Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Passningen till Janne: ”Har saker kvar att ge”

Kiese Thelin ingen glad matchvinnare.
Fyra inhopp i VM 2018 blev det för anfallaren.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Janne Andersson hade Kiese Thelin redan i Norrköping.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Isaac Kiese Thelin är glödhet. Han sänkte Kalmar med dubbla mål i söndags och efter att ha varit in och ut i landslaget sedan 2014 vill anfallaren slå sig in på allvar i Janne Anderssons trupp.
– Konkurrensen är hård, men jag har saker kvar att ge i landslaget, säger Kiese Thelin. 

När Sverige tog sig till U21-EM efter ett sanslöst drama mot Frankrike på Örjans Vall i oktober 2014 var Isaac Kiese Thelin bäst på plan. Anfallaren, då nyckelspelare i Malmö FF, gjorde två mål mot fransmännen. I samma veva debuterade han också för Erik Hamréns A-landslag i EM-kvalet. 

Efter flytten från MFF i januari 2015 har Kiese Thelin varit in och ut i Blågult. Han kom inte med i EM-truppen 2016, men fick ändå träna med laget inför avresan till Frankrike. Väl i Rysslands-VM två år senare fanns dock anfallaren med och hoppade in i alla tre gruppspelsmatcherna samt i åttondelen mot Schweiz. 

I Nations League-premiären mot Turkiet i september 2018 startade Kiese Thelin efter att Ola Toivonen tackat för sig, men därefter fasades så småningom den storväxta anfallaren ut från truppen till förmån för namn som Alexander Isak och Robin Quaison. 

”Har landslaget i bakhuvudet” 

Nu är dock Kiese Thelin glödhet. Återkomsten till MFF har gjort 28-åringen gott. Så sent som i söndags blev han stor matchhjälte hemma mot Kalmar med två mål - detta inför ögonen på Janne Andersson. 

Kiese Thelin gör ingen hemlighet i att han är sugen på att komma tillbaka till landslaget. 

– Det har ju varit väldigt mycket in och ut. Det beror så klart på hur min karriär varit. När det gick riktigt bra i Belgien var jag med, men när jag fick spela mindre kom jag inte med. Jag hoppas naturligtvis komma med i landslaget igen och jag ska göra det så bra som jag bara kan i Malmö. Ju bättre jag spelar desto större är chansen till en landslagsplats, säger han och fortsätter:

– Landslaget är absolut en grej som jag har i bakhuvudet. Det är tuff konkurrens där och de gjorde det jättebra som tog sig till EM. Spelarna som är med är duktiga, men jag känner absolut att jag har saker kvar att ge i landslaget.

Uppskjutet EM gynnar Kiese Thelin 

Medan vissa spelare säkerligen hellre sett att EM hade spelats den här sommaren och inte nästa ser Kiese Thelin det uppskjutna mästerskapet som en fördel för honom själv.

– Så klart. Nu spelar jag ju så givetvis är chansen större att komma med om man spelar än om man inte gör det. 

I en intervju med Kvällsposten i lördags konstaterade Kiese Thelin att han inte har några planer på att stadga sig redan nu - och att han då ser ut att lämna MFF när låneavtalet med Anderlecht löper ut sista december. Nu på frågan om han ändå inte vill stanna i MFF under våren nästa år för att få speltid inför EM svarar anfallaren på följande vis: 

– Det är svårt för mig att säga eftersom det inte är upp till mig - Malmö och Anderlecht är ju också inblandade. Jag fokuserar bara på nuet, mer kan jag inte göra. Allt kan hända i fotboll, men jag vill inte säga för mycket. 

”Blev värre i tidningen än vad det egentligen var” 

Kiese Thelin hade Janne Andersson som tränare i Norrköping. Sommaren 2014 värvade MFF:s sportchef Daniel Andersson en bänkad Kiese Thelin och väl i Malmö blev det dundersuccé per omgående. Efter bara ett halvår i klubben såldes han till Bordeaux för 40 miljoner kronor. Trots att Kiese Thelin inte var startman i Norrköping under Janne Anderssons ledning har deras relation aldrig varit dålig. 

– Janne var ju den som tog mig till Norrköping så han såg potentialen i mig. Norrköping hade många bra anfallare då i Imad Khalili som 2013 vann skytteligan, Emir Kujovic och Totte Nyman var där, likaså han Gunnar Heidar Thorvaldsson. Jag var ju en ung kille då som kämpade och som fick hoppa in i många matcher. Det blev värre i tidningen än vad det egentligen var. Jag och Janne har en bra relation och han vet exakt vad han får ut av mig. Det är inga konstigheter.