Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Efter matchen var det tufft mentalt”

Amin Sarr firar sitt 1-0-mål ihop med lagkamraterna.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Lördagens träningsmatch mellan MFF och Elfsborg var slutsåld.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

MALMÖ. Förlust sist mot Kalmar FF.

Men när Malmö FF trappade ner på ruljansen blev det seger igen. 

– Det var skönt att spela en hel match. Jag hade glömt hur mentalt det är, säger Johan Dahlin. 

Lördagens träningsmatch mot Elfsborg slutade 2-0. 

Eleda stadion var lika soldränkt som hybridgräsmattan var grön.

Dessutom – för första gången sedan pandemin bröt ut var flera hundra supportrar på plats. 

Ljudkulissen som skapades påminde om en allsvensk tävlingsmatch, långt innan covid-19 drog fram. 

– Det var fantastiskt att se så mycket publik. De var inte så många eftersom de bara var 500, men det är många nu eftersom vi inte är vana vid det, säger MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson.

Malmö FF:s Antonio Colak mot Elfsborgs Christopher McVey och Simon Strand.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

Väl på fotbollsplanen formerade MFF en stark startelva, med spelare som Anel Ahmedhodzic, Eric Larsson, Antonio Colak och den rutinerade målvaktsstjärnan Johan Dahlin.

Elfsborg å sin sida, reste till Skåne med Johan Larsson, Per Frick, Tim Rönning och Robert Gojani, för att nämna några.

Och det var gästerna som skapade den allra hetaste chansen under matchinledningen. En frispark från Johan Larsson hittade till Christopher McVey – men avslutet gick en bit utanför Johan Dahlins högra stolpe. 

För MFF:s räkning var Sören Rieks allra närmast att bryta dödläget när han frispelades på sin vänsterkant av Antonio Colak. Men avslutet blev för tamt, Tim Rönning i bortamålet kunde rädda enkelt. 

”Han kombinerar sig förbi” 

Men, visst skulle de 480 åskådarna få anledning att jubla innan halvlekspausen? 

Jodå.

Tre minuter av tillägstiden hade passerat när Armin Sarr hittade en skottyta strax utanför straffområdet och drog till med ett rejält avslut, tätt innanför stolpen.

– Vi skapar chanser på samma sätt som vi har gjort hela året. Vi bränner några, men det gör man i fotboll och det går inte att göra mål på allt. Men vi skapar chanser och det är positivt, säger Jon Dahl Tomasson.

”Går inte att bara knäppa med fingrarna”

Elfsborg inledde den andra halvleken piggt och var inte minst snabba i sitt återerövringsspel.

Men det var Malmö som kontrade in matchens andra fullträff.

Återigen var Amin Sarr stor målorganisatör när han löpte fram längst med högerkanten. Inne i straffområdet fanns Sören Rieks och Antonio Colak – bollen hittade till den sistnämnda, som tryckte in ett enkelt 2-0-mål.

Antonio Colak firar sitt mål.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

– Jag måste spela matcher för att hitta tajmingen och det kommer fortfarande ta tid. Det går inte att bara knäppa med fingrarna och tro att allting sitter. Det kommer ta tid, och det har vi inte så mycket av så här års, säger Johan Dahlin, som spelade i 90 minuter för första gången sedan den 9 augusti 2020. 

– Belastningen i sig är inga problem, jag tränar ju varje dag. Sedan kan jag tycka att de matcherna där det inte händer så mycket är svårare. För då ska du hela tiden vara mentalt med. Så efter matchen var det ganska tufft mentalt. Man hade glömt lite hur svårt mentalt det är att stå i mål, fortsätter MFF-målvakten. 

”Det tyder på karaktär”

Redan inför lördagens match berättade MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson att han inte tänkte genomföra lika många byten som mot Kalmar, när hela MFF-elvan ändrades från en halvlek till nästa.

Bristen på ruljans stoppade dock inte Markus Björkqvist och Bonke Innocent från att klocka in en del speltid. Duon byttes in under den andra halvleken – men lyckades inte lämna något större avtryck på matchbilden.

Det blev till slut hemmaseger för MFF med 2-0. 

– Intressanta förutsättningar. Spelarna i både Malmö och Elfsborg gör det bra med tanke på hettan. Det blir ett ryckigt tempo men jag tycker ändå spelarna ger allt och det tyder på karaktär, säger Elfsborgstränaren Jimmy Thelin.