Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smällen efter glädjebeskedet: ”Det finns ingen diskussion”

Malmö FF:s Anders Christiansen.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Malmö FF:s vd Niclas Carlnén.Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Djurgårdens sportchef Bosse AnderssonFoto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

I måndags presenterades uppgifter som skulle ge Malmö FF och Djurgården gräddfiler till Europa League och Champions League.

Något som dock är föga troligt.

– Det finns ingen officiell diskussion med de här alternativen i de organ jag sitter i, säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

Det var i måndags som engelska The Times presenterade uppgifter som sade att Uefa planerade att förändra kvalspelen till kommande säsongens internationella cuptävlingar.

The Times presenterade förslag för CL-kvalet om att dubbelmöten skulle ändras till enkelmöten på neutral plan. Utöver det skrev tidningen om ett scenario där det de tolv nationer (däribland Sverige och Djurgården) som är högst rankade och inte har direktplats till turneringen skulle gå rakt till play off och tävla om sex platser. Som sista alternativ skrev The Times om ett helt slopat kval där Uefa tar in sex lag efter nations- eller klubbranking.

Det sistnämnda skrevs också för Europa League, som har betydligt färre direktplatser från ligaspel än Champions League.

Om Uefa skulle fördela gruppspelsplatser till Europa League efter klubb- och nationsranking har Malmö FF med de seedningspoäng man spelat sig till ypperliga chanser att gå rakt in i ett tredje rakt gruppspel.

Ingen på agendan vid mötena

Men Malmö FF:s vd Niclas Carlnén – som sedan 2018 sitter i den exekutiva styrelsen för klubbarnas samarbetsorganisation ECA och som en av 13 medlemmar i Uefas klubbtävlingskommitté – ställer sig frågande till uppgifterna.

– Ja, jag hörde också att det publicerats sådana här uppgifter. Det är ingenting jag hört någonting om förut, säger Niclas Carlnén och förtydligar.

– Det finns ingen officiell diskussion med de här alternativen i de organ jag sitter i.

Tvärtemot poängterar Niclas Carlnén att utgångspunkten från så väl klubbar som Uefa hela vägen varit – och fortfarande är – att så mycket som bara går ska avgöras på planen.

Därför är det viktigt att den avbrutna säsongen slutförs och att nästa sedan börjar från start.

– Enligt nuvarande planering ska kvalspelet börja i slutet av augusti och då tror jag man hinner med allting innan jul. Skulle det sedan bli så att Fifa stryker de landslagsamlingar som ligger i schemat i höst så öppnas ännu större möjligheter, säger Carlnén.

MFF vill spela dubbelmöten i kvalet

Det största hindret för att Europaspelet ska kunna genomföras utan radikala förändringar är enligt Niclas Carlnén resandet.

– Det är svårt att veta hur man kan resa i augusti. Inom EU är det också lättare att snabbt nå ett tydligare regelverk, men vi har resor inom kvalet som går till icke-EU-länder. Där är det svårare.

Om att spela slopa kvalen, förkorta det eller spela enkelmöten säger Niclas Carlnén. 

– Utgångspunkten är att så mycket som möjligt ska avgöras på planen. Det är där man börjar. Enkelmöten tänker jag ur ett eget perspektiv, efter att vi i Malmö FF spelat många dubbelmöten de senaste åren, är mer slumpartat. Jag tror att vi har en fördel med dubbelmöten där vi är garanterade en match på hemmaplan vilket historiskt sett varit till stor fördel för oss.

Den 27:e maj sammanträder Uefa för att fatta beslut angående så väl den säsong som ska avslutas som den som ska påbörjas.

 

Vad händer fotbollen när matcherna ställs in?