Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

MFF till attack mot polisens agerande

”Lurigt läge i Malmö FF just nu"
Niclas Carlnén, vd för MFF. Foto: BILDBYRÅN
MFF-supportrar anmälde polisen efter händelsen. Foto: TOMAS LEPRINCE
Polisen kritiseras. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Utredningen av polisens agerande efter mötet mellan Malmö FF och AIK förra året läggs ner.

Nu riktar företrädare från MFF och polisen hård kritik mot polisernas agerande.

– Vid vissa av situationerna förekommer ett agerande från civilklädda poliser som är oacceptabelt och oproportionerligt, säger Mats Karlsson, kommenderingschef vid händelsen.

Efter Malmö FF:s hemmapremiär mot AIK i allsvenskan den 9 april 2018 uppstod tumult på Supportertorget vid Stadion.

Vittnen har beskrivit händelsen som ett mindre internt bråk mellan MFF-supportrar. Men situationen eskalerade när en grupp poliser gav sig in i tumultet.

– Det hade varit lite stök mellan två supportrar, men det hade lugnat ner sig. Från ingenstans kommer ett gäng poliser, civilare och med uniform, med dragna batonger, sade ett vittne till Kvällsposten efter händelsen. 

– En tjej som är på väg att gå ifrån situationen, grips om nacken och slängs till marken med huvudet före. Andra blir slagna med batonger. Folk var livrädda för polisen.

”Oacceptabelt och oproportionerligt”

Efter händelsen startades en brottsutredning och enskilda poliser blev polisanmälda för sitt agerande. Stora delar av händelseförloppet fångades av övervakningskameror.

Åklagare har dock valt att inte väcka åtal.

Det beslutet möts av hård kritik från företrädare inom MFF.

– Oaktat att åklagaren kommit till denna slutsats vill jag ändå från Polisens sida betona att det vid vissa av situationerna förekommer ett agerande från civilklädda poliser som är oacceptabelt och oproportionerligt. Jag tänker främst på situationen där poliser knuffar personer framför sig medan dessa befinner sig i övre delen av trappan, säger Mats Karlsson, kommenderingschef vid händelsen, till MFF:s hemsida.

Han fortsätter:

– Skaderisken för dessa personer är uppenbar och poliserna agerade fel då personerna var i färd med att lämna området. Polisen har sedan händelsen vidtagit olika interna åtgärder för att förebygga att liknande situationer uppstår i framtiden.

MFF:s vd: ”Helt onödigt”

Även MFF:s vd Niclas Carlnén, som tillsammans med MFF Support och polisen har utvärderat händelsen i efterhand, riktar hård kritik.

– Utifrån vårt eget filmmaterial delar jag helt Mats Karlssons bild och kan konstatera att även om det inte bedömts som brottsliga handlingar är de enskilda polisernas agerande helt onödigt, oproportionerligt och farligt, säger Niclas Carlnén.