Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rakips mål: Planerar att slå Ravellis rekord

Vlogg: Bakom kulisserna på Sveriges Nations League-äventyr
Erdal Rakip har vunnit fyra guld och är på väg mot sitt femte.
Foto: BILDBYRÅN
Thomas Ravelli har åtta SM-guld.
Foto: IMAGO/IBL

Som 21-åring vann Erdal Rakip sitt fjärde SM-guld.

I år ska samlingen utökas till fem – och på sikt hoppas MFF-mittfältaren kunna utmana rekordmannen Thomas Ravelli.

– Man siktar så klart på att slå alla rekord som finns, säger Rakip.

Den 16 oktober 2017 säkrade Malmö FF guldet på bortaplan mot IFK Norrköping. Erdal Rakip var med, precis som 2013, 2014 och 2016.

Som 21-åring hade han vunnit fler SM-guld än vad de allra flesta gör på en hel karriär. De MFF-supportrar som vill trycka till AIK är inte sena med att poängtera att det är fler än vad Gnaget tagit sedan andra världskriget.

– Jag har hört det ett par gånger. Det är kul. Det är skönt att vinna titlar och det är det man spelar för.

Erdal Rakip 2017 när han firar sitt fjärde guld.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Nu är han 24 – och har gott om tid att skriva in sig i historieböckerna.

– Jag gissar på sex, säger Rakip när han ska försöka slå fast vad rekordet ligger på.

Det är något mer än så. Åtta är rätt siffra.

– Jag skulle gissa på att han målvakten har det, vad heter han? Är det Thomas Ravelli som har det?

Där gissar Erdal Rakip rätt. Och Ravelli själv räknar det som 8,5 guld eftersom han var reserv i Öster guldåret 1978 på den tiden då det delades ut betydligt färre medaljer till vinnartrupperna.

– Det hade så klart varit kul att slå det men det är en bit kvar. Jag ska försöka ta det här SM-guldet nu, vi har fem matcher kvar och tar en match i taget och har Helsingborg på måndag.

”Dags att ta titeln till Malmö”

Efter det fjärde guldet, 2017, flyttade Rakip utomlands. Sedan dess har MFF inte vunnit.

– Det är dags att ta tillbaka titeln till Malmö. Jag tycker att vi har gjort en bra säsong men det är inte avgjort än. Man får inte gå ut och lägga skorna på planen, man ska fortsätta göra sitt jobb på planen. Så länge vi gör vårt jobb kommer det gå bra.

Om du får välja ett guldminne, vilket är det bästa?

– Jag tror alla. Det är lika skönt att vinna varje gång. Den första spelade jag kanske inte lika mycket så man kände sig inte lika delaktig, om man säger så. De andra SM-gulden som jag tagit har det varit lika sköns känsla varje gång.

Ett femte SM-guld skulle vara en form av revansch, tycker Rakip. Tiden utomlands blev inte vad han hoppats och i fjol, efter återkomsten, hamnade han i Uwe Röslers frysbox.

– Jag har haft det lite tufft. Jag lämnade, kom tillbaka och fick inte spela så mycket. Detta året har jag fått spela mer och vi ligger högst i tabellen. Det är skönt. Det är fem matcher kvar så vi får göra jobbet och ta tre poäng mot Helsingborg på måndag.

Rakip trivs med Tomasson

Rakip säger att han är mer bekväm i sättet som årets tränare, Jon Dahl Tomasson, vill att laget ska spela.

– Vi vill spela fotboll detta året. Det känns som att fler spelare är delaktiga i vårt anfallsspel och det passar mitt spel. Förtroendet jag fått från tränare detta året jämfört med förra, det är stor skillnad. Mitt självförtroende höjs också och det är den största delen i fotboll.

Att han själv inte producerar speciellt många poäng är naturligt, tycker Rakip.

– Jag tror jag ligger på ett mål och fyra assist, om jag har rätt. Men den senaste perioden har jag spelat mer som en ”sexa” och balanserat spelet mer. Vi har de andra fyra, fem stycken som är där uppe som gjort mer poäng. Det känns som att de tagit den rollen. Det känns som att den här rollen passar bra för mig. Jag ska vinna boll och få upp den i banan.

Rakip Hyllar HIF

Nästa steg på vägen mot guld nummer fem är att besegra Helsingborgs IF på Olympia på måndag.

– Det är derby och det kommer bli lite hett på planen. De krigar för att stanna kvar och det är viktiga poäng för dem. Vi går för att säkra guldet där uppe och behöver också tre poäng så det kommer bli en bra match.

Att dessutom kunna bidra till att skjuta ner rivalen HIF till superettan är däremot ingen extra tändvätska för Rakip.

– Helsingborg är en stor klubb så jag hade ändå gärna haft kvar dem i allsvenskan, det är ett gräslag. Jag tänker på att vi vill ta guld och bryr mig inte så mycket om vilka som åker ner eller kommer upp.

Vad tänker du kring att Helsingborg ligger så långt ner i tabellen med den trupp de har?

– De började lite trögt och fick inte så många vinster. Den senaste tiden tycker jag att de har ryckt upp sig. De spelar ändå bra fotboll och försöker. Senast när de var här tycker jag att de spelade bra fotboll. Jag trodde att de skulle bara spela långt mot oss men de försökte spela sitt spel hela tiden. Det blir nog en bra match.

Erdal Rakips guldintervju från 2017 – här kastar han kläderna i tv: "Göteborg har en bit kvar till oss"