Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Satt uppe på loftet och drack whiskey”

Åge Hareide under tiden i Malmö FF
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Han är en av Nordens mest framgångsrika fotbollstränare genom tiderna.

Nu berättar Åge Hareide om kvällen med två svenska ledarlegendarer som lade grunden till superkarriären.

– Det samtalet tar jag upp som grunden, säger norrmannen i podden Coach meet Coach.

Åge Hareide har vunnit SM-guld med Helsingborgs IF och Malmö FF, tagit MFF till dubbla Champions League-gruppspel och Danmark till både VM och EM.

I dag är han tränare i norska Rosenborg.

I den svenska elittränaren Jörgen Lennartssons ledarskapspodd Coach meet Coach berättar nu Hareide om hur det gick till när han slutligen bestämde sig för att bli tränare.

Norrmannen var på väg att avrunda sin spelarkarriär i Molde. Då kom en svensk till klubben.

– Vi hade sådan tur att vi fick Hasse Backe över som tränare 1985 och han var mycket systematisk. Jag hade haft bra tränare i Norge och i England, men de var långt ifrån så systematiska som Hasse var. Det var det som triggade mig, säger Hareide och berättar om kvällen som verkligen blev startskottet för en fantastisk tränarkarriär.

– Tommy Söderberg kom över från Sverige och då hade vi en helkväll på loftet hemma hos mig då vi pratade fotboll, drack whisky och hyggade oss. Det var helt fantastiskt. Det samtalet tar jag upp som grunden, säger Hareide i Coach meet coach.

Grunden till framgången i Malmö FF

Backe, som på senare år främst jobbat som tv-expert kring fotbollssändningar, öppnade Hareides ögon för fotbollen på ett helt nytt sätt.

– Det var systematiken från Hasse som gjorde mig intresserad av tränarjobbet. Sättet att lägga upp träningar och helheten. Hasse låg långt långt fram där.

Åge Hareide tillsammans med Jörgen Lennartsson, den senare var scout för det danska landslaget när Hareide var förbundskapten
Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN

I podden avslöjar också Hareide vad han tror var huvudförklaringen till att han så snabbt kunde nå så stor framgång i Malmö FF.

Att han som ny i klubben jobbade nära människor som kunde varje vrå av föreningen. Som Markus Rosenberg, sportchefen Daniel Andersson och flera i den närmsta staben kring laget.

– I Malmö tog jag in Olof Persson som assisterande som kunde föreningen, som vuxit upp i den. Det var viktigt.

Hareide tillsammans med Markus Rosenberg i Malmö.

– I Malmö fanns den kulturen och den gör det enklare för en tränare som kommer in. Det var Jonnie Fedel och Daniel (Andersson) som kände föreningen och som kände människorna, säger Hareide.

Kastade videon i Öresund

Sin första ligatitel tog norrmannen dock i Helsingborg.

Den kom 1999 efter det som Åge Hareide beskriver som fotbollslivets största läxa. 

Det missade guldet 1998 då HIF i sista omgången förlorade borta mot ett redan nedflyttningsklart Häcken med 2–1.

– Det var media på matchen varje dag innan vi skulle möta Häcken. Det var en massa intervjuer om att guldet var hemma. Det skrevs om att vi var klara redan innan vi spelat matchen.

– Jag tror att det tömde laget på energi. Vi var inte i stånd att slå Häcken som vi borde. Dessutom hade jag aldrig varit i den situationen innan.  Vi trodde kanske att vi hade vunnit när vi skulle möta ett lag som hade åkt ut. Sedan förlorade vid med 2–1, säger Hareide.

När HIF i stället vann SM-guldet året efter pekar Hareide på att dagarna efter titelmissen hade stor del i succén.

– Vi förlorade mot Häcken på helgen och veckan efter var det bestämt att vi skulle åka till Almeria och möta Barcelona i en träningsmatch för de skulle möta Bröndby i Champions League och ville ha ett möte med ett skandinaviskt lag som uppladdning.

– Vi vann med 2–0. Matias Jonsson kontrade in två mål och Louis van Gaal och José Mourinho var tokiga vid sidlinjen. På en vecka hade vi förlorat mot Häcken men slagit Barcelona. Det är fotbollens värld. Och det kunde vi använda nästa år, säger Hareide som inför den avgörande matchen mot IFK Göteborg flydde till Danmark med hela laget och sedan tog hem titeln.

– Jag har aldrig sett den förlustmatchen mot Häcken för jag slängde videon i Öresund. Vi pratade aldrig om den matchen. Det var en jävla hård läxa. Att tappa mästerskapet på det sättet.

Jon Dahl Tomasson och Åge Hareide i det danska landslaget
Foto: Bildbyrån

Inför den allsvenska avslutningen 2020 ligger Hareides två före detta svenska klubbar i olika ändar av tabellen.

Malmö FF är klara mästare medan HIF ligger sist. Malmö FF präglas fortfarande av Hareide då huvudtränaren Jon Dahl Tomasson kom på rekommendation från norrmannen.

Tomasson var Hareides assisterande tränare i det danska landslaget. 

– Jag fick fria händer förutom att de ville ha en dansk som assisterande tränare. Det första var att jag ville ha en heltidsanställd assisterande, de hade de inte haft förut, säger Hareide.

Hareides val var Jon Dahl Tomasson.

Ett val som blev en succé både för det danska landslaget då och för Malmö FF nu.


Så hyllas Maradona i Italien

Stadion i Neapel byter namn