Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spelar gratis i HIF: ”Inte det viktigaste”

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Här är förklaringen till att ekonomisk pressade Helsingborgs IF kan skriva kontrakt med ex-landslagsbacken Martin Olsson, 31.

Han betalar själv – för att kunna spela gratis.

– Jag vill inte prata om det, säger han till hd.se. 

När Helsingsborgs IF släppte nyheten att man gjort klart med Martin Olsson var det många som trodde att det var ett aprilskämt.

Den tidigare Premier League-spelaren presenterades två dagar efter att HIF-ledningen berättat om det ekonomiska krisläget.

Klubben är ekonomiskt pressad och enligt siffror som presenterades i måndags riskerar HIF i värsta tänkbara scenario att göra en dunderförlust 2020.

Prognosen för innevarande år pekar, i värsta fall, mot ett minus på 17 miljoner, till följd av Coronavirusets spridning. I så fall är det att egna kapitalet nere på minus 15 miljoner.

Enligt ordförande Krister Azelius skulle det medföra en total kollaps. Något som Kvällsposten rapporterade tidigare i veckan.

– Det innebär inte att elitlicensen är i fara. Det innebär att elitlicensen är rökt. Och att klubbens existens är i stor fara, säger Azelius.

Det var alltså i det här läget som Martin Olsson skrev ett korttidskontrakt fram till den 30 juni.

Har spelat i tre engelska klubbar

Nu klarnar bilden kring avtalet med vänsterbacken som har massvis med rutin från sina år i Blackburn Rovers FC, Norwich City FC och Swansea City AFC.

Han spelar utan ersättning.

Krister Azelius och tränaren Olof Mellberg bekräftar uppgifterna.

– Det belastar inte ekonomin överhuvudtaget, förklarar Azelius för Fotbollskanalen. 

Men det finns en hake i överenskommelsen. För att en spelare ska få spela i allsvenskan måste man ha en årslön på minst 10 000 kronor. 

Enligt tränaren Olof Mellberg har Martin Olsson själv stått för den summan – och placerat pengarna i HIF:s ungdomsverksamhet, uppger hd.se.

– Jag vill inte prata om det, men Mellberg vet. Jag behöver inte sitta och säga vad jag har gjort med de pengarna. Men pengarna kan gå till andra grejer, säger Martin Olsson till tidningen.

Oklart när allsvenskan kan starta

På frågan varför han spelar gratis är svaret det här:

– Pengarna är inte det viktigaste just nu, det viktigaste för mig är att spela fotboll och få matcher. Det var ett tag sedan jag spelade match. När det inte gick igenom med West Brom kände jag att det gått ett tag och att jag måste börja spela. Med situationen HIF är i nu vill jag inte begära pengar, säger Olsson som har 48 A-landskamper på kontot.

Men det är osäkert om Olsson hinner spela några matcher under kontraktstiden. Det är fortfarande ytterst oklart när‚ eller om, allsvenskan kan starta 2020. Coronakrisen har skrivit om agendan för alla.