Foto: Fritz SchibliFoto: Fritz Schibli
 Foto: Fritz Schibli
Foto: Fritz SchibliFoto: Fritz Schibli
 Foto: Fritz Schibli

Nya beskedet: Rättegången mot MFF-spelaren förlängs

Publicerad

Rättegången mot den våldtäktsmisstänkte MFF-spelaren blir klar först nästa vecka.

Under torsdagen kom beskedet att rättegången växer från fyra förhandlingsdagar till fem.

– Planen är att vara klara på tisdag, men man vet inte egentligen förrän efter morgondagen hur det ser ut, säger kammaråklagaren Rikard Darell.

I slutet av april väcktes åtal mot den Malmö FF-spelare som suttit häktad misstänkt för två fall av våldtäkt mot barn.

Brotten ska ha begåtts 2016 och 2017.

Huvudförhandlingen i Malmö tingsrätt inleddes förra måndagen, den 7 maj, och var från början tänkt att pågå i totalt fyra dagar: Den 7, 9, 17 och 18 maj.

Men på torsdagseftermiddagen meddelar Malmö tingsrätt i ett pressmeddelande att det även blir en femte förhandlingsdag den 22 maj.

Därmed blir inte rättegången klar den här veckan som först var tanken utan nästa tisdag.

– Det har varit för optimistiskt planerat från alla oss parter, både mig, försvararen och tingsrätten. Vi blev sena redan första dagen. Min sakframställan tog längre tid än vi hade tänkt och även i förhören har folk tagit längre tid, förklarar kammaråklagare Rikard Darell.

Det är inte heller säkert att den 22 maj blir den sista förhandlingsdagen.

– Det är svårt att säga. Det är flera vittnesförhör i morgon och det kan strula med tekniken, men än så länge är det planen att vi ska vara klara på tisdag. Men man vet inte egentligen förrän efter morgondagen hur det ser ut.

 

LÄS MER: MFF-spelaren åtalas för våldtäkt av barn

 

Då kan spelaren försättas på fri fot

Domen kommer troligen inte förrän två veckor efter den sista förhandlingsdagen.

Vad händer med MFF-spelaren när förhandlingen är avklarad? Sätts han på fri fot?

– Det är något som tingsrätten ska ta ställning till efter den sista förhandlingsdagen. Förmodligen kommer han begära att bli satt på fri fot och då måste tingsrätten pröva den frågan om han ska vara kvar i häktet eller inte, säger kammaråklagare Rikard Darell.

Vad talar för och emot?

– Det finns flera olika omständigheter. Dels ska de pröva om det är en flyktfara fortfarande, dels om det föreligger kollusionsfara fortfarande och det är inte säkert att jag anser att det gör det heller när vi hört alla vittnen. Frågan är också vad de i det läget anser om straffläget. Är det våldtäkt mot barn som de funderar på som rubricering är det obligatorisk häktning som det heter. Då räcker det att det föreligger en liten risk för flykt. Men rubriceras det på annat sätt ska det föreligga en större flyktfara. Jag vet inte hur tingsrätten kommer resonera.

 

LÄS MER: Åklagarens krav: Utvisning 

Relaterade ämnen
Fredrik Jonsson
Fredrik Jonsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag