Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Säger det mesta om FCK:s anfallsproblem”

”Jämfört med Rosenberg är Bendtner ett skämt”
Tobias Grahn, här i Örebros tröja. Foto: MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN
Nicklas Bendtner. Foto: ANDERS KJæRBYE / BILDBYRÅN

Han är Blekingegrabben som med åren blivit halvdansk och bor i Köpenhamn.

Han är också ex-MFF-aren som vann SM-guld 2004 och numera, i sin roll som agent, extra uppdaterad på både danska och svenska ligan.

– FCK och MFF är två jämbördiga lag. De är starka i sin egen borg och båda vinner sin hemmamatch, det är mitt tips, säger Tobias Grahn, 39.

Fotbollartisten Tobias Grahn från lilla Rödeby utanför Karlskrona är en globetrotter med spel i sex länder och fjorton klubbar. Han har varit aktiv i fyra svenska och sex danska klubbar.

Han tvekar dock inte när han ska bekänna färg inför Europa League-grannfejden Malmö FF-FC Köpenhamn.

I det här läget är han blågul eller rättare sagt ljusblå.

– Det är klart att jag är. Jag har ju spelat i Malmö, inte i FCK, och har kvar en del av mitt hjärta i MFF. Önskar Daniel, Mackan och grabbarna lycka till, säger Grahn.

Han spelade 2003 med Markus Rosenberg och 2004 med Daniel Andersson.

Någon annan kontakt med Malmö?

– Jag bor i Köpenhamn, men jobbar ofta i Malmö. Har i mina uppdrag som fotbollsagent och spelarådgivare koll på både danska och svenska marknaden. Jag har också en god vänskapsrelation med Jeffrey Aubynn, som jobbar på på MFF:s ungdomssida.

Grahn tror på MFF-seger

Tobias Grahn har från sin bostad inte så långt till Parken på Österbro. Han följer så klart FC Köpenhamn och såg nyligen  FCK-Lugano (1-0) i Europa Leagues grupp B, där också Dynamo Kiev och MFF ingår.

Du har redan bokat plats på på läktaren på både MFF-FCK (3 oktober) och FCK-MFF (12 december). Vad ger du för odds?

– MFF vinner hemma i Malmö, FCK hemma i Köpenhamn. Så ser jag det. De är ungefär lika bra, men båda har tappat en del av sin styrka som de hade för tio år sedan (FCK) respektive fyra-fem år sedan (MFF).

– Båda klubbarna är mycket starka i sina nationella ligor, men har inte framgångarna i Europa som till exempel FCK hade när de abonnerade på ligatiteln, hade landslagsspelare på varje plats och och spelade i Champions League sex-sju år i rad, säger Grahn.

– MFF har kvalitet i sina spelare, men flera har haft sin högre nivå och blir kanske inte direkt bättre för varje år.

Vem tilldelar du just nu titeln ”Bäst i Norden”? Vissa ledare tävlar ju om att skrytsamt utse sin egen förening...

– Ingen! Ingen är självklar i den rollen 2019. Jag tycker att man måste dominera fullständigt i sin egen liga säsong efter säsong plus att man regelbundet måste spela i Champions League, som Norges Rosenborg gjorde en gång i tiden. Först då kan man kalla sig ”bäst”.

Hyllar Rosenberg

Två spelare sticker ut på var sin sida bron:

37-årige Markus Rosenberg, MFF:s kaptenbjässe, och 31-årige Nicklas Bendtner, FCK:s färskt kontroversiellt inköp. Båda stjärnor?

– Absolut Mackan! All respekt för hans insats, han är fortfarande den store ledaren i sitt lag. Det visar han match efter match.

– Däremot har Bendtners karriär dalat länge, han satt på bänken mot Lugano och är inte ikapp för nittio minuter, menar Tobias Grahn.

Nicklas Bendtner får betraktas som en chansvärvning, fick endast spela de sista tjugofem minuterna i ett mycket skadedrabbat FCK mot Silkeborg i lördags.

– Egentligen säger affären Bendtner det mesta om FCK:s anfallsproblem, men om han anses tränad och spelduglig så tar väl Ståle Solbakken med honom på något sätt.

– Jag anser att FCK:s svaga sidor är just brist på forwards och naturliga matchvinnare. Dessutom saknar de spelskickliga mittbackar.

Grahn slutade 2015

Tobias Grahn har en imponerande lång karriär som proffs Europa runt, tjugo års aktiv erfarenhet plus agentjobb ger honom tyngd som tyckare.

Men en sak till... Kan du egentligen lova att du lagt av, du är ju bara ett år äldre än Zlatan?

– Ha, ha, ha, herregud. Jovisst, teoretiskt skulle jag kunna spela. Jag valde dock att sluta (2015) när jag fortfarande var frisk och skadefri, tack och lov. Jag kände mig stark, men huvudet ville inte riktigt längre, säger Tobias Grahn.

Tobias Grahn

Född: 5 mars 1980 i Karlskrona.

Bor: Köpenhamn.

Jobbar: Fotbollsagent.

Plats på plan: Offensiv mittfältare/anfallare.

Moderförening: Rödeby AIF.

Övriga klubbar (1997-2015): Öster, Beira-Mar (Portugal), Öster, Lyngby (Danmark), Vålerengen (Norge), MFF (2003-2004), AGF (Danmark), Odense (Danmark), Gimnastic (Spanien), Hertha Berlin (Tyskland), Randers (Danmark), Mjällby, Örebro, Brönshöj (Danmark), Gentofte-Vangede (Danmark).

Meriter: 4 A-landskamper, SM-guld 2004 med MFF, cupguld med Vålerengen 2002.

Ladda ner Kvällspostens app.