Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Piken inför derbyt: ”Parkerar bussen”

Jon Dahl Tomasson om HIF: ”Parkerar bussen”.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Thomas Gabrielsson ersätter avstängde Olof Mellberg på tränarbänken.Foto: ANDERS BJURÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN

Toppen mot botten, bäst ekonomi mot skral kassa, rött mot himmelsblått. 

Trots de fundamentalt annorlunda förutsättningarna finns det nerv inför Skånederbyt mellan Malmö FF och Helsingborgs IF.

– De parkerar gärna bussen i långa stunder, säger MFF:s tränare Jon Dahl Tomasson om derbymotståndet.

Efter en hackande säsongsinledning och där man som mest var sju poäng efter IFK Norrköping, har Malmö FF varit i oerhört gott slag den senaste tiden – fem raka allsvenska segrar och ett helt uppätet poängavstånd till ”Kamraterna” från Östergötland. 

Det blåser även positiva vindar i nordvästra Skåne – HIF har inte förlorat på sju raka matcher, en svit som gör dem till ett av seriens just nu formstarkaste lag. 

En sanning med modifikation – man har på de sju matcherna endast en seger; mot AIK på Olympia efter mål av Anthony van den Hurk och Alexander Timossi Andersson. 

”Parkerar gärna bussen”

Nu väntar ett Skånederby i Malmö, och MFF–tränaren Jon Dahl Tomasson menar att man har bra koll på vad som väntar.

– De parkerar gärna bussen i långa stunder. De har fått fina resultat, där de åtminstone inte förlorat på länge. Men de har inte heller vunnit. De släpper inte in så många mål och de gör inte så många mål, säger dansken om HIF.

Olof Mellberg kommer inte att finnas med på Helsingborgsbänken – han blev utvisad mot Hammarby och kommer tvingas se matchen från läktaren utan att få kommunicera med laget.

Assisterande tränaren Thomas Gabrielsson: 

– Det viktigaste är att man känner att man är förberedd på ett bra sätt. Vi får ju inte kommunicera med varandra, så det har varit lite andra förberedelser än vanligt.

När Thomas Gabrielsson bemöts med Dahl Tomassons påstående kommer svaret snabbt.

– Det får han se i morgon om vi gör eller inte, säger den vikarierande Helsingborgstränaren.

I Malmö FF är Ola Toivonen tillbaka i startelvan, samtidigt som Sören Rieks, Oscar Lewicki, Rasmus Bengtsson och Dusan Melicharek saknas. Helsingborg får klara sig utan Mohammed Abubakari och Anders Lindegaard som båda är skadade.

Folkhälsomyndigheten är fortfarande tveksam till att öppna upp för stora evenemang och att börja släppa in publik på arenor.