Malmö FF:s sportchef Daniel Andersson Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNMalmö FF:s sportchef Daniel Andersson Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Malmö FF:s sportchef Daniel Andersson Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Ulrika Rogland, tidigare åklagare som utrett sexualbrott mot barn jobbar i dag som advokat med fokus att ta uppdrag som målsägandebiträde till barn Foto: LASSE SVENSSONUlrika Rogland, tidigare åklagare som utrett sexualbrott mot barn jobbar i dag som advokat med fokus att ta uppdrag som målsägandebiträde till barn Foto: LASSE SVENSSON
Ulrika Rogland, tidigare åklagare som utrett sexualbrott mot barn jobbar i dag som advokat med fokus att ta uppdrag som målsägandebiträde till barn Foto: LASSE SVENSSON
Spelaren har varit avstängd från Swedbank stadion sedan 30 september. Foto: RONNY JOHANNESSON / KVPSpelaren har varit avstängd från Swedbank stadion sedan 30 september. Foto: RONNY JOHANNESSON / KVP
Spelaren har varit avstängd från Swedbank stadion sedan 30 september. Foto: RONNY JOHANNESSON / KVP

Misstänkt för sexbrott – nu kan stjärnan frias

Publicerad

Åtalsbeslut mot den sexbrottsmisstänkte MFF-stjärnan dröjer sannolikt till efter nyår.

Och enligt källor till Kvällsposten finns flera faktorer som pekar mot att förundersökningen kan komma att läggas ner.

Bland dessa ska finnas flera uppgifter om flickans ålder som talar till MFF-spelarens fördel.

– Vi vet inte så mycket mer än att utredningen fortfarande pågår, säger MFF:s sportchef Daniel Andersson.

Den 30 september begärdes en spelare i Malmö FF:s A-lag häktat misstänkt för två fall av våldtäkt mot barn och ett fall av försök till våldtäkt.

Vid häktningsförhandlingen den 1 oktober ändrades misstankarna till två fall av sexuellt utnyttjade av barn.

Spelaren försattes på fri fot och rådmannen Christina Nilsson förklarade varför:

– Det föreligger inte risk att han ska påverka utredningen och det finns inte skäl att häkta honom.

Förundersökningen pågår ännu

Malmö FF hade sedan ett första personligt möte med spelaren på kvällen den 1 oktober. Timmarna efter att MFF besegrat Halmstad på hemmaplan mötte MFF:s sportchef Daniel Andersson och klubbens vd Niclas Carlnén spelaren på Sibbarps Camping.

Spelaren har sedan dagen han begärdes häktad varit avstängd från all träning med Malmö FF och från Swedbank stadion.

Förundersökningen har nu pågått i tio veckor men än så länge närmar den sig inte sitt slut.

Kammaråklagare Rikard Darells prognos är att han troligen inte kommer att kunna fatta något beslut före årsskiftet om fotbollsspelaren ska åtalas eller om förundersökningen ska läggas ned.

Enligt flera av varandra oberoende källor till Kvällsposten finns flera faktorer som talar för att förundersökningen kan komma att läggas ned och att åtal inte väcks.

Bland dessa ska finnas flera uppgifter om flickans ålder som talar till MFF-spelarens fördel.

MFF-spelaren har sedan dag ett medgivit att han har haft sex med flickan, men också hela tiden framhållit att han inte haft vetskap eller kunskap om att flickan varit under 15 år.

Därför har förundersökningen till stor del handlat om vilken uppfattning om flickans ålder som spelaren kunnat skapa sig.

"Sammanvägning av all info"

Ulrika Rogland har tidigare varit åklagare och själv utrett sexualbrott mot barn.

I dag arbetar hon som advokat i Malmö och har fokus på att ta uppdrag som målsägandebiträde till barn.

– Åklagaren ska bevisa att den misstänkte har haft skälig anledning att tro att personen var under 15 år. I en utredning tittar man till exempel på vilka uppgifter som finns på sociala medier, om det framgår vilken skola flickan går på och vad som står i en profil om åldern, säger Ulrika Rogland. 

– Det handlar om att man gör en sammanvägning av all information, säger Ulrika Rogland..

Det räcker alltså inte att en misstänkt påstår att en flicka sagt att hon fyllt 15 år?

– Nej.

Från Malmö FF:s sida fortsätter man avvakta rättsprocessen.

– Vi har kontakt med honom (spelaren) och han hanterar det efter omständigheterna bra, säger MFF:s sportchef Daniel Andersson.

Fotbollsspelarens försvarsadvokat vill inte kommentera Kvällspostens uppgifter att förundersökningen eventuellt kan läggas ned.

– Min klient förnekar brott och menar att han är helt oskyldig till misstankarna som riktas mot honom. För övrigt har jag ingen kommentar eftersom det råder förundersökningssekretess, säger advokat Mikael Sundman som är ombud för fotbollsspelaren.

Relaterade ämnen
Mattias Larsson
Mattias Larsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag