Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MFF:s miljonsatsning ska skapa nya stjärnor

Anel Ahmedhodzic, Sebastian Nanasi, Noah Eile och Erdal Rakip är alla fostrade i MFF:s ungdomslag.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Malmö FF fortsätter växa, mycket tack vare Champions League-pengarna.

Till nästa säsong investeras miljonbelopp för att ge ungdomstränarna bättre förutsättningar.

– Vi tror det är nyckeln för att ta ytterligare kliv och hitta några procent mer i spelarutvecklingen, säger sportchefen Daniel Andersson.

Bygget av A-truppen är ständigt pågående. Daniel Andersson har kontrakt som behöver förlängas, spelare att sälja och nya att värva in. Samtidigt pågår ett mer långsiktigt arbete där målsättningen är att fostra morgondagens stjärnor. 

För i takt med att Champions League-miljonerna rullar in kan högre löner erbjudas A-lagsspelarna vilket betyder att större namn kan värvas. Om föreningens egna ungdomar ska kunna slå sig in krävs att också de blir bättre. Sportchefen Daniel Andersson berättar att miljoner ska investeras.

– Vi sitter med ett budgetarbete och tanken är att vi ska satsa ännu mer på vår ungdomsavdelning. Det kommer inte synas direkt men förhoppningsvis ger det resultat om tre, fyra år, säger Andersson.

Hur ser den satsningen ut?

– Tanken är att professionalisera tränarbiten där. De ska få fokusera ännu mer på träningar och inte, som nu, göra massa annat också. Vi ska anställa administratörer som tar hand om det som inte har med själva tränarbiten att göra. Det är åtminstone de tankar som finns.

MFF vill locka spetstränare

I nuläget lägger MFF:s ungdomstränare mycket tid på administration. Det ska de inte behöva göra längre.

– De ska kunna dedicera sin tid till att planera träningar, analysera träningar och ge feedback på träningarna. De ska kunna lägga mer tid på själva spelarutvecklingen, säger Andersson.

Det vore naivt att tro att satsningen skulle förbättra de yngre spelarna över en natt.

– För fem år sedan anställde vi Mark (Read) som fystränare för ungdomslagen och gjorde en rätt så stor satsning. Vi tycker oss se nu att de unga spelarna är bättre fysiskt men det har ju tagit några år att bygga upp det. Det är samma sak nu, det behövs tålamod.

Den nya satsningen ger MFF ytterligare en fördel.

– Nu har vi väldigt duktiga tränare redan men det här gör ju också att vi får lite attraktivare roller som gör att vi kan hämta ännu mer spetstränare och skapa en konkurrens i det, säger Andersson.