Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spelarnas ilska – efter filmerna från Stureplan

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fullsatt på nattklubbar och köpcenter – men helt tomt på de allsvenska arenorna.

Nu höjer allt fler spelarprofiler sina röster mot regeringens beslut om att hålla de svenska elitidrottsarenorna stängda.

– Man känner: Hur ser de på publiken? Ses dom som några galningar som inte kan följa reglerna eller vad är det frågan om? säger MFF:s anfallsstjärna Isaac Kiese Thelin.

I augusti öppnade regeringen för att tillåta publik på de svenska elitarenorna igen.

I torsdags skulle beslutet få ett datum då åskådarna kunde återvända, men efter ökad smittspridning i samhället tvärvände man och det är fortfarande noll publik som gäller.

Bara dagar senare vällde bilder ut från olika restauranger och köpcenter där människor trängdes.

Bland annat en film från nattklubben Spy Bar vid Stureplan i Stockholm där 100-tals människor festade sida vid sida.

Något som flera idrottsstjärnor att reagera.

Malmö FF:s anfallsstjärna Isaac Kiese Thelin vädrade sin åsikt via sitt twitterkonto.

https://twitter.com/IKieseThelin/status/1315276693192560640

Nu utvecklar han sin åsikt om att idrotten får fortsätta spela inför tomma läktare.

– Det är klart man blir fundersam när man ser hur mycket folk det kan vara på andra arrangemang.

– Vad jag har förstått så har klubbarna kommit med bra säkerhetsåtgärder och vi ser runtom i Europa hur det öppnats upp för publik i arenorna.

– Man ska absolut ha största respekt för smittan och alla som har blivit drabbade. Men det är klart man känner att det är tråkigt att spela utan publik. Så är det bara, säger Isaac Kiese Thelin.

Ifrågasätter synen på publiken

När du ser bilderna från exempelvis Spy Bar och från köpcenter och andra restauranger. Och så får ni inte spela inför någon alls, vad känner du då?

– Man känner: Hur ser de på publiken? Ser de dem som några galningar som inte kan följa reglerna eller vad är det frågan om?

– Det är en så stor stadion, föreningen har tagit fram hur man ska kunna göra det enligt riktlinjerna. Det går lite emot sig själva.

Isaac Kiese Thelin är vanligtvis lågmäld i debatter och diskussioner men känner sig nu ha ett ansvar att göra sin röst hörd.

– När man ser att andra branscher öppnar upp så tycker jag personligen att man kan ställa frågan när man sitter i en position som jag gör som spelare. För frågan är så viktig för klubben och svensk fotboll. Klubbar kan gå under, vi är som tur är inte en av dem.

Förra veckans besked mottogs med förvåning bland många allsvenska spelare, så även bland dem i Malmö.

– Det är klart att vi blev besvikna. Man hoppades att det skulle kunna komma lite folk. Sedan när det blir negativt så går luften ur en.

– Hade det varit likadant för alla och det varit stängt i Ullared och nattklubbar och vad det än är så kan man förstå det, säger Isaac Kiese Thelin som får medhåll av MFF:s lagkapten Anders Christiansen.

https://twitter.com/KgsAC/status/1314301994107113472

Dansken har också öppet ifrågasatt beslutet via sitt twitterkonto.

– Tyvärr har det inte varit någon röd tråd alls. Jag saknar först och främst en tydlighet i riktlinjerna som finns. Och att man åtminstone har en kommunikation kring varför besluten har tagits.

Christiansen lyfter det faktum att Malmö FF kan ha 500 gäster på en restaurang inomhus på sin Stadion när MFF spelar hemmamatch men inte en enda åskådare utomhus på en arena med plats för 20 500 sittande.

– Ställer man de faktumen mot varandra så finns det ingen vettig mening. Jag saknar en förklaring på det och att man börjar prata om det.

Hoppas leda till framsteg

– Det är en sak att vi tycker det är roligt att gå på fotboll och att ha publik på matcherna. Men för föreningarna i Sverige kommer konsekvenserna att bli väldigt allvarliga. 

I Christiansens hemland Danmark har som mest över 10 000 åskådare kunnat se matcher i högstaligan under pandemin.

Nu hoppas MFF-kaptenen att dialog kring frågan kan leda till tydlighet och framsteg.

– Det är en problemställning som måste debatteras. Vi kan inte bara vara tysta kring det. 

– Det jag tycker är konstigt är att man ena dagen säger att 500 kan komma, sedan två veckor senare stänger man igen när resten av samhället inte stängt ner. Återigen. Ha en tydlig dialog, vi har sju veckor kvar av säsongen, vi har väntat och väntat vi kan inte fortsätta att bara vänta, säger Anders Christiansen.

Även IFK Norrköpings Simon Thern har öppet lyft frågan kring hur idrotten särbehandlats i publikfrågan under coronapandemin.

https://twitter.com/SimonThern/status/1315297032274350080

TV: Gränsen på 50 personer ligger kvar