Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är katastrof – och en parodi”

Foto: ANDERS BJURÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN
Olof Mellberg i intervjuFoto: Dplay
HIF:s startelva – många nya ansikten jämfört med matchen mot KalmarFoto: Dplay

Helsingborg tog första poängen i allsvenskan.

Men efteråt var tränaren Olof Mellberg rasande – på spelschemat.

– Det är parodi hur de hanterat allt det här, säger han.

Helsingborg fick en mardrömsinledning på allsvenskan med två raka förluster, noll gjorda mål, sju insläppta och jumboplats. I förlusten mot Kalmar åkte skåningarna dessutom på fyra skador, bland andra Andreas Granqvist.

Det tvingade tränaren Olof Mellberg till sju ändringar i startelvan till mötet med Elfsborg på måndagskvällen. Mix Diskerud fick göra sin första start i den röda tröjan och Martin Olsson klev in som mittback.

Tillställningen på Olympia innehöll inte många farligheter. Närmast mål i första halvlek var Helsingborgs färing Brandur Hendriksson som sköt ett distansskott tätt ovanför ribban.

Några minuter efter paus testade gästernas Jesper Karlsson en frispark från 35 meter som var nära att segla in, men även det skottet gick över ribban. 

Matchen slutade 0-0. Helsingborg är fortfarande utan mål i årets allsvenska, men har nu tagit första poängen. HIF-tränaren Olof Mellberg tycker förstås att insatsen var ett fall framåt jämfört med storförlusterna mot Varberg och Kalmar. 

– Det var inte många målchanser. Två lag som försvarade sig bra, men som också hade mer problem i anfallsspelet. Elfsborg hade lite tryck i andra halvlek men det kändes både före och under matchen att vi hade en bra chans att vinna. Vi fick matchbilden som vi ville ha. Tyvärr har vi våra skadeproblem som gjorde att vi fick göra många byten och vi tappade lite i spelet på grund av det. Det här är fortfarande inte tillräckligt, men ett klart steg i rätt riktning vad gäller fajten och försvarsspelet. 

Mellbergs hårda kritik mot spelschemat

HIF ställs härnäst mot Häcken på måndag. Mellberg var efter matchen rasande på spelschemat där laget i flera omgångar får kortare vila än motståndarna.

– Det är bedrövligt. Jag vet inte om de tänkt överhuvudtaget. Det är en katastrof. Det är klart att vi är trötta efter en dags mindre vila än Elfsborg. Det var samma mot Kalmar att de fick en dags mer vila. Nu har de satt det nya schemat och det blir likadant igen då vi först möter Häcken på måndag och sedan Mjällby på torsdagen där Mjällby har en dags mer vila, säger den forne mittbacken och fortsätter med sin kritik:

– Det är parodi hur de hanterat allt det här. Det sportsliga och fansen har bortprioriterats medan det varit mycket fokus på tv-pengar.

Mats Enquist, generalsekreterare på Sef bemöter kritiken så här: 

– Jag har inga kommentarer till det. Spelschemat sköts av Svenska fotbollförbundet och alla klubbar har fått vara med och bestämma. Sen har vi också en speciell situation i corona. Men egentligen har jag inga kommentarer till det, säger Enquist till SportExpressen. 

Allsvenska juryn: ”Helsingborg kan åka ur”

Alla snackisar från Allsvenskan