Flera månaders ovisshet är över. Den allsvenska premiären är inom räckhåll och Kalmar FF ställs mot IFK Norrköping på söndagen.
När Nanne Bergstrand får frågan om hur hans tankar går inför matchen svarar han inte på ett sätt som har med matchen att göra.
– Det är min fjärde gång i föreningen och den här gången har jag ett annat perspektiv. Det handlar lite om att hoppa in och återerövra kulturen i föreningen, säger han.
Vad för kultur?
– En kultur där fotboll verkligen är en lagsport. Fotbollen speglar samhället och det har blivit väldigt mycket individualism, det gäller allt från värderingarna i ett lag till hur man kan vinna fotbollsmatcher.
– Den stora skillnaden i allsvenskan i dag är att det har blivit viktigare hur man spelar än att man vinner matchen.
Fakta: Nanne Bergstrand
Ålder: 64 år
Gör: Tränare för Kalmar FF
Tidigare klubbar som tränare: Traryds IF, Markaryds IF, Växjö Norra IF, Östers IF, IK Oddevold, Helsingborgs IF, Hammarby IF
Meriter: Vinnare svenska cupen med Kalmar FF 2007, svensk mästare med Kalmar FF 2008
”Hjärnan blev kidnappad”
64-åringen skrev på för Kalmar FF i december efter att ha tagit en paus från fotbollen i ett och ett halvt år.
Mitt under säsongen 2018 drabbades han av utmattningsdepression och sjukskrev sig. Han berättar hur han kände sig trött i hjärnan och var nedstämd.
– Det var som att hjärnan blev kidnappad. Det har varit en väldigt nyttig erfarenhet och jag har lärt mig mycket om mig själv. Om det skulle komma liknande signaler igen vet jag vad som gäller. Det gäller att se till att få tillräckligt mycket återhämtning, säger han.
Hur gör du för att se till att inte hamna där igen?
– Jag startar varje dag med en naturpromenad. Sedan är jag inte tränare på samma sätt längre. Det finns ett skydd i det. Jag har ett annat perspektiv än att bara jaga poäng, framgång och karriär. Jag jagar ingen karriär längre, om jag nu någonsin har gjort det. Det är att jobba med människor som är det intressanta.
”Mycket bygger på rädsla”
Kalmar FF-tränaren berättar att han kommit till insikt om vissa saker kopplat till fotboll efter sjukdomsperioden.
– Fotboll är väldigt mycket karriär, jakt, macho. Det finns väldigt mycket värderingar i fotboll som bygger på rädsla. Det är viktigare att hata att förlora än att älska att vinna, det är vansinnigt alltihop, säger han.
Märker du av det i allsvenskan?
– Ja, vi kommer säkert att se det efter ett tag i år också. Det finns inbyggt i systemet att några måste förlora. Då brukar det uppstå rädsla. Antingen är det uttalat eller en rädsla från någon styrelse som vill sparka tränaren. Det är en del av individualismen. Ibland får man ställa sig utanför spektaklet för att se det ordentligt.

Hur mår du i dag?
– Jag mår bra. Ingen vill ha motgångar, men när vi tänker tillbaka på livet har vi lärt oss mest av framgångar eller motgångar? Oftast är det motgångar. Det är så vi växer som människor.
”Handlar om att hitta mening”
Vad tar du med dig från allt som har varit de senaste månaderna?
– Den här våren har bevisat hur viktiga framtidsbilder är för oss. När framtiden blir suddig och när vi inte vet så mycket mår vi inte lika bra.
Nanne Bergstrand berättar att han har sett några gamla matcher på tv:n för att stilla fotbollsbegäret, men att han då har tröttnat snabbt.
– Vad som är meningsfullt för varje människa kan ingen annan bestämma. Man behöver inte skämmas för att säga att man saknar fotbollsmatcher. Det bevisar bara hur viktig fotboll är för många. Det betyder inte att du inte bryr dig om pandemin i övrigt, utan det handlar om att du vill hitta mening.
Jag hade tänkt fråga hur du ser på säsongen rent sportsligt, men det känns inte som att du vill ha den frågan?
– Egentligen har jag under alla mina år i KFF aldrig jobbat med resultatmål. Jag har aldrig satt som mål att komma en viss placering. Inte ens när vi vann SM-guld hade vi något mål.