”Ser fans med nummer nio – vill gå samma väg”

Antonio Colak har gjort tio mål på 15 matcher i MFF.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Markus Rosenberg blev svensk mästare tre gånger om med Malmö FF.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

Tio mål på 15 matcher.

Antonio Colak är en av Daniel Anderssons mest målfarliga anfallsförvärv de senaste åren. 

Ja, han slår till och med Markus Rosenberg. 

– Jag ser supportrar som har hans nummer nio på sig. Kanske kommer fansen ha min tröja på sig en dag?, säger Antonio Colak. 

Tabelletta i allsvenskan och vidare till den tredje kvalomgången i Champions League.

Visst har anfallsstjärnan Antonio Colak fått en flygande start på sin sejour i södra Skåne. 

– Jag vet från min erfarenhet av att gå på lån att det inte alltid är enkelt. Men jag är väldigt glad över att jag har fått denna start i Malmö och att det blivit många matcher och många mål.

– Det går inte att förvänta sig att få en sådan här start. Jag ger mitt bästa, men sedan vet man aldrig vad man får ut av det, säger Colak, efter torsdagens bantade träning. 

Ett plötsligt regnoväder innebar att MFF-spelarna raskt lämnade hybridgräsplanen i förtid och sökte sig till värmen inne i Eleda stadions katakomber.

Vad tycker du om den svenska sommaren?

– Så här långt har den varit bra, men det var regnigt och blåsigt i dag. Men jag tycker det är perfekt att spela fotboll i Sverige, säger Antonio Colak. 

”Jag försöker gå samma väg”

Bortom skånska regnoväder har årets säsong även på ett individuellt plan blivit en framgångsrik historia för Antonio Colak. Den inlånade tyskkroaten har visserligen missat två allsvenska matcher – men noteras ändå för sju mål på elva ligamatcher.

Dessutom har det blivit tre fullträffar på fyra omgångar i Champions League-kvalet.

– Men jag vill fortfarande göra mer och mer, säger Colak, vars målsiffror i MFF sett över hans första 15 matcher till och med bräcker klubblegendaren Markus Rosenberg:

– Jag vet vad han gjorde för denna klubb och jag ser supportrar som bär hans tröja med nummer nio. Jag försöker gå samma väg. Kanske kommer fansen ha min tröja på sig en dag? 

Antonio Colak under Europamatchen mot HJK Helsingfors.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Den kommande helgen är matchfri och innebär en chans för MFF att pusta ut, efter ett minst sagt intensivt spelschema. 

”Vill alltid ha mer och mer”

Men på tisdag smäller det rejält – då väntar den tredje kvalomgången till Champions League mot den skotska mästaren Glasgow Rangers. 

– Det är en fin match mot ett lag med mycket tradition. Alla vet att de vann ligan med stor marginal (20 poäng) förra året. De har en välkänd tränare (Steven Gerrard) och en bra mentalitet i sitt lag, säger Antonio Colak. 

– Vi har lite mindre press på oss nu eftersom vi redan är klara för en europeisk turnering. Men här i Malmö vill vi alltid ha mer och mer. 

Hur mycket trivs du med det, att alltid vilja ha mer och mer?

– Som spelare har jag alltid den mentaliteten, jag är rätt person för det. Jag vill alltid ha mer och mer och jag vill vara så framgångsrik som möjligt. 

Antonio Colak har tillhört klubbar i såväl Tyskland som Kroatien och Grekland genom åren. Och visst har det blivit en hel del Europaspel – Colak var bland annat med och hemmaslog PSV Eindhoven med tydliga 4-1 när han fortfarande tillhörde den grekiska jätten Paok. 

MFF:s Europaäventyr mot Rangers börjar hemma, tisdagen den 3 augusti. En vecka senare spelas returen på de brittiska öarna. 

– Det är olika nivå på lagen vi mött och om vi gör misstag mot Rangers är det möjligt att de kommer bestraffa oss. De kommer kanske göra mer mål och skapa fler chanser än våra tidigare motståndare, säger Antonio Colak. 

– Vi får inte göra något misstag, om det är möjligt. Men vi har alltid mentaliteten att vi ska vinna. Men vi förstår att Glasgow är en annan sorts match och en annan sorts kvalitet.

Liverpool-legendaren Steven Gerrard är huvudtränare i Glasgow Rangers.
Foto: ROBERT PERRY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Antonio Colak har flyttat runt mellan en lång rad klubbar de senaste åren. Dessutom är han ”bara” på lån i MFF över den pågående fotbollssäsongen.

Så, är det kanske dags att slå rot och bli kvar några år i samma klubb nu?

– Jag trivdes i Rijeka när jag var i Kroatien, men det var innan jag började gå på lån efter lån. Jag skrev fyra år med Paok och då trodde jag att jag skulle stanna kvar där. Men man vet aldrig vad som händer i fotboll.

– Jag är här nu och det är alltid skönt att känna sig hemma, säger Antonio Colak. 

TV: SE FLER NYHETER