Rosenberg: "Idiotiskt att säga något annat"

Markus Rosenberg gör sin sista säsong innan han lägger skorna på hyllan.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Rosenberg efter SM-guldet 2017
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Malmö FF är i gång igen.

Markus Rosenberg gjorde på måndagen årets första fotbollspass, för sista gången i karriären.

– Jag är bara glad över att jag är så spänd och laddad inför dagen, då vet man att det var rätt val att fortsätta, säger han.

Årets säsong är den sista för Malmö FF:s lagkapten Markus Rosenberg, 35. För sista gången mötte han på måndagskvällen fansens entusiasm inför en ny säsong av fotbollsallsvenskan.

– Det kändes ungefär som alla andra gånger. Man tänker inte speciellt mycket på att det är sista gången. Det är ett långt år, förhoppningsvis med Europaspel. Jag är bara glad över att jag är så spänd och laddad inför dagen, då vet man att det var rätt val att fortsätta.

Hur kändes det att gå ut den här gången?

– Jag börjar bli van. 

– Nej, men det är klart det är härligt. Det värmer upp i kylan. Det är ett tag sedan vi var igång och ett tag sedan vi spelade matcher. Fansen är sugna på att se lite fotboll.

"Man blir aldrig ledsen av Rosenberg"

Ungefär 800 personer hade tagit sig till Malmö IP för att hylla sitt lag och ge dem den bästa tänkbara starten på säsongen 2018. Nyförvärven Egzon Binaku och Eric Larsson gjorde precis som en rad egna produkter sina första fotbollspass med Malmö FF:s A-lag.

Ändå är det just Rosenberg de flesta supportrarna var mest spända på. Thelma Ernst, ordförande i MFF Support förklarar det där speciella med "Super-Mackan".

– Man blir aldrig ledsen av att se Markus Rosenberg. Han är Malmö FF i mänsklig form.

Själv hade Thelma längtat länge.

– Det har varit skönt att få tid att planera inför nästa säsong, men samtidigt har abstinensen börjat sedan länge.Förväntningarna från fansen är glasklara.

– Jag tror att det blir tredje raka guldet, förhoppningsvis cupguld och så Europaspel.

Det är ett tag sedan Malmö FF vann cup-guld. Det pratas om den där cupen som en förbannelse. Sveriges bästa lag har inte vunnit sedan 1989.

– Det hade varit på tiden, säger Thelma.

"Går vi till final så..."

Den 2 april spelar Malmö FF sin första match i årets allsvenska. Dessförinnan väntar träningsmatcher mot Fremand Amager den 20 januari och FC Flora den 26 januari. Mellan den 29 januari och 9 februari är man i amerikanskan Bradenton (Florida) på träningsläger. Det är samma upplägg som man hade när man tog sig till Champions League säsongerna 2014 och 2015.

Sannolikt gör Markus Rosenberg försäsongsritualen för sista gången.

En sak skulle möjligen få honom att spela lite längre.

– Går vi till final i Champions League så får vi ta den diskussionen då.

– De realistiska målen är att ta guld, att gå för ett cup-guld och ta oss ut i Europa. Så säger vi alltid när vi har en säsong framför oss, det vore idiotiskt att säga något annat.