som ny huvudtränare, bestämde sig för att ändra fotbollsstrategi och skapa ett mer bollhållande och spelförande lag.

Något som gett titlar, internationell framgång och stort avtryck i de allsvenska matchbilderna.

Kvällsposten har analyserat Malmö FF:s allsvenska matcher de senaste två åren och statistiken visar att MFF utslaget över fyra matcher vunnit bollinnehavet mot alla sina motståndare.

Utom ett.

Lördagens motståndare i svenska cupens semifinal, Östersunds FK.

MFF har aldrig vunnit bollinnehavet

Mot den allsvenska nykomlingen 2016 och tabellfemman 2017 har Malmö FF aldrig vunnit bollinnehavet.

– Man har slutat att förundra sig över Östersund och bara fått inse att Graham Potter fått in det precis det spelsätt han velat ha och den tryggheten med boll som det spelsättet kräver, säger Anders Andersson som sett Östersund live sedan flera år tillbaka.

– Jag följde dem redan när de kom upp i superettan, de spelade en liknande fotboll redan då men det har utvecklat den flera steg sedan dess.

Sett över hela allsvenskan 2016 och 2017 har MFF varit överlägset i bollinnehavet.

Med Allan Kuhn som huvudtränare 2016 vann MFF SM-guld med ett genomsnittligt bollinnehav på 54,7-45,3.

Med Magnus Pehrsson som huvudtränare 2017 vann MFF SM-guld med ett genomsnittligt bollinnehav på 58,3-41,7.

På de fyra matcherna mot Östersunds FK är bollinnehavet 40,7-59,3.

– Malmö FF:s filosofi är inte så tydligt passningsbaserad som Östersunds. Malmö är lite mer inriktad på bollerövring och lite rakare när man har bollen, säger Anders Andersson  som är glad att just Östersund och Malmö FF ställs mot varandra i semifinalen.

– 2–2-mötet i Östersund i höstas var allsvenskan bästa match 2017. Vilken fart, vilken intensitet. Och med bra kvalitet. 

Du som har följt både Malmö FF och Östersunds FK nära i flera år, hur tror du cupsemin på lördag slutar?

– Helt ärligt. Jag skulle säga att, när Östersund nu spelat två viktiga matcher mot Arsenal också, det är 50/50. I allsvenskan tror jag inte Östersund tar Malmö i det långa loppet, men i cupen kan man absolut göra det, säger Anders Andersson.

Hur det ser ut resultatmässigt lagen emellan efter fyra interna möten?

Malmö FF har två segrar, Östersund en och en match har slutat oavgjort. 

Målskillnaden är 8–7 i MFF:s favör.

Malmö FF:s bollinnehav

Totalt snitt bollinnehav i allsvenskan: 

2017: 58,3-41-7

2016: 54,7-45,3

Totalt snitt bollinnehav mot Östersund i allsvenskan:

40,7-59,3

 

Samtliga fyra mötena mellan MFF och Östersund

2017 

Östersund–Malmö FF 2–2 Bollinnehav: 61-39

Malmö FF–Östersund 2-1 Bollinnehav: 43–57 

2016

Östersund-Malmö 1–4 Bollinnehav: 62-38

Malmö–Östersund 0–3 Bollinnehav: 43-57

 

Läs mer: Så går Malmö FF till Champions League 2018

Relaterade ämnen
Mattias Larsson
Mattias Larsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag