Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rosenbergs nya jobb efter karriären

Markus Rosenberg pratar strategi
Foto: JENS CHRISTIAN
Markus Rosenberg jublar efter 1–1-målet mot FC Köpenhamn på Stadion.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Petter Andersson tillbaka i Hammarby 2016.
Foto: LINNEA RHEBORG / BILDBYRÅN
Petter Andersson arbetar sedan nästan fyra år tillbaka som individuell utvecklare av professionella fotbollsspelare.
Foto: BILDBYRÅN

Markus Rosenberg är tillbaka inom fotbollen.

Som spelaragent där MFF-ikonen jobbar med tätt tillsammans med Petter Andersson.

Den tidigare Hammarby-stjärnan arbetar i dag med individuell spelarutveckling och Rosenbergs mål är att erbjuda sina klienter betydligt mer än penningstinna kontrakt.

– Det jag vill göra är att binda ihop allting till en plats där vi inte främst pratar pengar utan utveckling. Utveckling både som människa och som spelare. För jag tror stenhårt på att det är den vägen man får ut mest av sin fotbollskarriär, även ekonomiskt, säger Markus Rosenberg.

Det har gått drygt fyra månader sedan Markus Rosenberg i den sista tilläggsminuten av sex sänkte Dynamo Kiev i sin sista match på Stadion.

Tiden därefter ägnades åt att fundera ut nästa steg i livet.

Den som följt Markus Rosenberg under hans avslutande sex år i karriären, som storstjärna i Malmö FF, har hört en spelare som resonerat eftertänksamt och initierat om spelet på och kring planen.

Lite mer i det dolda har den förre MFF-kaptenen funderat på samma sätt runt hela fotbollsbranschen och inte minst spelarnas möjligheter.

– Det var när jag väl hade bestämt mig för att sluta spela som jag ganska snart började sikta in mig mot detta spåret, att jobba som agent. Jag har länge haft massa tankar, ur mitt perspektiv som spelare och när jag sett på de unga i laget runtomkring mig, om hur man skulle kunna göra saker på ett annat sätt. Att som agent göra ännu mer tillsammans med spelarna och för spelarna, säger Markus Rosenberg.

I samma veva som tankarna på att bli agent blev allt konkretare tog Rosenberg kontakt med Petter Andersson. Den tidigare Hammarby-, Groningen- och Midtjyllandspelaren jobbar sedan fyra år tillbaka med individuell utveckling av spelare. Bland annat har Petter Andersson jobbat nära tillsammans med landslagsspelaren Kristoffer Olsson hela vägen genom mittfältarens väg till AIK, landslaget, SM-guld och vidare till ett storkontrakt med ryska Krasnodar.

– Spelarutveckling med den syn som Petter har och som han har jobbat med i fyra år, att kunna baka in den i paketet tillsammans med mig känns helt perfekt för mig. Jag kör firman men Petter är en stor del av det. Den är en viktig del av paketet, säger Markus Rosenberg.

Rosenberg tar hjälp av Petter Anderssons företag

Upplägget är att Rosenberg via sitt bolag Markus Rosenberg Management AB driver en agentur där samtliga spelare också fullt ut blir en del av det koncept som Petter Anderssons driver i sitt företag Full Potential Strategy.

Petter Andersson:

– Vi delar väldigt mycket tankar kring vad vi ser kan vara med och skapa ännu bättre förutsättningar för fotbollsspelare att lyckas, säger Andersson och förklarar vad hans verksamhet tog avstamp i.

– Jag har förundrats länge, och det var ingången till att jag började med det här, vad som gjorde att vissa spelare lyckades bättre än andra. Jag blev väldigt nyfiken på det. Jag såg många, både med- och motspelare, där man förväntade sig mer. Där det var uppenbart att potentialen var större än vad utfallet sedan blev. Och då började jag grotta i det.

Petter Andersson som spelare för Hammarby, jagas av MFF:s Hasse Mattisson och Patrik Andersson 2004.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Petter Anderssons verksamhet tar avstamp på planen, in i minsta detalj, men för att kunna lyckas där vägs en helhet av människan bakom fotbollsspelaren in.

– Ser man till vilka delar som utvecklats mest så har det varit den fysiska biten och sedan data och statistik. Den lite mjukare och mer komplexa delen av fotbollen har man inte velat eller kunnat ta tag i på samma vis.

– Jag tror att det är nästa stora grej inom fotbollen. Kommer ekonomin inom fotbollen också att sjunka, vilket allt mer tyder på, så kommer prioriteringarna att skifta med det. Klubbarna kommer att behöva utveckla och prioritera sina egna spelare ännu mer och på ett bättre sätt, säger Petter Andersson.

Rosenbergs vision som agent

På företagets hemsida förklaras visionen:

”En spelare som mår bra – presterar bra. Det är grunden för arbetet med Full Potential Strategy. Vi stärker varje individs personliga ledarskap i form av kontinuerlig mental träning och trygghet.”

Ingenstans nämns någonting om att tjäna stora pengar eller säkra ekonomiska framtider.

Något som enligt Markus Rosenberg passar perfekt med hans vision.

