En spelare i Halmstad erbjöds en stor summa pengar för att påverka händelser i matchen mot Malmö FF förra helgen. Foto: CHRISTER THORELL/IBLEn spelare i Halmstad erbjöds en stor summa pengar för att påverka händelser i matchen mot Malmö FF förra helgen. Foto: CHRISTER THORELL/IBL
En spelare i Halmstad erbjöds en stor summa pengar för att påverka händelser i matchen mot Malmö FF förra helgen. Foto: CHRISTER THORELL/IBL
Malmö FF vann mot Halmstad med 2-0. Foto: CHRISTER THORELL/IBLMalmö FF vann mot Halmstad med 2-0. Foto: CHRISTER THORELL/IBL
Malmö FF vann mot Halmstad med 2-0. Foto: CHRISTER THORELL/IBL

Nya skandalen – spelare hotad

Publicerad

Svensk fotboll skakas av ett nytt försök till matchfixning.

Enligt uppgifter till SportExpressen erbjöds en spelare i Halmstads BK en stor summa pengar för att påverka händelser i matchen mot Malmö FF förra helgen, men tackade nej.

Polisens aktionsgrupp mot organiserad brottslighet inom idrotten har startat en utredning.

– Vi kan konstatera att det var ett hot och att det var kopplat till matchen Malmö FF-HBK, säger HBK:s ordförande Tony Karlsson.

I maj i år blev stormötet mellan IFK Göteborg och AIK inställt sedan en AIK-spelare erbjudits en stor summa pengar inför matchen.

"Med förtäckta hot krävde fixaren i gengäld att spelaren skulle underprestera i kvällens allsvenska bortamatch mot IFK Göteborg", skrev Svenska fotbollförbundet på sin hemsida.

Nu skakas allsvenskan av ett nytt misstänkt försök till matchfixning.

Enligt uppgifter till SportExpressen blev en spelare i allsvenska jumbolaget Halmstad BK:s trupp erbjuden en stor summa pengar inför förra helgens bortamöte med serieledande Malmö FF för att påverka händelser i matchen.

Sjöstrand bekräftar

Den utsatta spelaren tackade nej till pengarna och matchen spelades. Malmö FF vann matchen med 2–0.

– Jag kan bekräfta att det finns en incident i samband med den matchen, säger fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

– Händelsen är polisanmäld. Polisen har gjort ett resolut jobb och inlett en förundersökning, säger Sjöstrand.

Fredrik Gårdare, som leder polisen aktionsgrupp mot organiserad brottslighet inom idrotten, är fåordig, men bekräftar att en utredning pågår.

– Jag kan inte lämna någon information. Vi tittar just på den uppgiften nu, säger Fredrik Gårdare.

– I nuläget är det ett prioriterat ärende från vår sida och vi jobbar just nu med det.

Den aktuella matchen spelades på Swedbank stadion. Bilden är från matchen mellan MFF och Vardar i 12 juli.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Halmstad bekräftar hot

Halmstads ordförande Tony Karlsson bekräftar att en av klubbens spelare blev hotad på matchdagen inför mötet med Malmö FF.

– Vi hade en incident i samband med Malmö som dök upp under dagen. Spelaren i fråga kom till mig. Vi hade möte med Svenska fotbollförbundet och Malmö FF, tog beslutet att spela matchen. Spelaren fick välja om han ville medverka eller inte. Processen har fungerat väl, men är naturligtvis inte speciellt rolig, säger Tony Karlsson.

Blev er spelare kontaktad under matchdagen?

– Ja. 

Hur upplevde han den kontakten?

– Alla människor som får ett hot upplever det olika, men spelaren tog det på allvar, pratade med mig, pratade med vår tränare. Han tog det naturligtvis allvarligt men samlat.

Vad kan du säga om hotet?

– Eftersom det är en förundersökning som pågår kan jag inte gå in på detaljer, men vi kan konstatera att det var ett hot och att det var kopplat till matchen Malmö FF-HBK, säger Tony Karlsson.

Förbundets beslut att spela

Det var Svenska fotbollförbundet som i slutändan tog beslutet att matchen ändå skulle spelas.

– Jag är mycket glad för att säga att i dialog med Malmö FF, Halmstads Bollklubb och matchdelegat så tog Svenska fotbollförbundet beslutet att matchen skulle spelas. Det var något jag var väldigt tacksam för, för det hade varit ett väldigt svårt beslut för mig och Niclas Carlnén (Malmös vd) att ta, säger Tony Karlsson.

Var det några frågetecken om spelaren skulle spela?

– Egentligen inte. Vi hade samtal med spelaren och vi rådde också spelaren att spela matchen, men spelaren valde själv att spela.

Tror du han var påverkad av det som hänt?

– Det är klart att man var påverkad men han gör en bra insats. Vi har naturligtvis funderat på det här efteråt men det finns ingenting att säga om hans prestation. Men påverkad är man, man är ju människa.

Hur har ni som klubb erbjudit den berörda spelaren stöd efter detta?

– Både för spelaren och spelarens familj har vi varit väldigt aktiva och är fortsatt. Det pågår ett intensivt arbete tillsammans med spelaren för att hantera det som inträffat. Vi har haft bra stöd av Malmö och Svenska Fotbollförbundet också och det är ganska skönt att säga. Jag tror spelaren också delar den uppfattningen. Han säger det varje dag att han är väldigt glad. Även från polisen som varit snabba, effektiva och tydliga med feedback om hur arbetet fortgår.

Hur allvarligt ser du på det här?

– Jag ser väldigt allvarligt på allt som har med hot att göra. Vi håller på med idrott och det är klart att det här är inte det vi vill hålla på med.

Relaterade ämnen
Fredrik Jonsson
Fredrik Jonsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag