Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stängdes in på toaletten – efter tränarens utbrott

Så här rapporterade Expressen TV när Uwe Rösler lämnade MFF i vintras
Franz Brorsson.
Foto: BILDBYRÅN
Franz Brorsson.
Uwe Rösler.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Malmö FF:s Franz Brorsson är utlånad till danska Esbjerg. 

Nu berättar mittbacken om tiden i Danmark, framtiden i MFF, landslagsdrömmarna - och om när MFF:s förre tränare Uwe Rösler stängde in honom på toaletten efter att ha fått ett vansinnesutbrott. 

– Det är inte ett normalt beteende, men det finns många historier om den grabben, säger mittbacken. 

Franz Brorsson förlängde sitt kontrakt med Malmö i vintras och lånades i samma veva ut till danska Esbjerg. 

När Danmark nu börjar öppna upp samhället och fotbollen ska dra i gång efter Corona-krisen, ser MFF:s mittback fram emot att hjälpa Esbjerg att klara kontraktet och hålla sig kvar i högsta ligan. 

– Det är skönt att fotbollen ska dra i gång. Men här i Esbjerg är det bara matbutikerna som är öppna just nu, så det är inte mycket att göra här. 

– Det har varit två månaders uppehåll här då Danmark stängde ner tidigare än Sverige. Vi har inte kunnat träna, inte gå på gymmet utan vi har kört hemma på egen hand. 

– Men nu ska vi dra i gång 31 maj så får vi se hur det blir. Det lär fortsätta in i juni och då får vi ser hur det blir med allt för egen del, säger han. 

Ditt lånekontrakt går ut sista juni, hur tänker du kring det?

– Jag har inte skrivit på något nytt så vi får se när spelschemat kommer och sedan vet jag ju inte hur reglerna fungerar. Om det går att förlänga lånet om inte allsvenskan drar i gång. 

Pratas det om att ni ska förlänga lånet?

– Ja, Esbjerg vill det. De har väldigt många inlånade spelare och vill förlänga de kontrakten för annars har de inga spelare. Så jag sitter i en jobbig situation om jag ska gå tillbaka eller inte. 

– Man får se om allsvenskan drar i gång och vad reglerna säger. Om danska ligan måste avslutas först innan man kan spela i Sverige. För om den måste avslutas och jag inte kan spela i Sverige, är det ingen idé att gå tillbaka. 

– Det är inget nytt i Sverige ännu när allsvenskan ska börja heller. 

Valde en flytt till Danmark 

Franz Brorsson valde att gå på lån för att få speltid efter ett år som innehöll många skador.

– Jag gick till Esbjerg för att komma i form igen efter ett skadefyllt år, men det har inte blivit så mycket fotboll. Jag spelade de matcher som var innan det bröts. Nu är det åtta omgångar kvar här i Danmark. 

Vad känner du skulle vara bäst för dig, förlänga lånet i Esbjerg eller gå tillbaka till Malmö FF?

– Det beror som sagt på vad reglerna säger. Om danska ligan fortsätter här och mitt lånekontrakt går ut, samtidigt som reglerna i Sverige säger att jag inte får spela i allsvenskan, då är det lika bra att stanna här. Då kan jag spela matcher här, avsluta och förhoppningsvis så håller vi oss kvar och sedan gå tillbaka till Malmö FF och spela med dem i allsvenskan. 

– Det kan ju bli kval för oss i Esbjerg då vi är näst sist och vi har tre poäng upp. Men det kan gå fort för det är slutspel här och börjar man vinna kan man klättra snabbt och mycket kan hända. 

– Det hade varit gött att hjälpa Esbjerg kvar och sedan gå tillbaka till MFF och köra Europa League-kval och i allsvenskan. Det är så jag ser på det utan att veta exakt hur det blir. 

Spelat över 110 matcher för MFF 

Brorsson har sammanlagt gjort 111 matcher för Malmö FF, gjort två A-landskamper och spelat i Europa med MFF. Han drömmer fortfarande om att nå framgångar med klubben närmast hjärtat och säger även att drömmen om Blågult lever. 

– Det hade varit gött att få en hel säsong med Malmö FF och visa vad man kan. Det är ju mycket rotation i Malmö FF för det är en stor trupp och jag har legat på en 25 matcher när jag spelat, som jag gjorde förra säsongen. 

– Det är väl bara Johan Dahlin som spelar alla matcher. Så gör man sina 20-25 matcher i allsvenskan per år så kommer möjligheten att komma utomlands. Nu blir det tuffare så klart då klubbarna kanske inte samma ekonomi. 

