Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så tog sig Traustason upp ur svackan: ”Har mitt folk”

Alla snackisar i Allsvenskan med Philip Gadd, Therese Strömberg och Daniel Kristoffersson
Arnor Traustason har en tung säsong bakom sig.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Målet mot Budapest Honved ger självförtroende.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Arnor Traustason är tillbaka i full form.

Nu berättar islänningen om hur han tagit sig ur mörkret efter en tung start på säsongen.

– Jag har mitt folk runt mig, de har gett mig stöd, säger mittfältaren.

Han har bara startat fem allsvenska matcher i år och inte gjort mål i någon. Lättnaden var därför stor för Arnor Traustason när han tryckte in 2-0 borta mot Budapest Honved i torsdags.

– Jag hade varit nära några gånger så det var gott att se den i mål. Det är bra för självförtroendet, säger Traustason.

Jobbig säsong för Traustason

Inför toppmatchen mot IFK Norrköping berättar han nu om hur han hanterat den första halvan av säsongen där skador, formsvackor och petningar varit mer regel än undantag.

– Det tar på din mentala sida men det är bara att jobba sig ur det. Det är lätt att hamna i negativa tankar där allt blir tungt. När man inser att ”okej, nu har jag hamnat här” så måste man fundera på hur man tar sig ur det. Vissa saker kan man inte kontrollera så dem ska man inte spendera energi på. Man måste tänka på vad man själv kan påverka och kontrollera.

Har det varit extra jobbigt med tanke på hur situationen ser ut runt om i världen nu?

– Allt spelar in. Fotboll är inte bara att vara ute på planen och ha kul, det är så mycket mer. Den här glassiga bilden som många har av fotboll stämmer inte helt. Det är klart det är kul att vara proffs men det är så mycket mer. Man måste vara stark i huvudet.

Vilket stöd har du när det går tyngre?

– Jag har min familj som står mig nära. Sen har jag vissa människor som jag snackar med och delar saker med som jag inte delar med andra. De är jätteviktiga. Jag tar hand om dem och de tar hand om mig och vi litar på varandra.

MFF leder allsvenskan

Samtidigt som Arnor Traustason tvingats sitta en hel del på bänken har spelare som Sören Rieks och Jo Inge Berget presterat i match efter match.

– De har gjort det bra, det kan man inte ta ifrån dem. Vi lägger där vi ligger tack vare dem och alla andra som har spelat.

Känner du att det är orättvist att du inte spelat mer?

– Det är inte min sak att kontrollera, inte mitt ansvar. Det enda jag kan göra är att försöka visa upp mig och ta chansen när jag får den. När det går så pass bra som det gjort så är det svårt att ändra på saker. Alla fotbollsspelare vill spela fotboll. Du vill vara på planen och det är klart att du får vara besviken. Du får visa det också – men på ett professionellt sätt.

Tufft spelschema för MFF

Budapest Honved i torsdag, IFK Norrköping på söndagen, Lokomotiva Zagreb på torsdag och Häcken nästa söndag. Tempot är högt för MFF med två viktiga kvalmatcher och två allsvenska toppmatcher inom loppet av elva dagar.

– Vi har gjort det här innan med mycket matcher. Vi borde veta hur man gör det. Det är mycket matcher och viktiga matcher. Men man spelar fotboll för att man vill spela matcher. Jag tycker det är kul att ha match hela tiden i stället för att ha hårda träningar, säger Traustason.

Han ser fram emot matchen mot Norrköping – och mot deras 17-årige supertalang Isak Bergmann Johannesson. Som islänning har Traustason givetvis full koll på sin landsman.

– Han ser bra ut och kommer vara ett problem för oss. Jag vet hur hans skalle är och att han kommer från en bra fotbollsfamilj. Han kommer gå långt. Fortsätter han så här så kan han lätt banka på dörren till A-landslaget. Han har visat fin form.

Är du själv i toppform nu?

– Ja, ja. Absolut.

Så är läget i MFF-truppen inför matchen mot IFK Norrköping

Saknas: Johan Dahlin (skadad), Rasmus Bengtsson (sjuk)

Gör comeback: Bonke Innocent

Osäker: Anders Christiansen (på väg tillbaka från skada)