Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MFF till semifinal i svenska cupen

Situationen där Nabil Bahoui fick straff emot sig.
Foto: C More
MFF:S spelare firar med supportrarna.
Foto: C More

Malmö FF har tagit sig vidare till semifinal i Svenska cupen efter ett förlängningsdrama mot AIK.

Detta sedan Veljko Birmancevic avgjort med 3–2-målet på en omdiskuterad straff. 

– Det krävs tre år på högskola för att förstå handsregeln, säger AIK-tränaren Bartosz Grzelak efter matchen.

– Jag förstår inte vad som är straff och vad som inte är straff, vad som är hands och vad som inte är hands, svarar Milos Milojevic.

Stormöte i svenska cupens kvartsfinaler mellan Malmö och AIK på Malmö IP var det som väntade. 

Utöver en högljudd stämning på läktarna bjöd den första halvleken även på en hel del fysiskt spel och ett par misstänkta straffsituationer.

Dock föll inte några mål i den första halvleken.

Väl i den andra var det dock AIK som tog ledningen genom Nabil Bahoui till 1–0 i den 51:a minuten.

Men sedan var det MFF:s tur att svara två gånger om. Först via Sebastian Nanasi i minut 57 och sedan genom Niklas Moisander en kvart senare.

Dock fick AIK sista ordet under ordinarie tid när Nabil Bahoui kvitterade till 2–2. Därmed väntade förlängning.

Väl där hände allt och lite till redan i den första förlängningskvarten.

Först sprang Amar Abdirahman till sig ett friläge, men där Sergio Pena slängde sig fram och och fick undan bollen, men med en eventuell misstänkt kontakt på AIK-spelaren i straffområdet.

– Amar har bollen och kommer helt fri mot mål. Helt plötsligt blir han nersparkad och bollen går till målvakten och det blir ingenting, sade Sotirios Papagiannopoulos.

AIK-ilska mot straffen

Samtidigt var mittbacken långt ifrån nöjd med domarens bedömning av situationen efter matchen.

– Han väljer att fria och så får de en jättebillig straff, men vad ska man göra? Man ska inte prata för mycket men ge oss vår straff så är det inget problem. Men han vågar inte ta den och om man inte vågar ta beslut inför 4000, vad händer då om man ska döma de stora matcherna i allsvenskan?

Nabil Bahoui fyllde i:

– Vi vill att matchen ska avgöras på ett ärligt sätt men det blir svårt när Nordfeldt har tre hål i benet efter deras andra mål.  Vi kommer in i förlängningen och där ska Amar ha straff. Jag har kollat i efterhand, det är solklar straff, säger han.

För efter situationen vände spelet, Malmö anföll och fick in bollen i straffområdet. Väl där studsade bollen till sist misstänkt på Nabil Bahoui och domaren dömde straff för hands. Samtidigt var det inte helt tydligt huruvida bollen tog på armen.

Straff blev det ändå och Veljko Birmancevic rullade in matchavgörande 3–2, som tog Malmö vidare till semifinal mot Djurgården, strax innan den första förlängningshalvlekens slut.

”Krävs tre år på högskola”

Hur känns det att åka ut på en sån grej?

– Det är klart att det blir tråkigt. Det hade blivit en helt annan match om vi fått straffen och de inte fått straffen. Men vi får jobba vidare. Det här var en bra värdemätare för oss, säger ”Sotte” och fortsätter:

– I slutändan spelar det ingen roll eftersom vi inte vinner. Vi får helt enkelt höja oss och spela ännu bättre och förhoppningsvis får domarnivån höjas litegrann också.

Nabil Bahoui lyfte även frågan om VAR i svensk fotboll.

– Vi måste alla höja oss. Jag försöker höja mig och spelarna försöker höja sig men om det innebär att vi ska hämta VAR, jag vet inte. AIK är emot VAR, jag är också emot VAR, det förstör passionen, men vi behöver tydligen hjälp. När sådana här grejer avgör är det inte schysst. 

”Är ju misshandel”

Han var också kritisk till huruvida det gick att diskutera med domaren om straffsituationen.

– Jag vet att den gått på mitt bröst och min arm och vill förklara det för domaren och så får jag gult direkt. Det kastas gula hela tiden. Jag har aldrig haft så här många gula men jag vill bara förklara, säger han och fortsätter:

– Det går inte att prata längre med domarna, man får gult direkt. Nu när jag spelar nia, target… Jag har aldrig fått så här mycket stryk i hela mitt liv. Man får ingenting med sig. Jag vill inte vara forward längre, det är ju misshandel. Gör du det här på gatan så får du problem med våra lagar men här händer det ingenting. 

Samtidigt diskuterade så väl Bartosz Grzelak och Milos Milojevic huruvida det var straff eller inte.

– Jag kan bara hoppas att domaren är 100 procent säker på sin sak i en match av den här digniteten. Det krävs tre år på högskola för att förstå handsregeln.

Larsson: Domaren inte säker på straffen

Efter matchen var Sebastian Larsson inne på att AIK skulle fått en straff med sig. Dessutom hade han pratat med domaren efter matchen och han var inte lika säker på att det skulle varit straff.

– Inte efteråt. Då var han det, under matchen. Då sa han att han var 100 procent säker. Jag frågade inte om vår situation.

Så han var inte lika säker på MFF:s straff efteråt?

– Nej, det var han inte. Han insåg nog… Men det här är två incidenter i matchen, jag står inte och gnäller på resultatet i helhet... men bevisligen hamnar han väldigt snett i de här två situationerna som om man isolerar dem blir väldigt avgörande, säger Larsson.

Och Nabil Bahoui, han var kritisk till domarnivån överlag.

– I varenda 50/50-duell fick vi ingenting med oss. Håll det åtminstone på samma nivå. Det är en toppmatch. Jag har varit i olika länder och i länderna på lägre nivå hyr man in domare. Är det det vi ska göra? Jag vet inte, jag vill bara komma med ett förslag liksom. Vi vill vinna cupen och bryta sviten mot Malmö. Ska sådana här grejer avgöra? Det gå ju inte, säger han och avslutar:

– Vi som älskar fotboll, vi är ledsna i dag.