Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Ska bli skönt att visa dem vår nivå”

”Jämfört med Rosenberg är Bendtner ett skämt”
Andres Christiansen jublar. Foto: THOMAS JOHANSSON/TT
Anders Christiansen jublar tillsammans med Marcus Antonsson. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

I fjol sänkte Anders Christiansen de dåvarande danska mästarna FC Midtjylland.

Nu vill mittfältaren – med ett färskt MFF kontrakt till och med 2024 – göra likadant med FC Köpenhamn.

– Det blir en match som jag aldrig i mitt liv kommer att glömma, säger Anders Christiansen.

Anders Christiansen är född och uppvuxen ungefär en mil från Parken i Köpenhamn.

På torsdagskvällen ställs mittfältaren ansikte mot ansikte mot de som kallar sig ”Byens Hold”.

Malmö FF:s viktigaste spelare tvekar inte sekund på frågan hur stor den här matchen är sett till hela Christiansens karriär.

– Den är självskrivet väldigt stor, en av de allra största. Det blir en match som jag aldrig i mitt liv kommer att glömma. Förhoppningsvis kommer jag att ha goda minnen av den, säger Anders Christiansen.

I premiäromgången av Europa Leagues gruppspel förlorade Malmö FF borta mot Dynamo Kiev med 1–0 medan FCK hemmabesegrade schweiziska Lugano med samma siffror.

Aldrig drömt om att spela för FCK

Men när ”AC” i kväll går ut och möter FCK är det inte för att möta en klubb han som liten drömt om att spela i.

– Nej, på den tiden var det bara Lyngby som gällde för mig. Som ungdomsspelare i Lyngby funderade jag inte en gång på att gå till FCK eller Bröndby. Vi höll samma klass i Lyngby och jag visste att vägen till Superligan var kortare i Lyngby än i FCK och Bröndby så för mig var det klockrent att spela i Lyngby.

Då, när Anders Christiansen var ung, var FC Köpenhamn inte den danska mastodont som klubben är 2019.

– De var på uppgång, men det var inte samma klubb som det är i dag. På den tiden var Bröndby mycket större än FCK, i dag är det tvärtom. I dag är FCK nummer ett.

Mötet med FC Köpenhamn är unikt ur det perspektivet att det är första gången på 14 år som lagen möts i en tävlingsmatch och första gången någonsin i en av de europeiska cuperna.

Men faktum är att Malmö FF redan i fjol mötte de regerande danska mästarna – och besegrade dem.

Dålig koll på MFF i Danmark

Att MFF slog ut FC Midtjylland i playoff till Europa League var dock inget som, enligt Christiansen, imponerade på andra sidan sundet.

– När vi mötte Midtjylland var det inte mycket fokus på den matchen i Danmark och alla pratade om att de var en katastrof att de åkte ut mot oss. Fast att vi var ett bättre lag. Det var lite synd, men det är den synen danska klubbar och journalister har på svensk fotboll, att allsvenskan är näst bäst, säger Anders Christiansen och fortsätter:

– Det är inte många i Danmark som har sett Malmö spela men de pratar som om de vet vilka spelare vi är och vilken nivå vi håller, utan att egentligen ha koll. På det sättet ska det bli skönt att visa vår nivå. 

Malmö FF kommer till match med bara Franz Brorsson på skadelistan medan hela nio FCK-spelare riskerar att missa matchen och bara två av de nio kan eventuellt bli aktuella för spel.

Men på frågan om vad som talar för att Malmö FF vinner Öresundsderbyt mot FCK svarar Anders Christiansen inte skade läget.

Utan:
– Att vi är inne i en bra period, vi har bra spelare och jag tycker att vi är på en nivå där vi kan matcha FCK och även vinna över dem.

– Sedan vet vi att publiken står bakom oss från den sekund vi går ut till uppvärmning och genom hela matchen och ger oss den extra energi. Det talar för att vi vinner matchen tillsammans, säger Anders Christiansen.