Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Säsongen 2021 ska bli den bästa någonsin”

Adi Nalic blev svensk mästare med Malmö FF 2020.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Mittfältaren gjorde fyra mål och fyra assist på 26 matcher.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Här med Eric Larsson och Bonke Innocent.
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kopiös löpning i kombination med teknik och flärd. 

Adi Nalics spelstil är inte bara unik och ovanlig – rent statistiskt är den överlägsen sett till konkurrensen. Nu satsar MFF-mittfältaren ännu hårdare 2021 för att göra året till det bästa någonsin.

– Vi ska vinna ännu fler titlar. Då blir supportrarna nöjda, säger Adi Nalic. 

12,5 löpta kilometer i snitt i Europa League-dubbelmötet mot Wolfsburg i februari. 

74 maxlöpningar på 90 minuters speltid. 

För den oinvigde säger siffrorna kanske inte så mycket, men Kvällspostens genomgång visar att Adi Nalic, sett till speltid och prestation, sticker ut överlägset i förhållande till konkurrensen. 

Ett exempel: det är bara Gabi, tidigare i Atletico Madrid, som har bättre statistiska värden än Nalic i Europasammanhang. 

Mittfältaren skrattar till när siffrorna kommer på tal. 

– Ja du, jag har faktiskt inte tänkt så mycket på det. Visst, jag jobbar väldigt hårt, men det är inget som jag tänker på aktivt att 'oj, nu har jag sprungit så här mycket'. Jag bara kör och låter fötterna tala. Och benen, vad det verkar, säger Nalic och skrattar igen. 

Det är en MFF-mittfältare i balans som Kvällsposten pratar med. Efter dubbelmötena mot Wolfsburg gick det dock inte lika bra för Nalic – han försvann ur startelvan då har var som bäst poängmässigt och statistiskt efter starka insatser under både försäsongen och i Europa League. Jon Dahl Tomasson gav dock sin mittfältare nya chanser under juli månad. Successiva inhopp i allsvenskan belönades med inhopp i EL-kvalet mot Honved och en startplats i överkörningen av Lokomotiva Zagreb där Nalic blev målskytt.

– Jag var väldigt nere ett tag, det måste jag säga. Samtidigt har och hade jag en väldigt stark tro på mig själv – jag har aldrig kämpat så hårt och mycket i mitt liv som under 2020, säger 23-åringen och fortsätter:

– Stödet från familjen var ju så klart också otroligt viktigt, men samtidigt måste man själv lägga ner det arbete som krävs. Verklighetsbilden av en själv som spelare måste vara på plats, men till sist är det ingen annan än du som ska ut och visa vad som gäller. 

”Har anpassat och vässat vissa delar”

Nalic, med Sölvesborgs Gif som moderklubb, lämnade tidigt under ungdomsåren för spel i Mjällby AIF. Efter det har det blivit spel i Landskrona Bois, där MFF fick upp ögonen för honom, samt ett utlån till AFC Eskilstuna. En målmedveten Nalic berättar om utvecklingen har skett successivt både spel- och personlighetsmässigt. 

– Grundtankesättet har alltid varit detsamma, men jag har anpassat och vässat vissa delar av mig, det är självklart. När jag kom till Landskrona så var det plötsligt mediebevakning, supporterkrav, folk som ville komma i kontakt med en på olika sätt – jag kom från Mjällby där folk sa ”hej” till en på stan och inget mer. Då är det väldigt viktigt att man känner sig själv och att man vet var man står, lockelserna och allt det andra kan ta över ens tankesätt ganska snabbt, säger Nalic och fortsätter: 

– Om vi bara tar mina spelaregenskaper så är jag teknisk och kreativ samtidigt som jag springer mycket och jobbar stenhårt för laget. De bitarna har alltid funnits naturligt, men det är saker utanför planen som jag skruvat upp och till successivt.

Med två år kvar på kontraktet ser Adi Nalic fram emot ett ännu bättre 2021, än mer förtroende och ännu fler poäng i den himmelsblå tröjan. Hans lagkamrat Anel Ahmedhodzic har ryktats vara på väg ut i Europa för rekordsiffror – närstuderar man MFF:s spelartrupp är det, med marginella undantag, endast Adi Nalic som i nuläget har potential att generera klubben stora pengar vid en försäljning. 

Nalic ler och svarar diplomatiskt.

– Tråkigt svar, men ambitionen är så klart att ta sig ut till de europeiska storklubbarna i framtiden. Men först är det MFF som gäller – göra nästa säsong till den bästa någonsin, göra poäng och se till att vi vinner ännu fler titlar. Då blir supportrarna nöjda.