Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sörjer Malmöduons val: ”Verkligen jättetråkigt”

Daniel Andersson har varit sportchef i MFF sedan 2014.
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Han sålde Hadzikadunic till Rostov för två år sedan.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Ahmedhodzic värvades hem från England förra vintern.
Foto: PER DANIELSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Dennis Hadzikadunic och Anel Ahmedhodzic har båda valt att byta bort Sverige för spel i Bosniens landslag. MFF:s sportchef Daniel Andersson, som sett båda spelarna i sin klubb, beklagar sig.

– Det är verkligen jättetråkigt, men sedan är det jäkligt svårt att sätta sig in i deras situation, säger han. 

Under hela sommaren spekulerades det i att mittbackarna Dennis Hadzikadunic och Anel Ahmedhodzic båda skulle välja bort det svenska landslaget för det bosniska.

Den 11 augusti blev det klart att Hadzikadunic väljer Bosnien - och kort senare gick även Ahmedhodzic ut med att han tagit samma beslut.

Såväl 22-årige Hadzikadunic som den ett år yngre Ahmedhodzic är båda uppväxta i Malmö och har spelat ungdomsfotboll i MFF - för att sedan ta klivet upp till A-laget. 

Daniel Andersson var den som sålde Hadzikadunic till Rostov sommaren 2018 efter ett lyckat lån i Trelleborg och det var också sportchefen som värvade tillbaka Ahmedhodzic från Nottingham Forest förra vintern. 

”Finns mycket att hämta hos Anel” 

Nu när svenska landslaget samlats i Stockholm för Nations League-matcher mot Frankrike och Portugal hade Ahmedhodzic mycket väl kunnat vara med, detta då förbundskapten Janne Andersson hade med mittbacken på sin bruttolista. Att vare sig Ahmedhodzic eller Hadzikadunic längre är uttagningbara för Blågult gör Daniel Andersson ledsen. 

– Det är verkligen jättetråkigt, men sedan är det jäkligt svårt att sätta sig in i deras situation också med det ursprung de har och så. Det här måste nästan komma från de själva tycker jag, säger Andersson och fortsätter:

– Nu har jag inte sett Dennis så mycket på sistone, men litegrann från hans matcher i Rostov har jag sett och det har sett bra ut. Så som Anel agerar här i MFF... Det finns mycket att hämta där så det är tråkigt att han inte kommer göra det för Sverige. 

”Man är mer cyniska i Europa” 

Det här är inte första gången som landslaget tappar spelare till andra landslag. Saman Ghoddos valde hösten 2017 Iran och ett knappt halvår tidigare annonserade Sead Haksabanovic att han skulle representera Montenegro. 

Om Daniel Andersson tycker att förbundet bör ändra något för att de inte ska mista fler spännande namn till andra landslag?

– Det är svårt att säga. Janne jobbar på sitt sätt och så vidare, men jag tror kanske att man ute i Europa är mer cyniska när det gäller sådana här grejer.

Tycker du att Sverige är för snälla?

– Det beror på hur man ser det, men jag tror att man utomlands är mer snabba på bollen kring detta och ser möjligheterna medan det här i Sverige mer är att rätt ska vara rätt... 

Trots alla skriverier kring Anel Ahmedhodzic och dennes landslagsval under hela sommaren har mittbacken svarat för en mycket stark säsong - detta i hans första år som ordinarie i allsvenskan. Daniel Andersson är imponerad.

– Anel har tacklat det på ett fantastiskt bra sätt. Det har ju varit jättemycket uppståndelse kring detta med många frågor. Att han presterat så pass bra, det är verkligen starkt gjort av honom!