Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Så absurd tanke – får inte tillåta det”

Förre HIF-målvakten Pär Hansson.Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Helsingborgs IF:s existens är hotad – och om säsongen inte spelas alls kommer klubben att ”gå under”, enligt ordförande Krister Azelius.

Ett skräckscenario som träffar supportrar och tidigare spelare i hjärtat.

– Vi får inte tillåta att det händer, säger HIF-ikonen Mattias Lindström.

När Helsingborgs IF kallade till pressträff på måndagen var det dystra budskap som förmedlades gällande klubbens ekonomi. 

Grundorsaken är att den allsvenska säsongen skjutits upp på grund av utbrottet av coronaviruset.

Om säsongen börjar i juni, som det nu är planerat, räknar klubben med att gå back 17 miljoner, enligt ordförande Krister Azelius.

– Det innebär inte att elitlicensen är i fara. Det innebär att elitlicensen är rökt. Och att klubbens existens är i stor fara, säger han.

Ännu värre kan det bli om den här säsongen inte spelas alls. Vad de ekonomiska konsekvenserna kan bli av det har klubben ännu inte räknat på, men Azelius säger:

– Då är det klart att vi, och väldigt många med oss, kommer att gå under. Det kommer att bli ett år utan intäkter. 

Stöttade med biljetter 

För många med ett bultande HIF-hjärta är det hårda bud att smälta. 

HIF-ikonen Mattias Lindström, 39, har varit en spelare i klubben i 18 år av sitt liv, och betonar vikten av sammanhållning i dessa tider. Nyligen köpte han och många andra biljetter till en HIF-match, som spelades utan publik, för att stötta klubben.

– Helsingborg är en klubb med stort hjärta och hela staden har ett stort hjärta för HIF. Jag hoppas att klubben sätter upp en handlingsplan med ledare och personal, och att staden och supportrarna samarbetar. Kärleken till Helsingborg finns där, säger Mattias Lindström.

Trots skräckscenariot som Azelius målar upp vägrar Lindström tro att Helsingborgs IF kommer upphöra att existera.

– Det är svårt att greppa såna tankar eftersom HIF funnits i över 100 år. Jag tror och hoppas inte att det blir aktuellt. Vi får inte tillåta att det händer. Det är en så absurd tanke att jag inte ens kan uttala mig om det.

– Jag skulle tro att den här säsongen blir svår för många lag, och att det kommer att beviljas dispens för att klubbarna ska klara uppnå kraven för elitlicensen. HIF kan inte vara enda laget som hamnar i den här situationen. Men det är bra att HIF är helt transparenta och att man förstår allvaret.

Mattias Lindström.Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

Visade plusresultat i januari

Den som har följt HIF de senaste åren vet att det här inte är första gången som klubben tampas med ekonomiska bekymmer. 

Men efter att ha gått minus varje år sedan 2014 kunde HIF visa upp plusresultat igen i början av 2020.

– Man får komma ihåg att HIF gjort ett fantastiskt jobb för att få ordning på ekonomin, och sen kommer en sån här grej från sidan och slår ut klubbar på många sätt. Det är inga felaktiga beslut som orsakat det, utan det här är mycket större än så och inget vi kan påverka, säger förre HIF-målvakten Pär Hansson.

Hansson, som kom till HIF som 15-åring och spelade i rött och blått under nästan hela sin karriär, känner även han hopp inför framtiden.

– Alla vet att HIF betyder otroligt mycket för mig, och jag vet att klubben inte kommer att lägga sig ner och dö på grund av detta. De kommer att hitta lösningar. Jag är helt säker på att Helsingborg kommer att leva vidare som klubb.

Pär Hansson har slutat som spelare med HIF – men brinner fortfarande för klubben.Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

 

”Som HIF-are är man luttrad”

Även Ola Selmén, känd som programledare på SVT, har en stark koppling till HIF – och brukar vara speaker på hemmamatcherna på Olympia. 

– Som HIF-supporter är man van vid att det finns turbulens i klubben, och att det följs av en comeback. Att det finns jävlar anamma. HIF brukar alltid komma tillbaka, säger han och fortsätter:

Ola Selmén berättar att han upplevt matcherna på Olympia med sin pappa sedan 1984.Foto: TOMAS LEPRINCE

– Kanske är det värre att få ett sånt här besked för en klubb som inte är van vid det. Men som HIF-are är man ganska luttrad och jag är helt övertygad om att klubben kommer att överleva.

Ola Selmén påpekar samtidigt det viktigaste just nu är att få bukt med coronaviruset och därefter fokusera på idrottsfrågor.

– Det ska bli spännande att se vad som kommer ur detta. Kanske blir det en ny fotbollsvärld med lägre löner och mindre galna transfersummor. Man hoppas att det kan komma något gott ur det, säger han.