Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Släpper hellre in mål nu än senare”

MFF-målvakten Marko Johansson.
Foto: BILDBYRÅN
MFF har släppt en hel del mål under årets försäsong.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

Förlust i svenska cupen.

Insläppta mål mot Kalmar, Mjällby och Falkenberg.

Malmöförsvaret lämnar så här långt en del att önska.

– Det är försäsong, hellre att vi släpper in de målen nu än att vi släpper in de senare, säger målvakten Marko Johansson.

Marko Johansson vände hem till Malmö och Skåne i somras efter vad som blev en förhållandevis kort utlåning till Listerlandet. Där påbörjade han fjolårets allsvenska säsong på Strandvallen, med nykomlingen Mjällby.

Men när MFF:s ordinarie förstamålvakt Johan Dahlin gick sönder blev det flytt söderut för Marko, som stod för 16 allsvenska framträdanden när MFF bärgade sitt första guld sedan 2017. 

Den 22-årige målvakten höll nollan åtta gånger – en bedrift han inte lyckats återskapa sedan 2021 tog vid.

– Det hade kunnat börja bättre. Men det är sådant som händer, säger Marko Johansson.

Faktum är att Malmö haft svårt att hålla nollan under det nya årets två första månader. Mot Kalmar blev det oavgjort (2-2) och mot Mjällby blev det förlust (2-0). Visserligen vann MFF mot Falkenberg, men det blev ändå två insläppta mål.

Svenska cupen?

Där förlorade Malmö FF med 2-1 mot Västerås. Med Marko Johansson mellan stolparna. 

– Det är försäsong, hellre att vi släpper in de målen nu än att vi släpper in de senare. Vi ska hitta oss själva och hitta varandra så vi kan prestera på topp, säger Marko Johansson.

Årets första nolla kom i en träningsmatch mot Trelleborgs FF, som MFF vann med komfortabla 3-0. Då stod unge Mathias Nilsson mellan stolparna. 

Marko Johansson räddar en boll från Västerås Pedro Ribeiro i samband med den gångna helgens cupmöte.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

”Allting ska inte sitta nu”

Efter den oväntade cupförlusten mot VSK pekade både Marcus Antonsson, Jon Dahl Tomasson och Anders Christiansen ut onödiga fasta situationer som en nyckel bakom torsken. 

Marko Johansson är själv inne på samma spår: 

– Vi sa inför senaste matchen att vi inte skulle ge bort onödiga frisparkar och fasta situationer eftersom Västerås var väldigt starka på fasta situationer. Men tyvärr blev det som det blev, säger Marko, som också tycker att koncentration och fokus varit ett problem för hans himmelsblå manskap: 

– Det var som jag mot Mjällby när jag valde att fuska i stället för att hålla kylan och då drar (David) Löfquist in den vid första stolpen. Allt handlar om fokus. Men vi är i en försäsong nu, som vi brukar säga. Allting ska inte sitta nu. Om allting sitter nu blir det bara sämre sedan när allsvenskan börjar.

Om vi ser på svenska cupen, Gais vann mot Halmstad där till exempel. Hur ser du på era chanser att gå vidare, trots att det blev förlust mot Västerås i premiären?

– Vinner vi våra matcher med marginal och mål så är det inga problem. Sedan är det klart vi behöver resultat med oss, men det är inte så att vi tänker på det utan vi tar det match för match. Vi ska vinna våra två matcher, säger Marko Johansson.

Känner du att det är viktigt att ni får med er bra resultat från svenska cupen inför allsvenskan? 

– Ja, det är en självklarhet. Cupen är viktig för oss, vi vill vinna den. Vi har inte vunnit den på hur många år som helst, det är klart vi vill vinna den. 

Marko Johansson när han tillhörde Gais säsongen 2019.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Den kommande cupomgången på måndag blir ett kärt återseende för Marko Johansson. Efter två år på lån hos Trelleborgs FF flyttade den unge målvakten vidare till Göteborg där han tillhörde just Gais säsongen 2019.

– Alla kan slå alla i cupen, den är väldigt speciell. Men de har väl fått ihop det ganska bra sedan jag var där. Jag har en ständig kontakt med målvaktstränaren (Tomas) Vainio, som är en väldigt god vän till mig.

– De har en ung och orutinerad trupp. Men om vi spelar så som vi ska spela så vinner vi den matchen, säger Marko Johansson om måndagens motståndare.