– Men Malmö FF är en jättefin och stor klubb så det hade varit perfekt att ha några år i Malmö FF och växa ytterligare innan man går utomlands. Det hade varit kul att uppleva Europa League eller Champions League med MFF. Det är det man hoppas på igen. 

Har du snackat någonting med nye tränaren Jon Dahl Tomasson?

– Nej, inte sista tiden. Jag har snackat en del med assisterande tränaren Daniel Bäckström om hur min träning är upplagd. Jag har ett schema från Esbjerg och ett från Malmö FF och jag kör mycket av de delarna. Men det har inte hänt så mycket i Sverige heller och det har väl inte funnits så mycket att prata om. 

Hur ser du på året som gick?

– Jag hade en tuff infektion där på försäsongen och kunde inte gå ordentligt på försäsongen. Det gjorde att jag hamnade efter i träningen och även i hierarkin. Sedan kom jag tillbaka och spelade mot AIK, mot Häcken och någon Europa League-match. 

– Gjorde ett mål i Europa League och kände att jag var på gång. Sedan fick jag en bristning i höften mot Häcken och slog upp den senare på hösten och då var säsongen nästan slut. Men det var inget att gnälla om, det är många spelare som har haft korsbandsskador och liknande, även om aldrig skador är kul. 

Efter förra säsongen köpte Malmö FF ut tränaren Uwe Rösler från sitt kontrakt, trots att tysken hade ett år kvar. Erdal Rakip är en av flera MFF-spelare som har vittnat om Röslers aningen märkliga och hårda ledarstil. Franz Brorsson drabbades också av tyskens vansinnesutbrott och blev bland annat instängd på toaletten av Rösler, efter en bortamatch mot Häcken. 

– Ja, det finns många, många historier om den där grabben, säger Brorsson.

Men vad hände då när han stängde in dig på toaletten?

– Nej, just det tillfället var väl förr-förra året. Hans första år. Det var mot Häcken och så var det en duell på mittplanen där han tyckte att jag inte rensade ordentligt. Det stod 1-1 och jag ville hålla bollen vid liv och jag ville jaga ett mål då det var lite kvar av matchen. 

– Men då fällde jag en spelare, fick gult kort och de fick frispark. Då tyckte han efteråt att det borde varit rött kort på mig. Och sa att jag inte tålde pressen. Då hade jag ändå gjort 90 matcher för MFF och det här var en match mot Häcken borta. 

– Jag bara: Va? Det är väl ingen press så att spela borta mot Häcken. Så jag förstod inte vad han menade. Han är en impulsiv grabb och tänker inte till när han säger vissa saker. Sedan har han många andra sidor, där han får ut mycket av laget. Folk fuskar inte när han är med. Vi fuskade mycket på fasta situationer innan han kom och var dåliga där. 

– Ingen fick höra det då. Men när han kom in fick alla höra vad de gjorde fel och att de fuskade och då släppt vi knappt in något mål på fasta situationer sedan. 

Men just att han stängde in dig på toaletten låter väldigt överdrivet, vad tänker du kring det?

– Nej, men det var speciellt kan man säga. Han var i princip skogstokig och tyckte inte att jag höll för pressen. Klart att det inte är ett normalt beteende i Sverige och även överlag. Men det har väl kanske hänt liknande ute i Europa och jag kan ta det, även om jag tycket det var konstigt. 

– Samma sak det som hände med Erdal Rakip. Han missade markering på en hörna och fick inte spela på två och en halv månad. Och Erdal kunde då vara bäst på träningarna flera veckor i rad och fick inte spela en minut. 

– Det har ju Erdal varit öppen med och gått ut och sagt och jag tänkte bara att det är sjukt hur han (Uwe Rösler) kan förstöra en karriär, eller i alla fall ge en spelare mindre chans till att lyckas. 

Bad han om ursäkt till dig efter den där händelsen?

– Nej, nej. Det var bara en händelse i mängden. Till slut så blir man van och för varje gång det hände liknande saker betyder det mindre och mindre för varje gång. Man sket i det. 

– Till slut tappade man respekten till när någon håller på så där. När det inte spelar någon roll om man gör något bra och tränaren skriker ändå. Det blir lite svårt att läsa av. 

– Ingen kan klaga på hans resultat, det är inget snack. Sedan kanske Malmö FF inte ville ha hans ledarskap på sikt. 


Från Malmö FF:s presskonferens i vintras där de meddelade att tränaren Uwe Rösler slutar.