Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pär Hansson: ”Det är små marginaler i livet”

Pär Hansson siktar på att vakta målet i Helsingborgs allsvenska premiär.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
I mötet med Frej landade Pär Hansson otäckt på nacken efter en utboxning.Foto: Skärmdump från C More

Den otäcka nackskadan håller alltjämt Pär Hansson borta från spel.

Men målvakten är inställd på att vakta Helsingborgs mål i den allsvenska premiären.

– Det är ett högst rimligt mål, säger Pär Hansson.

När Helsingborgs IF inleder försäsongsmatchandet hemma mot Helsingör i morgon lördag saknas alltjämt en av lagets nyckelspelare.

Målvakten Pär Hansson kör fortfarande rehabilitering efter den otäcka nackskadan mot Frej i slutet av september.

HIF-målvakten skulle boxa undan ett inlägg när han föll olyckligt och landade på nacken. På sjukhuset konstaterades att Hansson hade skadat ett ledband i halsryggen. Han fick bära en halskrage i tolv veckor och missade slutet av säsongen.

– Det är ganska bra. Jag är igång och tränar inne i gymmet ganska mycket. Den här veckan har jag varit ute på planen lite och känt på det. Det är mentalt jobbigt för ibland känns det väldigt bra men man kan inte göra så mycket ändå för muskulaturen har inte riktigt kommit tillbaka. De sa att det skulle ta 6-8 veckor från det att jag lämnade kragen och det gjorde jag precis innan jul, säger Pär Hansson fyra månader efter smällen.

”Hade väldigt svårt att se bilderna”

Trots det hade Pär Hansson tur i oturen. Det kunde slutat värre och han hade länge svårt att titta på bilderna från skadan.

– Jag hade väldigt svårt att se det i början. Jag tyckte det var väldigt obehagligt och det gjorde inte det bättre när alla andra kom och sa likadant. Men när jag tittar på det i dag har jag inga problem med det även om det är klart att det inte ser roligt ut, säger Pär Hansson.

Vad tänkte du när du landade i gräset?

– Jag hör fortfarande det där knäckande ljudet i nacken. Jag kommer ihåg att jag rörde på både armar och ben när jag låg där och sa till mig själv att jag kan faktiskt röra allting för det var ingen bra landning.

– När man förstått i efterhand, sett smällen och hört andra säga att det kunde gått illa, då kommer det över en att det här kunde gått mycket värre. Det är man tacksam för att det inte gjorde. Det är små marginaler i livet.

Gick hem tidigt från firandet

Från sidan fick han se lagkamraterna säkra avancemanget till allsvenskan.

– Grabbarna gjorde det bra. Det är klart det är lite mer påfrestande och mycket mer nervöst att sitta på sidan än att spela, men efter att vi hade klarat det var det bara skönt. Jag brukar säga att det var värt att ta den där kragen för att det skulle bli klart.

Fick du ta det extra lugnt på festen när kontraktet var klart?

– Ja, det var lite tradigt. Det blev inte så mycket firande. Jag kunde vara med men höll mig väldigt lugn och gick hem tidigt. Supportrarna är fantastiska men det är kanske inte alltid man ser halskragen där på natten, säger Pär Hansson med ett skratt.

Skadan påverkade även i vardagen.

– Det var saker jag inte kunde göra. Jag kunde inte bära barnen och det är klart det ställde till det lite grann men det var inte farligare än så.

– Jag fick ha den på semestern i Thailand också, det var varmt och gott.

”Viktigt att det får ta sin tid”

För Pär Hansson gäller det att bygga upp muskulaturen i nacken igen innan han kan göra comeback på planen.

– Det är klart det spritter i kroppen. De får väl hålla tillbaka mig lite grann. Samtidigt har jag blivit några år äldre så jag förstår att sköter jag inte rehabträningen rätt kanske jag inte blir bra alls i nacken. Det är viktigt att det får ta sin tid.

Eftersom HIF är utslagna ur cupen väntar åtta träningsmatcher innan allsvenskan.

Det blir en lång försäsong för er, men ger det samtidigt dig extra tid att hinna tillbaka innan allsvenskan startar?

– Precis, om man ska se det lite själviskt och kanske även för klubben i och med att vi gick upp och behöver tid, så är det rätt bra just i år att försäsongen är lång. Jag tycker själv att det är skönt för stressen infinner sig inte på samma vis.

– Det är klart att vi helst vill gå vidare i cupen för det är tävlingsmatcher vi vill spela, men vi har en ganska tunn trupp med nya ansikten och mycket att jobba med så det kan vara skönt för oss att ha en lite längre försäsong just i år.

Hanssons mål: Stå i allsvenska premiären

Hur ser du på lagbygget?

– Vi har många rutinerade spelare, kanske att man skulle önska att vi hade några fler yngre spelare på gång, men vi har en stark trupp. Det är klart att vi är lite känsliga på det viset att vi inte har så många spelare. Hade vi kunnat spetsa med ytterligare en eller två spelare hade det varit väldigt positivt, men vi får se hur det ser ut i klubben med ekonomin.

Det har pratats mycket om den dåliga ekonomin i vinter, hur har ni spelare reagerat?

– Det är klart det är tråkigt att lyssna och prata om ekonomin men jag var i HIF under rätt många år innan när vi vann allt och det var snack om ekonomin då också. Jag är ganska van vid att ekonomin varit lite tilltrasslad i HIF. Det är inte så mycket vi kan påverka. Det vi kan påverka är att vinna fotbollsmatcherna och det har vi gjort hittills och ska försöka göra igen. Sen får vi hoppas att vi kan få dit mer folk, mer supportrar och mer sponsorer efterhand. Det hoppas vi i alla fall.

För Pär Hansson är målet att stå i den allsvenska premiären den 31 mars hemma mot IFK Norrköping.

När känner du att du behöver vara i spel för att lyckas?

– Det har vi inte vågat sia om. Jag har också ställt frågan, men de har sagt att vi får ta vecka för vecka och se. Det är bättre att skynda långsamt och inte bli besviken. Men vi har sagt att den allsvenska premiären är ett högst rimligt mål och då ska jag förhoppningsvis ha varit igång ett tag innan dess också.