Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag räknar med att spelarna diskuterar”

Anders Pålsson, ordförande i Malmö FF.Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN

Malmö FF blir nästa allsvenska klubb att införa ekonomiska åtgärder i coronakrisen.

Stora delar av klubbens personal korttidspermitteras – men inte spelarna i a-truppen.

– Det blir ett svårt år för MFF, säger Anders Pålsson, ordförande för Malmö FF.

Coronakrisen slår hårt mot svenska idrottsföreningar. 

Under måndagen meddelade Kalmar FF att klubbens anställda korttidspermitteras, och Helsingborgs IF gick ut med att föreningens hela existens är hotad på grund av att den allsvenska säsongen har skjutits upp.

Även hos Malmö FF är den pågående situationen kännbar.

För att kunna hantera uteblivna intäkter har klubben beslutat att korttidspermittera stora delar av verksamheten på upp till 60 procent från den 1 april och tills vidare.

– Händelserna i omvärlden har gjort att stora delar av vår verksamhet står helt stilla, säger Anders Pålsson, ordförande för Malmö FF:s styrelse, till klubbens hemsida.

Spelarna påverkas inte

Den ekonomiska åtstramningen påverkar i stort sett all personal utom spelarna och ledarna i a-laget på herr- och damsidan samt en del tränare på ungdomssidan. 

– Vi har i och för sig en stabil ekonomi och buffert för att kunna hantera såna här situationer. Men våra intäkter reduceras kraftigt just nu och då måste man reducera kostnaderna. Det här är en del av ett åtgärdspaket som vi genomför nu. Det är viktigt att skydda vår ekonomi så att när det här är över kan vi fortsätta vår resa mot att bli en etablerad klubb i Europa, säger Anders Pålsson till Kvällsposten.

Varför omfattas inte a-lagsspelarna av åtgärden?

– Herrtruppen är på semester till den 6 april. Och det datum vi har fått av fotbollsförbundet är att cupen ska börja spelas den 16 maj. Då måste man bedriva en något så när normal försäsong i 5-6 veckor innan det.

Men spelartruppens lönepost måste vara en ganska mycket större kostnad än hos övrig personal?

– Den är betydande. Det är inte så att permitteringsåtgärderna enskilt löser alla ekonomiska problem. Det blir ett svårt år för MFF och alla klubbar att hantera den här situationen, och därför finns det en buffert.

Har det diskuterats att spelarna kan gå ner i lön under den här perioden?

– De har semester nu och vi träffas först den 6 april. Det är en fråga för dem att diskutera när de träffas igen. Det får de ta själva. De har semester och följer sina program och sköter sina förberedelser för tillfället. Jag räknar med att de diskuterar den frågan sinsemellan när de är tillbaka.