Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Om jag fått välja hade jag valt nummer 10"

Egzon Binaku, Malmö FF:s senaste värvning. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Binaku i Häcken. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Redan i somras ville Egzon Binaku flytta till Malmö.

Men då hade han just skrivit på ett långt kontrakt med BK Häcken.

– När Malmö knackar så kommer man hit, säger Egzon Binaku.

Redan i somras började det ryktas om att Malmö FF:s intresse för Häckens ytterback Egzon Binaku förvandlats till handling.

Nu bekräftar Binaku att en MFF ville värva honom redan i somras.

– Jag förlängde med Häcken innan U21-EM. Så efter EM vill Malmö ha mig. Det var smickrande och jag ville redan då komma hit, men det blev nu i stället, säger Binaku som på onsdagen blev MFF:s tredje nyförvärv efter att guldåret 2017 tog slut.

Trots att Binaku satt på ett kontrakt med Häcken som sträckte sig till och med 2020 så var det ingen tvekan om att vänsterbacken ville till Malmö.

– Det är rätt steg för mig, både för att komma till landslaget och för att utvecklas som spelare och person. När Malmö knackar så kommer man hit, säger Binaku som den gånga säsongen hade speltid i 22 allsvenska matcher för Häcken.

– 2017 var väl egentligen mitt genombrotts år, säger Binaku som inför säsongen fick en ny tränare i Mikael Stahre som stramade upp Häckens defensiv.

– Det har påverkat mig både positivt och negativt. Jag är en spelare som ska vara offensiv. Samtidigt var det där jag hade mina brister och nu har jag blivit mer komplett.

Egzon Binaku kommer i Malmö FF att konkurrera så väl om vänsterbacksplatsen i ett mer 4–4–2-liknande spelsätt och om wingbacksplatsen när Magnus Pehrsson väljer ett mer 3–5–2-aktigt spel.

Innan tiden i Häcken var Binaku dock bara mittfältare.

– När jag var i Åmål var jag vänsterytter och tia. Men om jag skulle komma till Häcken var det som vänsterback. Jag kunde inte säga nej till det. Hade de sagt jag skulle var målvakt hade jag ställt mig i målet.

Ser du dig fortfarande som mittfältare?

– Nu är det vänsterback som gäller. Det är där jag är bekväm. 

Vad har du för mål med ditt första år i Malmö?

– Mitt personliga mål är att spela varje match. Sedan utvecklas som fotbollsspelare och hoppas att jag kommer med i landslaget.

VM?

– Aahhh. Haha! Nja. Landslaget. Nån gång, säger Binaku som inte sticker under stol med att konkurrensen i Malmö är tuff.

– Samtidigt. Om man kommer hit och ska hoppas på att få spela, då är det ingen mening att vara här. Då hade det varit bättre att vara kvar i Häcken. Mitt mål är att konkurrera ut folk så att jag får spela.

Egzon Binaku får nu ta över Anton Tinnerholms gamla nummer i Malmö FF, tröja nummer 3.

– Det blev det, jag fick inte välja, men jag är nöjd.

Vad hade du valt?

– Om jag hade fått välja hade jag valt nummer 10. Men det går väl inte riktigt som vänsterback, säger Egzon Binaku.

Läs mer: MFF har värvat för 50 miljoner kronor på fem månader.