Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Såg mig själv stå vid katedern”

Henrik Rydström är nu ensam tränare för Sirius.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den förre Kalmar FF–profilen stannar i Sirius samtidigt som Mirza Jelecak lämnar klubben.Foto: TOBIAS STERNER / BILDBYRÅN
Duon ersatte Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf när de lämnade för Djurgården.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Söndagen den 22 december meddelade Sirius att Mirza Jelecak lämnar klubben och att Henrik Rydström nu är ensamt ansvarig för A–laget.

Profilen var dock förberedd på att helt byta bana om beskedet skulle bli ett annat. 

– Jag såg framför mig att jag skulle stå vid katedern och undervisa om Eyvind Johnson och svensk sekelskiftslitteratur, säger Henrik Rydström.

Sirius 2019 var tufft. 

Uppsalaklubben kämpade för sin fortsatta allsvenska existens – något som säkrades först i den näst sista omgången. 

”2020 kommer bli annorlunda”, meddelade den sportsliga ledningen. 

Det första steget meddelades redan den 22 december. Mirza Jelecak, som delat huvudansvaret som tränare med Henrik Rydström, lämnar klubben och Rydström är nu ensam på posten. 

Han medger att det kommer bli annorlunda. 

– Vi har varit väldigt mycket ett team, där också Petter Hansson har ingått. Det ämnar jag fortsätta med, att jobba i ett team, med skillnaden att jag alltid blir rösten mot laget. Men i processen fram till vad som sägs kommer vi vara flera som diskuterar och hjälps åt. Att ha ett delat ledarskap är utvecklande för individen, men jag tror att det är lätt att det kan upplevas av spelarna som... rörigt. 

”Har hämmat oss båda”

Rydström hoppas på att ledarskapet kommer att bli klarare och tydligare. Han berättar också att en ofrivillig tröghet kan skapas om varje beslut ska bollas och samköras. Det föregående upplägget har haft sina för- och nackdelar, menar han.

– Sedan är det ju alltid så att man håller tillbaka delar av sig själv när man jobbar ihop med någon och det finns goda sidor med det, men det kan också hämma. Det har nog hämmat både Mirza och mig själv, utan att någon av oss har velat det. Problemet är sällan att ett beslut tas, problemet blir snarare om beslut aldrig tas eller i alla fall dröjer. För då upplevs det som tvetydigt.

Plan B: läraryrket

Att det skulle bli Jelecak som fick lämna var dock ovisst in i det sista. Klubben hade meddelat duon att en utvärdering skulle genomföras efter säsongen, vilket gjorde att Rydström började se sig om efter alternativ till en karriär som allsvensk tränare. 

– Vår bransch är så flyktig att det känns bra att veta att man faktiskt har en plan B och i mitt fall är det läraryrket. Vårt yrke kommer också med stora uppoffringar för människor i vår närhet och jag funderar ofta på var gränsen går. Jag visste inte i vilken riktning förändringen skulle gå, så jag såg framför mig att jag skulle stå vid katedern och undervisa om Eyvind Johnson och svensk sekelskiftslitteratur, säger Henrik Rydström.

Nu blir du kvar och har Sirius fjärde raka allsvenska säsong framför dig. Hur går tankarna och funderingarna där?

– Det första steget är emellertid att skapa en grupp av spelare som tål träning och där normen är att jobba hårt, varje dag. Där normen är utveckling och inlärning och där vi i gruppen vet att vi är beroende av varandra. Kim och Tolle byggde något riktigt fint i Sirius och vi förvaltade det väl 2019, säger Henrik Rydström.

– Frågan är nu vilken väg vi ska gå? Truppen har varit åldersdiger och skadebenägen under flera år och det har varit svårt att flytta fram gränser rent fysiskt och träningsmässigt. Att fortsätta så ett år till hade inte fungerat.

Rydström pekar på faktorer i konkurrensen som Sirius inte kan matcha med tanke på ekonomin, men identifierar också var klubben har sina främsta fördelar. 

– Hur ska vi kunna konkurrera med konkurrenter som har avsevärt mer pengar att röra sig med - och därför kan anställa fler tränare, sjukgymnaster, analytiker och spelare - om vi inte kan erbjuda något eller stå för något som de inte står för? Dels i vardagen och miljön, kulturen vi tillsammans ansvarar för och dels i sättet vi spelar, säger Henrik Rydström.