– Jag går inte in i det här för att tjäna så mycket pengar som möjligt. Jag gör verkligen inte det. Det kommer att visa sig i längden. Jag gör det med drivkraften att spelare ska bli så bra som möjligt och få ut så mycket som möjligt av sina karriärer. 

– Om spelaren får betalt kommer jag att visa spelaren exakt hur mycket jag får betalt. Är han nöjd och han är nöjd med mitt arvode då är alla nöjda. Pratar du med en spelare i dag vet de nästan aldrig vad agenten tar, säger Markus Rosenberg.

Markus Rosenberg har sin agentstrategi klar.
Foto: JENS CHRISTIAN

Vad ser du som din spetskompetens i det här läget?

– Just nu är det min erfarenhet. Alla de länder jag har varit i och allt det jag har gått igenom... De spelare jag träffar, vad de än ser framför sig, så har jag sannolikt en erfarenhet av det, säger Rosenberg och poängterar.

– För min egen del säljer spelarna sig till stor del själva genom sina prestationer. Spelare som är tillräckligt bra, då kommer klubbarna. Och det är i de lägena man måste hitta en balans. Vilket steg ska man ta nu för att det ska vara en boost i karriären? Och sedan inte ta ett steg där det är pengarna som avgör för mycket. För är målet att nå så långt det bara går med sin fotboll så kommer den biten att komma. Fotboll är en bransch där pengar finns. Ibland extrema pengar. Så du behöver inte tänka på pengar för om du gör det bra kommer du att tjäna pengar.

Under sina 17 år i proffsfotbollen har Markus Rosenberg dag för dag sett sporten förändrats. Och spelarna med den, så väl på som utanför planen.

– Det jag sett bland dagens ungdomar på väg upp är att huvudfokuset ofta är pengar. Jag tror att det hindrar fler än det hjälper. Fokusera på dig själv, fokusera på din utbildning som fotbollsspelare och din utveckling. Då kommer resten att komma.

Alla dessa erfarenheter har mynnat ut i en affärsidé för det egna agentbolaget.

– Det jag vill göra är att binda ihop allting till en plats där vi inte pratar pengar utan utveckling. Utveckling både som människa och som spelare. För jag tror stenhårt på att det är den vägen man får ut mest av sin fotbollskarriär, även ekonomiskt.

Rosenberg representerar sex spelare som agent

De senaste månaderna har Markus Rosenberg jobbat hårt i det dolda.

Än så länge finns sex spelare i agenturen – Malmö FF:s Erdal Rakip, Anel Ahmedhodzic, och Behrang Safari, Simon Thern och Ian Smith i IFK Norrköping samt  Laorent Shabani som när han förra månaden skrev på för IK Sirius blev den första spelarövergången i Rosenbergs agentkarriär.

Utöver det har Rosenberg så här långt varit i kontakt med ytterligare ett 20-tal spelare samt tillbringat långa dagar i möten och telefonsamtal med klubbar, spelare och andra agenter för att skapa kontakter och dra lärdomar.

– För mig är det ingen stress. Lyckas jag göra det bra med de sex spelarna jag har i dag så är det ett jättebra förstaår. Jag började spela fotboll när jag var fem och blev proffs när jag var 20. Det tog 15 år. Detta har jag hållit på med i tre månader. Så för mig blir det viktigaste att jag gör det riktig bra med de spelarna jag har. Sedan om det är fem eller 15, det har ingen större betydelse.

IFK Norrköpings Simon Thern är en av så här långt sex spelare i Markus Rosenbergs stall.
Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Responsen för konceptet som Rosenberg presenterar upplever den förre anfallaren så här långt som positivt.

– Jag har pratat med många klubbar den senaste tiden för att berätta för dem hur jag kan ta hand om deras spelare och alla har varit positiva. För klubbarna erkänner: ”Vi har allt material. Men vi har inte tiden att ta hand om alla individuellt.” Det blir ofta så att klubbar ser några få spelare i truppen som man av olika anledningar måste jobba med, sedan hinner man inte mer. Det är självklart, för resurserna är begränsade och det finns bara 24 timmar om dygnet.

– Kan man som agent erbjuda att man verkligen tar hand om spelarna individuellt så kan klubben själv fokusera på det stora och så har man en kommunikation med klubben och spelare där man kan hitta en jäkla fin balansgång.

Människor vill tjäna pengar, inte minst i agentbranschen, men du säger nu att pengarna inte står i fokus. Varför gör du det då?

– Jag gör det för att jag funderat mycket på hur jag kan utveckla mig själv och hur jag kan använda mig av den erfarenhet jag dragit in under alla dessa år. Var kan jag få ut mest? Jag har startat padelhall och jobbar med fastigheter och har lärt mig oerhört mycket. Det är jättekul, men det är inte där jag får ut mest av den spetskompetens jag har. Fotbollen.

– Då kollade jag på att jobba som tränare eller inom MFF eller en sportchefsroll inom fotbollen. Visst, det är också intressant men det jag fastnade för helt – och där jag känner att jag har en tanke som verkligen kan bli till något bra, inte bara för mig utan för många andra – det är det här.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.