Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Serie A-klubbens krav på Kalmar FF – 120 miljoner

Etrit Berishas övergång kunde slutat med konkurs för Kalmar FF.
Foto: PONTUS FERNEMAN / © BILDBYRÅN
Kalmar FF:s tidigare klubbchef Svante Samuelsson.
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

Kalmar FF stämdes på tolv miljoner euro av italienska Chievo efter Etrit Berishas övergång.

Det kunde försatt klubben i konkurs.

– Först greps man av lite panik, berättar KFF:s tidigare klubbchef Svante Samuelsson i Offside.

Den 1 september 2013 sålde Kalmar FF sin albanske landslagsmålvakt Etrit Berisha till den italienska storklubben Lazio.

Men det var en långt ifrån okomplicerad affär. Serie A-konkurrenten Chievo hävdade nämligen, vilket KvP rapporterade den 30 juli, att man redan värvat Berisha och försökte stoppa affären.

Nu berättar Kalmar FF:s tidigare klubbchef Svante Samuelsson i Offside, som Barometern hänvisar till, om de kaotiska turerna i affären.

Under ett besök i Verona ska Etrit Berisha ha lurats att skriva på ett förhandskontrakt innan man hade rätt att förhandla med målvakten. Kalmar ville dock inte sälja till Chievo och Berisha ville inte spela där. Men när Samuelsson var på väg ner till Rom för att förhandla med Lazio fick Kalmar ett kuvert. I kuvertet fanns kontraktshandlingar på italienska med Serie A:s logga på. Och Etrit Berishas namnteckning.

”På flera ställen är ett datum skrivet för hand: ”Verona, 29/07/2013”. En obehaglig ilning strömmar genom mig när jag inser att datumet 29 juli ligger INOM de så avgörande sex månaderna. Ett datum som därmed skulle göra Chievos avtal juridiskt helt korrekt. Men Etrits blixtvisit med sin pappa skedde ju i juni? Kan de vara så fräcka att…”, skriver Svante Samuelsson i Offside.

Kalmar hotades av konkurs

Kalmar sålde Berisha till Lazio, men Chievo gav sig inte. Ett halvår senare, den 10 januari 2014, stämde Chievo Kalmar FF på hela tolv miljoner euro, motsvarande ungefär 120 miljoner kronor. Värdet motsvarade Berishas tänkta 4-årsavtal, utebliven vidareförsäljning, intäktsbortfall och oetisk uppträdande.

Det stora beloppet hade försatt Kalmar FF i konkurs.

– Då är man rätt långt ner i kängorna, då känner man sig inte så tuff. Sedan får man försöka låta det sjunka in, repa mod och fundera på hur vi ska gå vidare. Men först greps man av lite panik, det får man erkänna. Det blir till slut en match som du ska försöka vinna, skriver Svante Samuelsson.

”Inte övertygad om att vi skulle lyckas”

Räddningen blev en film som Etrits Berishas pappa hade spelat in när sonen skrev på för Chievo som bevisade att Kalmar FF hade rätt.

– Jag var hela tiden övertygad att vi hade rätt men jag var inte hela tiden övertygad om att vi skulle lyckas bevisa att vi hade rätt.