Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rosenberg och Safari ska bekämpa näthatet

Markus Rosenberg och Behrang Safari.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Markus Rosenberg och Behrang Safari vill bekämpa hatet och hoten på sociala medier.

Genom ett samarbete med Malmö FF ska de nu stödja föreningar och organisationer som jobbar med frågan.

– Är man i början av sin karriär och blir utsatt så kan det vara förödande för en spelare, säger Safari.

– Jag har barn som är nio och tolv och jag ser att telefonen är a och o. Det smäller in grejer hela tiden och nästan allt som sker är på plattformarna. Det är mer därför jag känner att det här är något jag vill hjälpa till med, säger Rosenberg.

När Behrang Safari och Markus Rosenberg växte upp fanns inte internet. När de slog igenom som unga fotbollstalanger behövde de inte ta del av hat och hot via sociala medier. I dag är klimatet och kulturen annorlunda. Om du snubblar och orsaker ett insläppt mål riskerar du att fastna mitt i stormen. För Behrang Safari hände det i en cupfinal mot IFK Göteborg 2020.

– Jag hade tur att jag var så pass gammal och trygg i mig själv så att det inte bet riktigt men jag förstod ganska snabbt att det som skrevs till mig inte var okej. Det påverkade mig på ett sätt men hur påverkar det de yngre? Det handlar inte bara om fotboll, det är överallt, på alla arbetsplatser. Det känns som att vi är på väg åt fel håll, säger den förre vänsterbacken.

Safari och Rosenberg är huvudambassadörer

Tillsammans med Markus Rosenberg, Robin Olsen, Zecira Musovic och Saga Fredriksson blir Safari nu ambassadör för nystartade välgörenhetsprojektet Malmö FF Foundation som ska verka för att minska hat och hot på internet, inte bara inom fotbollen utan i hela samhället. Målsättningen är bland annat att samla in pengar för att sedan fördela dessa till organisationer som på olika sätt jobbar med frågan.

Behrang Safari har själv blivit utsatt vid två tillfällen.

– Den första gången var i Champions League-gruppspel med Basel. Då var jag mer chockad. Jag fick stänga ner min Instagram, eller göra den privat och börja rensa ut kommentarer. Jag fick ett finger i ögat och spelaren fick rött kort, det var borta mot Liverpool. Det finns de som tycker att jag filmade. Vi slog ut dem och halva England hamnade på min Instagram. Vad som började med en rolig högläsning för mina lagkamrater gick ganska snabbt över till tråkig läsning för mig. Jag tänkte ”Shit, det här går inte”. Man kommer åt spelarna på ett annat sätt än man gjorde tidigare, säger Safari.

Han har skakat av sig händelserna i dag men säger att de då påverkade honom på olika sätt.

– Det jag fick efter Göteborg var från mina supportrar. Det kändes som ett svek. Vad fan? Ni står ju och håller på vårt lag alltid men nu är det jäkligt märkligt, konstigt. Det med Liverpool kunde jag släppa men nu skulle jag tillbaka till arenan och spela för de människor som kanske har skrivit de här kommentarerna. Det är en skillnad. Men i slutändan så är hat hat.

Ser ett samhällsproblem

Markus Rosenberg ser problemet med hat och hot på internet ur ett samhällsperspektiv.

– Det är en kultur som har kommit, det märker ju alla, inte bara fotbollsspelare. Du går inte fram till någon och säger ”du är ful”, men du kan skriva det till någon. Det är lättare för folk att skriva det. Har du gjort det en gång så är det lugnt sen, då går det på automatik. Om du är arg så skriver du. Det går så himla snabbt för folk. Man kan kanske inte förändra det men man kan i alla fall göra ett försök att få folk att tänka efter innan de skriver, säger Rosenberg.

Han bekymras över att det ofta är barnen som tvingas ta de hårdaste smällarna.

– Om man har några möten med skolan, om det är kris, så handlar det oftast inte om vad som hänt på skolgården, det handlar om vad som skrivs på sociala medier. 

Samarbete med Friends

Nystartade Malmö FF Foundation ska under de första åren jobba mot hat och hot på nätet. Framöver kommer andra ämnen belysas. Förhoppningen är att fler ambassadörer ska knytas till projektet. De får gärna komma från andra idrotter och lag, eller från andra branscher och vara exempelvis artister, berättar MFF:s marknads- och kommunikationschef och Anna Nordström Carlsson.

– Vi använder fotbollen som drivkraft och kommer samarbeta med Friends som har väldigt stor kunskap. Vi kommer ha olika aktiviteter vid matcher eller tillsammans med Mackan och Berra. Om några år kanske vi ägnar oss åt någon annan fråga som rör psykisk eller fysisk hälsa, eller ohälsa, bland barn och unga, säger hon.