Om känsliga flytten: ”Trodde inte det...”

Martin Olsson gjorde sin första träning med MFF under torsdagen - bara några timmar efter att han blev klar för klubben.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Helsingborg förra året – ärkerivalen Malmö nu.

Och visst hade en stor MFF-profil sitt finger med i spelet.

– Pontus Jansson har sms:at mig några gånger. Det har han gjort de senaste dagarna, säger den nyblivna MFF-försvararen Martin Olsson.

MFF:s sportchef Daniel Andersson har varit på jakt efter en vänsterback mer eller mindre sedan Jonas Knudsen skadade sig. 

Redan förra veckan identifierades BK Häckens Martin Olsson som en tänkbar värvning. Men övergången har dragit ut på tiden och under transferfönstrets sista timmar var fortfarande ingenting klart.

Först runt 23-tiden i onsdags kom BK Häcken och Malmö FF överens om en övergångssumma. Därefter snurrade transferhjulet vidare i en hög fart.

– Jag håller på att smälta det fortfarande, säger Helsingborgsbördige Martin Olsson, på frågan hur det egentligen känns att numera vara himmelsblå:

– Det har tagit lång tid och jag trodde inte det skulle gå igenom så jag var väldigt inställd på Häcken. Men tydligen kom Häcken och Malmö överens ganska sent. Så det kom lite som en chock. Men nu är jag här. 

”Skönt att träffa vissa i laget”

Var det tidsaspekten som gjorde att du inte trodde det skulle gå igenom? 

– Det, men också att Häcken hade bestämt sig tidigt i går att inte släppa mig. Då var jag inställd på att stanna. Det var också snack om att de ville ge mig ett nytt kontrakt så jag tänkte ”okej, jag kör hundra procent med Häcken.”

– Men sedan kom de överens klockan elva på natten.

Martin Olsson gjorde sin första träning med Malmö FF vid klockan 11.00 på torsdagen. Dagen till ära hade ett stort antal åskådare samlats runt hybridgräsmattan och när Martin Olsson närmade sig grindarna möttes han av värmande applåder.

– Jag har inte tränat sedan i söndags, jag har varit lite krasslig. Så jag tog det lite lugnt i dag. Men det var skönt att träffa vissa i laget och komma ut, säger Martin Olsson.

Martin Olsson under sin första MFF-träning – med en nöjd sportchef Daniel Andersson i bakgrunden.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Martin Olsson har en lång karriär i England bakom sig, där han tillhört klubbar som Blackburn, Norwich och Swansea. Under fjolåret flyttade Martin hem och skrev på för sin hemstadsklubb Helsingborgs IF.

Säsongen slutade däremot tungt eftersom HIF åkte ur allsvenskan. Därefter undertecknade Martin Olsson ett avtal med BK Häcken, som alltså avslutades redan efter ett halvår.

– Ska jag vara ärlig trodde jag aldrig att jag skulle vara här i denna tröja, säger Martin Olsson, iklädd MFF:s träningsdress.

– Jag älskar min tid i Helsingborg också, de tog hand om mig bra och jag fick vara kapten. Men jag var där bara 25 matcher och när jag var yngre spelade jag i Högaborg. Men så klart tänkte jag på det och jag ställde lite frågor till familjen. Men det sportsliga här ... det är något jag tror många spelare vill komma till. Det är en kort karriär. 

”Då hade jag säkert varit kvar”

– Men jag är uppväxt i Helsingborg så det är klart jag har en speciell känsla till staden, definitivt. Men det sportsliga väger in mycket, fortsätter Martin Olsson.

Eftersom Helsingborg numera spelar i superettan slipper Martin Olsson ställas mot sin tidigare arbetsgivare under sensommaren och hösten.

– Hade HIF varit i allsvenskan hade jag säkert inte lämna ändå. Då hade jag säkert varit kvar och jag hade inte ens varit i Häcken, säger vänsterbacken. 

Pontus Jansson försökte locka Martin Olsson till MFF – och han lyckades.
Foto: PAUL DENNIS/TGS PHOTO/SHUTTERSTOCK / PAUL DENNIS/TGS PHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

SportExpressen avslöjade redan för några dagar sedan att Martin Olsson fanns på MFF:s radar och att Daniel Andersson var intresserad av vänsterbackens tjänster.

En som tryckte på för att övergången skulle bli till verklighet är Brentford-försvararen och den stora MFF-supportern Pontus Jansson.

– Han har sms:at mig några gånger och har gjort det i några dagar nu. Han har ställt många frågor. Han har varit på sedan han fick reda på att de (MFF) var intresserade, säger Martin Olsson.

– Jag har fått lite sms från de gamla Malmöspelarna. Robin Olsen och Pontus (Jansson).

Martin Olsson har hunnit fylla 33 år och kan blicka tillbaka på en karriär där han gjort nästan 200 matcher i Premier League och över 100 matcher i Championship.

Missade EM – två veckor innan mästerskapet 

I somras var han en del av Janne Anderssons blågula EM-trupp, men tvingades stå över mästerskapet på grund av en skada.

– Det var olyckligt, en spricka i vadbenet som jag fick två veckor innan EM. Det var trist att det hände, men så är fotbollen. Man kan inte få allting man vill ha, säger Martin Olsson, och fortsätter:

– Jag måste ändå vara nöjd. Jag har gjort tre mästerskap innan dess så det var väl det som höll mig lite mer positiv. Men så klart var det surt att titta på matcherna när jag visste att jag kunde fått några spelminuter.

Mycket av det MFF-relaterade fokuset har de senaste dagarna varit riktat mot Europasuccén mot Rangers FC. Skåningarna är bara ett enda steg bort från att nå hela vägen till gruppspel i Champions League.

Men även i allsvenskan pågår en intensiv jakt på framgång – där är MFF ute efter att försvara sitt SM-guld och klubben leder just nu allsvenskan, före tvåan Djurgården och trean AIK.

Lockade det extra att skriva på för Malmö med tanke på att de är med i toppen? Har du vunnit något som seniorspelare?

– Alltså, bara när vi var i Championship och gick upp. Annars, nej, säger Martin Olsson.

– Det lockar väl alla svenska spelare i allsvenskan att försöka vinna SM-guld och Malmö är favoriter varje år. Det lockade också, så klart. Det är inte bara Champions League, utan det är också SM-guld. 

Martin Olsson är spelklar redan på lördag, när Malmö FF tar emot IFK Göteborg hemma på Eleda stadion. Den matchen har avspark klockan 15.00.

Martin Olsson

Ålder: 33

Position: Vänsterback

Tidigare klubbar: Blackburn Rovers (2007 - 2013), Norwich City (2013 - 2017), Swansea City (2016 - 2019), Helsingborgs IF (2020) och BK Häcken (2021).

Övriga meriter: Representerade Sverige i EM (2012 och 2016) och under VM (2018).

TV: SE FLER NYHETER