Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”När de öppnar sin mun tar jag fram fem fingrar”

Erdal Rakip har fem SM-guld.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Sebastian Larsson har ett SM-guld.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Hjalmar Ekdal har inget SM-guld.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Erdal Rakip är bara 25 år men har ändå flest SM-guld av alla spelare i årets allsvenska.

Det har han nytta av både i den intensiva slutstriden och när diskussioner ska avgöras.

– När de öppnar sin mun lite så tar jag fram fem fingrar bara, då går de undan, säger Rakip.

Malmö FF, Djurgården, AIK och Elfsborg gör upp om guldet. Med två omgångar kvar är det tajt i tabelltoppen. Tack vare sina fem tidigare titlar känner Erdal Rakip att han har ett övertag. Det gäller hela MFF, tror han, eftersom de flesta av lagets spelare är vana vid guldstrider.

– Man är kanske inte lika nervös. Man tar det som en vanlig match och fattar inga andra beslut än man gör vanligtvis. Man tänker inte att ”Oh, shit, det är en viktig match”. Man är sig själv och spelar sitt eget spel, säger Rakip.

”De andra är mer nervösa”

Det gäller inte för spelarna i de övriga lagen, tror MFF-mittfältaren.

– De andra är mer nervösa, tror jag. De känner att de måste vinna. Det är klart att vi också måste vinna men så har vi det i varje match. Vi är med där i den striden hela tiden, det är de andra inte lika ofta. Det gör att de blir mer nervösa än vad vi är.

Märks det i omklädningsrummet att det är tajt i guldstriden?

– Det ska inte vara så stor skillnad, tycker jag. Det ska vara som varje match vi spelar. Varje match ska vara som en guldstrid för oss, förstår du? Vi ska gå ut och vinna varje match, det spelar ingen roll om det är två matcher kvar eller 15 matcher kvar. Jag hoppas att alla i laget känner så.

Rakip vill slå rekordet

Trots att guldstrid är i princip årligt återkommande för Erdal Rakip har han långt från tröttnat.

– Det är lika roligt varje gång. Man vill lyfta den pokalen varje år, man tackar inte nej till den här situationen man är i nu.

Han är stolt över sina seriesegrar med Malmö FF och tar sikte på Thomas Ravellis rekord. Målvakten har officiellt åtta titlar, men påpekar gärna själv att han även var reserv för Öster 1978 utan att få någon medalj trots att laget vann SM-guld.

– Det betyder mycket för mig. Det är inte många som har så många titlar. Folk har spelat i allsvenskan hela sitt liv och har kanske noll eller ett SM-guld. Jag är 25 år, har fem SM-guld och går mot mitt sjätte. Det är inte många som är där uppe och det är inte mycket kvar för att slå rekordet. Man siktar på det.

”Då tar jag fram fem fingrar”

De fem SM-gulden kan också användas för att ta död på många diskussioner i omklädningsrummet, avslöjar Rakip.

– När de öppnar sin mun lite så tar jag fram fem fingrar bara, då går de undan, säger han och skrattar.

Här säkrar Blåvitt kontraktet