MFF:s hemliga prislapp på Anel Ahmedhodzic

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Att Malmö FF med allra högsta sannolikhet kommer att sälja Anel Ahmedhodzic för stora pengar är ingen hemlighet. 

Frågan är snarare hur mycket det blir. 

Kvällsposten har nu prislappen på MFF:s stora mittbacksstjärna – går allt i lås kan ett visst rekord slås.

Ni känner till storyn vid det här laget. 

En ung kille från Rosengård slog igenom i MFF med dunder och brak, anbuden haglade in, sportchefen löste affären för rekordpengar och resten är historia. 

Nästan 20 år senare har det pratats om Chelsea, PSV, Ajax och nu senast Atalanta som uppges vara redo att lägga ett inledande bud på 70 miljoner kronor för Anel Ahmedhodzic. 

Hittills har sportchefen Daniel Andersson, i vanlig ordning, antingen använt sitt patenterade uttryck ”inga kommentarer” eller helt låtit bli att svara i telefon.

Det finns en anledning. 

Kan slå rekordet från 2001

Enligt mycket initierade uppgifter till Kvällsposten avvaktar Andersson dels intresset för att se i vilken priskategori buden rör sig, dels har han en fast minimisumma för att en försäljning av Ahmedhodzic överhuvudtaget ska komma till stånd. 

82,5 miljoner kronor. 

Ringer det någon klocka?

Det är 200 000 kronor dyrare än Malmö FF:s absolut största försäljning genom tiderna – Zlatan Ibrahimovic gick för 82,3 miljoner till Ajax 2001 och en viss Hasse Borg löste affären för MFF:s räkning. Ibrahimovic har än i dag inte förlåtit Borg (och förre ordföranden Bengt Madsen) då han menar att hans personliga avtal tillhörde de allra sämsta i Ajax. Hasse Borg har å sin sida aldrig diskuterat affären öppet i efterhand, eller på något sätt velat kommentera varken avtal eller Ibrahimovics påståenden. 

En ung kille från Rosengård slog 2020 igenom i MFF med dunder och brak.

Anbuden haglade in. 

Sportchefen löste affären för rekordpengar och resten är historia. 

På mer än ett sätt. 

MFF:s fem dyraste försäljningar genom tiderna

Zlatan Ibrahimovic, Malmö FF till Ajax, 2001, 82 miljoner kronor.

Till dags dato den överlägset största försäljningen klubben har gjort. Lade grunden till att MFF tog sig ur sina ekonomiska svårigheter och återetablerade sig som ett topplag i allsvenskan.


Mattias Svanberg, Malmö FF till Bologna, 2018, 46 miljoner kronor.

En extremt oväntad affär som egentligen ägde rum innan Svanberg hade hunnit slå igenom på riktigt i A-laget. Har tagit plats i Sinisa Mihaljovics lag och är i dag också ett alternativ i landslaget.


Markus Rosenberg, Malmö FF till Ajax 2005, 45 miljoner kronor.

Efter genombrottet under lånet till Halmstads BK, som sånär kostade MFF guldet, fick den holländska giganten upp ögonen för den unge anfallaren. Historiken med samarbetet MFF + Ajax spelade givetvis också en avgörande roll.


Afonso Alves, Malmö FF till Heerenveen 2006, 42 miljoner kronor.

Värvades till ett hårdsatsande MFF från Örgryte inför säsongen 2004, lade grunden för guldet samma år med sina tolv mål, stannade även över den mindre lyckade säsongen 2005 och lämnade för Nederländerna efter sju spelade matcher i MFF 2006.


Ola Toivonen, Malmö FF till PSV, 2009, 40 miljoner kronor.

Degerfors-sonen, som nu är tillbaka i MFF, gjorde braksuccé efter att ha värvats som ersättare till Jari Litmanen. Landslagsdebuterade redan under sin debutsäsong i MFF och svarade för 17 mål på 51 matcher i himmelsblått.

Notering: Försäljningen av Emil Forsberg till Red Bull Leipzig och Isaac Kiese Thelin till Bordeaux ligger i samma prisklass som Ola Toivonen.