Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MFF:s succésvit – tio raka utan förlust

MFF har haft all anledning att jubla mot IFK Göteborg på bortaplan.Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Blåvitt har inte vunnit en enda match hemma mot MFF sedan 2009.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Malmö FF har inte förlorat mot IFK Göteborg på bortaplan sedan 25 maj 2009. 

En monstersvit som kan fortsätta när lagen nu tar sig an varandra i cupfinalen 2020.

– Det är små detaljer som avgör, säger Anders Christiansen inför matchen. 

Man får vrida klockan tillbaka till den 25 maj 2009 för att hitta när IFK Göteborg senast slog Malmö FF på hemmaplan. Då var IFK en guldkandidat som slogs med AIK om SM-titeln hela vägen in i den absolut sista omgången – Ragnar Sigurdsson, Pontus Wernbloom och Tobias Hysén fanns alla  i Blåvitt-elvan som ställdes mot MFF där nuvarande sportchefen Daniel Andersson var kapten, Wilton Figuereido härjade på mittfältet och en ung Guillermo Molins sprang som ett yrväder. 

En hel del har hänt sedan dess. 

Malmö FF har vunnit fyra SM–guld, spelat i Champions och Europa League, samt gått förbi IFK Göteborg i den allsvenska maratontabellen. 

Trots det har Blåvitt haft lättare att få med sig bra resultat från Stadion i Malmö än på hemmaplan – på elva år har man inte lyckats vinna mot MFF en enda gång, varken på Nya eller Gamla Ullevi. 

”Man får rivaliteten kastad i nacken”

Rivaliteten är dock påtaglig oavsett utgång, säger Anders Christiansen. 

– Man känner den snabbt när man kommer till Sverige. Folk i stan pratar ju om hur viktigt det är att slå IFK Göteborg, det är en match man bara ska vinna. Det är ingen man behöver betona egentligen, utan man får det ”kastat i nacken” av sig självt, säger Christiansen och fortsätter:

– Vi har varit väldigt nära nu vid två tillfällen de senaste fyra åren. Det är små detaljer som avgör – 2016 var det ju i det närmaste vunnet, sen får vi ett rött kort och de gör två snabba mål. I straffarna var det samma sak. Det är det som är så speciellt med cupen, att det är den som är bäst för dagen som vinner. Det är ett klassikermöte, en speciell match hur läget än är. Så blir det i morgon också. Vi känner oss på rätt väg.

MFF:s succéförvärv Ola Toivonen har ett personligt mål med finalen:

– Det skulle vara grymt med en cuptitel. Min första i Sverige, så det är ett superläge att plocka den nu, säger anfallaren inför avresan till Göteborg. 

Malmö FF:s succésvit i Göteborg

29 april 2010 0–2

11 september 2011 0–0

14 maj 2012 2–2

25 april 2013 1–1

7 april 2014 0–3

12 april 2015 0–1

27 april 2016 0–3*

11 april 2017 1–1

4 november 2018 0–3
16 maj 2019 0–0

 

Asterisk: matchen i april 2016 avbröts efter att knallskott kastats in på planen vid ställningen 0–0. Malmö FF tilldömdes segern med 0–3.