Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rösler: ”Devalverar hela svenska cupen”

Malmö FF:s tränare Uwe Rösler.
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
AIK jublar efter cupavancemanget.
Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

Efter cupförlusten mot Öster slog Uwe Rösler fast att MFF måste bli bättre på konstgräs och därför möter man nu Norrköping borta.

Samtidigt är MFF-tränare förbryllad över att Östers möte med AIK inte tilläts spela inomhus i Tipshallen.

– Jag är väldigt överraskad att det i en turnering finns två olika regler, säger Rösler

Malmö FF förlorade mot Öster borta i svenska cupen med 2–1.

Direkt efter matchen som spelade på konstgräs i Tipshallen slog Uwe Rösler fast att hans lag behövde bli bättre på konstgräs.

Som en del i det arbetet valde Malmö FF medvetet att efter sortin ur svenska cupens gruppspel söka en träningsmatch på konstgräs mot tufft motstånd som uppladdning inför den allsvenska där nio bortamatcher av 15 spelas på plastunderlag.

– Vi vände vi oss till Elfsborg och Norrköping för att få till en match på konstgräs och Norrköping sa ja. Därför möter vi dem. Det är bra för oss. Vi förbereder oss på två fronter, det är vad vi behöver i ligan, säger Rösler.

Efter en halv säsong i Sverige vet MFF-tränaren vad som krävs för att vinna SM-guld.

 – Ska du vinna allsvenskan måste du hålla högsta klass på båda underlagen, säger Rösler som är full av respekt för Norrköping.

– Det är ett bra test för oss och jag förväntar mig att vi fortsätter vår utveckling. Jag förväntar mig att Norrköping ska slåss i toppen, de har gjort några riktigt bra värvningar, bland annat (Christoffer) Nyman som jag känner från hans tid i Tyskland.

”Devalverar värdet på svenska cupen”

Samtidigt som Rösler förbereder sitt MFF för ett tvåfrontskrig i allsvenskan är tysken förundrad över att förbundet i cupens kvartsfinal inte lät Öster möta AIK på samma arena som man tog emot Malmö.

Där MFF:s möte förlades till Tipshallens konstgräs gick AIK vidare via 4–2 efter förlängning på Myresjöhus arenans hybridgräs.

– Jag är väldigt överraskad att det i en turnering finns två olika regler. En för gruppspelet och en för slutspelet. Enligt mig devalverar det hela svenska cupen och innebär att det inte är en rättvis tävling.

– Jag lär mig fortfarande svensk fotboll och jag tar gladeligen in kunskapen. Men för mig var det en chock, om jag ska uttrycka mig så.

Orättvis turnering enligt Rösler

Uwe Rösler vet inte hur argumenten gick när Malmös match mot Öster förlades till Tipshallen.

Men att den inte blev godkänd för spel mindre än två veckor efter att Malmö FF spelade där förbluffade Rösler.

– För mig devalverar det hela svenska cupen. Jag har förstått det som att man i Sverige vill höja statusen på cupen, med gruppspel och tävlingsmatcher redan innan allsvenskan startar. Men med två olika regler i samma turnering... Regler är regler. Du kan inte ändra dem. 

MFF-tränaren poängterar noga att han inte har något att invända mot att Malmö FF:s match mot Öster spelades i Tipshallen.

– Jag har inget problem med att spela inomhus och på konstgräs. Men det måste vara rättvist. Då måste de få spela alla matcherna i den arenan. Eller så får de nej från början. Man kan inte flytta fram och tillbaka, säger Uwe Rösler.