Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nu får MFF:s fans en ursäkt – 14 år efter polisattacken

Se klipp om allsvenskan
FCK:s dåvarande ordförande Flemming Østergaard. Foto: STAFFAN JOHANSSON
Oroligheterna under matchen 2005. Foto: JONATAN JACOBSON

Senast Malmö FF spelade på Parken mot FC Köpenhamn blev det stort bråk mellan MFF:s fans och den danska polisen. 

Nu 14 år senare, inför det kommande heta mötet lagen emellan, får MFF:s fans en efterlängtad ursäkt.

– Jag vill gärna ge MFF:s fans en stor ursäkt, säger FCK:s dåvarande ordförande Flemming Østergaard till Copenhagen Sundays

14 år efter att MFF-fans attackerades av dansk polis under matchen i Royal League mellan FC Köpehamn och Malmö FF på Parken ska lagen mötas i gruppspelet i Europa League i höst. 

Den första matchen lagen emellan spelas i Malmö 3 oktober och den 12 december möts lagen på Parken, där oroligheterna skedde senast. 

Och nu kommer en ursäkt till MFF-fansen från Köpenhamnsklubbens dåvarande ordförande Flemming Østergaard.

En ursäkt som MFF-fansen har sökt innan men aldrig fått. 

Det är den danska tidningen Copenhagen Sundays som ringer upp Flemming Østergaard efter att det nu på nytt står klart att lagen ställs mot varandra. 

– Jag vill gärna ge MFF:s fans en stor ursäkt. Den information som jag fick från polisen skyllde på MFF-fansen men riksåklagarens utredning visade att det var fel. Jag var för snabb med att skylla på MFF-fansen, säger han. 

Han förtydligar också att han inte kan be om ursäkt å polisens vägar men att han själv var för snabb att döma. 

Flera skadades allvarligt 

Kvällsposten har tidigare skrivit om bråket där supportrarna under matchen får tillsägelser om att ”inte sjunga och hoppa så högt” av polisen eftersom de inte kunde ”använda sina öronsnäckor”. 

Dansk civil- och kravallpolis vevade också, enligt vittnesuppgifter, med sina batonger mot allt och alla de kom åt – flera MFF–supportrar skadades allvarligt. 

Flemming ”Don Ø” Østergaards syn på saken då var att svenskarna hade skrikit, gjort gester, provocerat och kastat saker.

– Det fanns individer på läktaren som slog civilpoliser, då är det inte så konstigt att det blir bråk. Det finns ju en orsak till att bråket uppstår – det beror på några provokatörer som är helt ointresserade av fotboll, menade han då. 

Men nu har han alltså ändrat uppfattning och ger Malmöfansen långt om länge en ursäkt.