Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MFF:s jättefiasko: Föll mot Västerås

MFF-kaptenen Anders Christiansen.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Adi Nalic och Västerås Emil Skogh.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

MALMÖ. Vårsolen skapade perfekta fotbollsförutsättningar på klassiska Malmö IP.

Men det blev ingen blomstrande tävlingspremiär för Malmö FF – som förlorade med 2-1 i cuppremiären mot superettanlaget Västerås.

– Det är ett oacceptabelt resultat, sa MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson efteråt. 

Under den förvånansvärt varma vårsolen kopplade Malmö FF ett tidigt grepp om Västerås. Redan under matchinledningnen prickade flyttryktade Marcus Antonsson den högra stolpen bakom Anton Fagerström. 

Att MFF skulle öppna starkt var möjligtvis mindre förvånande. Skåningarna formerade en stark startelva med spelare som Anders Christiansen, Ola Toivonen, Anel Ahmedhodzic och Jo Inge Berget.

Den sistnämnda tvingades dock lämna matchen tidigt. Redan efter drygt 20 minuter klev Berget av konstgräset och ersattes med anfallstalangen Adi Nalic. Den 30-årige norrmannen tog sig mot ryggslutet i samband med att han lämnade cupmatchen.

”Otroligt – en bra känsla”

Gästande Västerås var hårt tillbakatryckta under matchens första halvtimme men växte in allt mer i tillställningen. Framför allt skapade superettanklubben farligheter i samband med fasta situationer.

Det var också under en fast situation som VSK tog en oväntad ledning. 

I samband med en frispark på offensiv planhalva lyckades innermittfältaren Pedro Ribeiro nå allra högst på bollen. Det var inte tal om någon kraftfull nick – men bollen hittade in till nätmaskorna via Marko Johanssons ena stolpe.

– Det är otroligt, en bra känsla. Det är mitt första mål, det är fint att kunna hjälpa laget, sa målskytten efter sin fullträff, till C More.

Men den goda VSK-känslan fick sig en rejäl törn tidigt i den andra halvleken.

Det dröjde inte ens fem minuter innan lagkapten Anders Christiansen serverades en påpasslig nickpassning i straffområdet, och kvitterade genom ett lågt avslut som gick i mål via just Pedro Ribeiro.

VSK tog ledningen på nytt

Malmö FF jagade ett ledningsmål efter sin vältajmade kvittering – men då kom nästa kalldusch. 

VSK tilldelades en frispark strax utanför straffomårdet efter att den danske mittbacken Lasse Nielsen ryckt ner Filip Almström Tähti. Fram klev Simon Johansson – som sköt bollen i mål via Marko Johanssons ribba. 

– Det var jätteskönt. Jag har tränat mycket på frisparkarna de senaste åren, sa Simon Johansson. 

Västerås var åter i ledning. Malmö FF var åter offensivt desperata.

Pedro Ribeiro och lagkamraterna firar efter 1-0-målet mot Malmö FF.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

Skåningarna tryckte på för ytterligare en kvittering – men skapade få hundraprocentiga målchanser. Allra närmast en kvittering kom en nickande Ola Toivonen och en högt skjutande Marcus Antonsson.

Men MFF lyckades inte överlista Anton Fagerström i bortamålet, den offensiva anstormningen till trots. Matchen slutade 2-1 till VSK.

– Vi arbetar hårt och skapar mycket chanser. Men vi är inte tillfreds med resultatet, det säger sig självt, sa MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson efteråt. 

Förlusten innebär att Malmö nu behöver förlita sig på att VSK tappar poäng under gruppspelets kommande två omgångar. Annars blir det inget slutspel till våren.

– Först och främst måste vi se vad vi själva gör bra och vad vi inte gör bra. Det tror jag är det allra viktigaste, sa Jon Dahl Tomasson.

För Västerås innebär segern att superettanklubben är två omgångar bort från slutspel – trots att man alltså lottades mot dubbla allsvenska lag (förutom MFF spelar Halmstad BK i samma grupp).

– Det är klart jag är förvånad att vi vinner. Det är Sveriges bästa lag vi möter som har många bra spelare, men det är också bara fotboll som vi spelar. De missade många bra lägen och då går det att vinna, sa Simon Johansson. 

Hur mycket energi kan segern ge er när vi blickar framot mot resten av cupen och mot superettan?

– Ja, det kan ge jättemycket. Vi vet att vi är ett bra lag, men det gäller att få ihop det också. Nu blev det att vi försvarade mycket, i superettan kommer det bli helt andra matcher och lite mer tvärtom. Då ska vi bli kreativa. Men det är klart vi tar med oss jättemycket härifrån.

Redan på måndag spelar Malmö FF match på nytt. Då väntar träningsmatch mot Trelleborgs FF på Malmö IP och den matchen sänds på SportExpressen Play