Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya hotet mot Malmö FF: ”Kommer att hända igen”

Se mer om Malmö FF
Malmö FF:s sportchef Daniel Andersson.Foto: Ludwig Thunman / Bildbyrån
Andreas Georgson, lämnar sin post som assisterande tränare i Malmö FF efter säsongen.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Jens Fjellström, tillsammans med Camilla Nordlund, under tiden som C More-expert.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Olof Persson, Jens Fjellström och nu senast Andreas Georgson.

På nio månader har tre assisterande tränare valt att lämna Malmö FF.

Nu ser sportchefen Daniel Andersson en framtid där även personal utanför A-laget i större grad kommer att värvas från MFF.

– När vi nu är på den nivån vi nått så kommer detta säkert att hända igen, säger Andersson.

På måndagen meddelade Malmö FF:s assisterande tränare Andreas Georgson att han lämnar klubben efter årets allsvenska säsong.

Georgson som arbetat för MFF i 14 år går vidare till en tjänst som assisterande tränare i Brentford FC i engelska andradivisionen, Championship.

Efter att Malmö FF på nio månader nu förlorat Olof Persson, Jens Fjellström och Andreas Georgson – alla med stark MFF-anknytning – sticker sportchefen Daniel Andersson inte under stol med att en utmaning ligger framför klubben.

– Det är klart att man får se över den helheten. Vi har gillat att ha en Malmö FF-förankring. Med en långsiktighet genom killar som varit med, som vet vad det handlar om, som vet vad det innebär att sätta kulturen, säger Andersson som poängterar att MFF också måste förhålla sig till fotbollsvärlden av i dag.

– Sedan är inte allt för evigt, folk går vidare och vill göra andra saker och det är lite det som har hänt. 

Ambition att hitta MFF-bakgrund

Hur tänker du om det långsiktiga arbetet med staben kring A-laget?

– När man ska fylla de här luckorna så finns det många parametrar att ta hänsyn till. En är att vi gärna vill ha en MFF-anknytning. Men då ska det också finnas rätt kompetens.

– Sedan får man väga ihop allting. Finns det rätt kompetens? Är det rätt kemi till Uwe (Rösler)? Hur passar det in i övrigt? Vilka kvaliteter tillförs? Det är rätt många parametrar när man bygger en stab och man kan oftast inte fylla alla boxarna, säger Daniel Andersson.

Som sportchef har Daniel Andersson varit med och rekryterat många personer med en gedigen bakgrund i Malmö FF.

– Jag har gillat både en MFF-anknytning och MFF:are med den lojaliteten det innebär, men det är inte alltid säkert att det går, säger Andersson som dock ser vägar att kompensera det på andra fronter än just i staben närmast A-laget.

– Sedan växer också vår organisation runtomkring och där finns MFF:are. Personer som rör sig i korridorerna, det är allt från kansliet till exempelvis Jeffrey Aubynn i U-verksamheten till mig själv.

Hur det blir med Andreas Georgsons efterträdare kan Daniel Andersson i dagsläget inte svara på.

 – Det kanske kommer in en MFF:are efter Andreas, kanske inte. Men oavsett vilket så har vi den delen i organisationen. Det är en helhet.

– Ambition är att ha den här MFF-anknytningen men det viktigaste är att maximera förutsättningarna för att A-laget ska prestera så bra som möjligt. Och då kanske vi behöver en person med en annan profil.

MFF märker hårdnande konkurrens

Hur ser du på det faktum att Olof Persson, Jens Fjellström och nu Andreas Georgson valt att lämna sina poster i A-laget under samma år?

– Vad det gäller Olof var det att han ville göra något helt annat. Sedan känner jag att när vi nu är på den nivån vi nått så kommer detta säkert att hända igen, säger Andersson och syftar på att Georgson lämnar för en annan klubb.

– Att vara tränare i Malmö FF är i dag ett jobb på högsta nivå och då blir man intressant för andra. Det blir en verklighet vi behöver förhålla oss till, att det blir cirkulation även i staben.

Uwe Rösler, Andreas Georgson och Olof Persson i MFF hösten 2018.Foto: BILDBYRÅN

Malmö FF:s sportchef märker tydligt av att konkurrensen på fotbollsmarknaden ökar, inte bara kring spelare och huvudtränare.

– Likadant som våra staber växer så växer staberna utomlands också, så det blir fler jobb tillgängliga och med de pengar som finns i andra ligor så finns också lite mer kraft än vad vi har. Till exempel att bygga ytterligare staber, hitta på nya roller och verksamheter. Det verkar aldrig ta slut.

– Sedan finns det en gräns. Till sist kan man inte hitta på fler roller utan att det blir en overksamhet där man inte vet vem som gör vad.

Hur tänker ni storleksmässigt på staben kring laget när Andreas Georgson slutar?

– Vi tycker att upplägget med två assisterande är nödvändigt, så det behövs en ersättare till Andreas. Men det får bli en punkt till nästa år känner jag. Så klart börjar det arbetet redan nu, men vi kommer att spela säsongen färdigt hela vägen med det vi har, säger Daniel Andersson.