Östersund pudlar – efter påstådda stenkastningen

Här försöker ÖFK-spelaren Isak Ssewankambo komma till tals med supportrar som samlats utanför nätstaketet.
Isak Ssewankambo hålls tillbaka av lagkamrater.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Turerna efter den kaotiska matchen mellan Landskrona Bois och Östersunds FK fortsätter.

Östersund pudlar, Landskrona slår tillbaka och samtidigt anmäls Isak Ssewankambo.

– Det var lätt att skrika i media i söndags kväll, det var inte lika lätt att pudla, säger Landskronas klubbchef Michael Ekberg till FotbollDirekt.

Östersund vann söndagens cupmöte mot Landkrona med komfortabla 3-0. Men i efterhand har väldigt lite handlat om själva fotbollsmatchen.

Desto mer uppmärksamhet har riktats mot en händelse i den första halvleken. 

I samband med en hörna konfronterade Isak Ssewankambo plötsligt ett antal Landskrona-supportrar, som stod utanför ett staket på grund av de rådande publikrestriktionerma.

Mittfältaren menade att han blivit utsatt för rasism och att någon i publiken gjort apljud.

Åskådare har anmält Ssewankambo 

I efterhand har supporterpolisen Mats Lilja sagt till SportExpressen att polisen tror att det rör sig om ett missförstånd, där Ssewankambo ska ha feltolkat ”grov skånska”.

– Jag pratade med en hel del människor på platsen och där var det ingen som hade hört någonting rasistiskt överhuvudtaget, sa Mats Lilja i måndags.

Nu kommer nästa vändning.

Landskrona Direkt rapporterar att Isak Ssewankambo själv har blivit polisanmäld. Enligt anmälan ska 24-åringen hotat minst en av åskådarna i samband med att han konfronterade publiken.

– Det är en person som anmält spelaren. Nu ska vi försöka utreda vad som hänt. Detta ska vi göra genom att höra vittnen med mera, säger Kenth Johansson vid Landskronapolisen till Landskrona Direkt.

– Just detta fall har dock sådan uppmärksamhet att jag kommer att skicka ärendet till åklagare under dagen. Sedan får de ta ställning till om de går vidare eller skickar tillbaka det till oss.

Östersund pudlar om stenkastning

Efter den uppmärksammade händelsen i matchen hävdade också Östersund att deras spelarbuss hade blivit utsatt för stenkastning.

Men även dessa uppgifter slogs tillbaka av polisen.

– Matchdelegaten uppfattar det som att det trillar ner snö och is från gångbron. Jag tror att allt detta är ett olyckligt missförstånd faktiskt, sa supporterpolisen Mats Lilja.

Nu ändrar sig också Östersund också gällande stenkastningen.

”Efter händelserna i samband med matchen var stämningen orolig. Enligt polisens utredning så har stenkastning ej förekommit, och var ingen anledning att ifrågasatta det. Uttrycket stenkastning användes olyckligtvis efter matchen innan föremålet som träffade bussen var identifierat. Vi ser nu fram emot kommande match mot Akropolis nästa helg, och önskar Landskrona Bois ett stort lycka till i kampen om svenska cupen”, skriver Östersund på sin hemsida.

Ekberg: ”Lätt att skrika i media”

Landskronas klubbchef Michel Ekberg är inte imponerad av Östersunds pudlande. 

– Jag har legat på dem väldigt hårt, för där tycker jag att de har dragit förhastade slutsatser. Där tycker jag mig att man kunnat bevisa att det inte har skett. Och det ser jag att de har gjort, dock väldigt vagt på sin hemsida. Det var lätt att skrika i media i söndags kväll, det var inte lika lätt att pudla, säger Ekberg till FotbollDirekt.

Han tycker att Östersund drog förhastade slutsatser och ”borde ha andats” innan man uttalade sig.

– De kastade bränsle på en eld som redan var i gång, det hade de inte behövt göra. När det blivit klarlagt att det här inte är en attack på deras buss, de har själva bekräftat det på sin hemsida.