Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så ska Larssons HIF stoppa Bajen

Henrik Larsson. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
HIF–tränaren har planen klar inför matchen mot Hammarby. Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Hammarbyjubel har blivit en vanlig syn under vårsäsongen. Foto: THERESE BACK / THERESE BACK/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Efter oavgjort mot Falkenberg i bottenstriden väntar nu ett målfarligt Hammarby i Stockholm för Helsingborgs IF. 

Henrik Larsson och hans lag ska försöka att göra det som många lag misslyckas med på Tele 2 Arena – att hålla tätt bakåt. 

– Vi måste vara välorganiserade, säger Henrik Larsson. 

Ett tufft spelschema väntar Helsingborgs IF som är i poängbehov i nedre delen av den allsvenska tabellen. Närmast i tid ligger Hammarby på bortaplan, innan man tar emot IFK Göteborg på Olympia. Utöver det ställs laget även mot Östersund och Djurgården i ytterligare två tuffa matcher.

Henrik Larsson är medveten om vad som väntar. 

– Det är ett väldigt, väldigt bra motstånd som vi har framför oss. Samtidigt är vi själva ett väldigt bra lag – när vi gör alla saker rätt så är vi svårslagna, och det måste vi plocka fram nu. För att kunna få ett bra resultat oavsett motstånd så måste vi sätta våra grunder, säger Henrik Larsson. 

Först ut är alltså Hammarby, ett lag som HIF besegrade på hemmaplan tidigare i våras med 2–1. En hel del vatten har runnit under bron hos båda lagen – nu ställs lagen mot varandra på Tele 2 Arenas erkänt svårspelade konstgräs samtidigt som Hammarby är inne i ett målstim modell större.

– Det är ett bollskickligt lag, samtidigt som mattan är som den är. Det är bara att acceptera. Vi måste vara välorganiserade och våga ha ett eget passningsspel emellanåt också – att bara jaga bollen i 90 minuter tror jag inte på. Sen ser jag ju helst att det äger rum på Hammarbys planhalva så vi inte rullar runt i backlinjen, säger Henrik Larsson.

”Visar stark moral”

På de senaste fem matcherna har Hammarby gjort sammanlagt 22 mål, bland annat sex vardera i mötena med AFC och Falkenberg – HIF:s direkta konkurrenter. 

Henrik Larsson har planen klar för hur hans HIF ska få stopp på Bajens offensiva spelare, samt hur laget ska ha koll på flera hot samtidigt.

– Du måste göra annat än att bara titta på bollen, exempelvis att kolla löpningar som kommer runtomkring dig och se till att plocka upp dem i och ur vårt eget straffområde. De är ju väldigt skickliga, det vet vi om, just på grund av de är så många som kan hota offensivt. Därför är nyckeln att både se bollhållaren och eventuella löpningar som kommer, säger Henrik Larsson. 

Vad drar ni för lärdomar från Falkenbergsmatchen till Stockholm?

– Klart vi ville ha med oss tre poäng från Falkenberg, men så som matchen gestaltar sig så… Vi hade problem med att sätta förstapressen och komma upp med laget, men vi gör det betydligt bättre efter deras mål och har flera lägen till att få med oss alla tre poäng. Jag tycker faktiskt att vi visar en stark moral och kommer tillbaka efter ett tidigt insläppt mål. Jag har sagt det tidigare – vi spelar i en tabell där Falkenberg ingår och där de inte knappar in på oss. Det gjorde kanske någon annan konkurrent, men det viktigaste var att inte förlora den matchen där uppe, säger Henrik Larsson.