Rosenberg efter AIK:s guld – ”Ser oss som favoriter 2019”

Markus Rosenberg jublar över MFF:s Europaplats.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

Dagen efter AIK:s SM-guld.
Första dagen att bygga inför titelstriden 2019 och Markus Rosenberg tvekar inte en sekund.

– Vi ser oss själva som favoriter, säger MFF-kaptenen.

AIK firar SM-guld efter avslutat 2018.

För Malmö FF återstår tre tävlingsmatcher men siktet är samtidigt redan inställt på nästa år.

Ett år då MFF är klart för nytt Europakval och ska ta tillbaka Lennart Johanssons pokal.

– Jag har inga problem med att gå in med favoritskapet, säger Markus Rosenberg om 2019 och poängterar betydelsen av den via allsvenskan sent ordnade Europaplatsen för nästa år.

– Att med truppen vi har bara spela 30 matcher i allsvenskan och så svenska cupen... Denna truppen är inte gjord för det, den är gjord för mer, den är gjord för Europa. Så för mig var Elfsborg en av de viktigaste matcherna i år.

Malmö FF har i dagsläget endast två utgående kontrakt. De två är reservmålvakterna Fredrik Andersson och Walter Viitala.

Ett läge som enligt MFF-kaptenen kommer att ha stor betydelse för 2019.

– Det är viktigt. Det kommer alltid att vara spelare som kommer och går under ett transferfönster. Men vi har ett så bra kontraktsläge nu att det inte kommer att bli den cirkusen som det brukar bli, tio ut och tio in, säger Markus Rosenberg och fortsätter.

– Samtidigt. Ska du ha hit spelare så är det betydligt lättare om du kan locka dem med Europaspel.

Malmö FF bättre än AIK efter VM

En allsvensk tabell uträknad från det att Uwe Rösler tog över Malmö FF visar att MFF under den tiden varit bäst i Sverige, säger Rosenberg.

– Det visar hur starka vi är. Vi hade en dipp som var betydligt längre än vad vi är vana vid. Vi får lära oss av det och har visat hur starka vi är efter det. Sedan Uwe kom är det mycket som har varit bra, säger Rosenberg som är imponerad över hur hans lag klarat av att både avancera i Europa och i allsvenskan.

– Tittar man på hela året, just kombinationen med Europa och allsvenskan, att det fungerade så bra. Vi vinner allsvenskan under den perioden när ingen annan spelar i Europa och vi spelar i ett gruppspel.

Malmö FF:s tränare Uwe Rösler sade efter matchen mot Elfsborg:

– Jag tror inte något annat lag i Sverige kunnat göra vad vi gjort. 

Markus Rosenberg håller med.

– Det är en jäkla bedrift. Alla andra lag får vila mellan varje match och vi kommer med match var tredje dag. Ändå är vi bäst i serien under den perioden. Det är otroligt starkt, säger Markus Rosenberg.